A tejfölös vajbableves, ami paradicsomosan-ecetesen az igazi

Az egyik legnyáriasabb levest hoztuk el most, amivel tuti az is megszereti a vajbabot, akivel anno az oviban vagy a suliban sikeresen megutáltatták. Tejföllel, paradicsommal, répával, hagymával, picit ecetesen készült!

A magyar menzák hírneve, főleg, ha a régi időkről beszélünk, finoman szólva nem a legjobb. A tipikus magyaros fogások általában sok zsírral, és még több liszttel illetve cukorral készültek. A menzás menüsorból negatív irányban emelkedett ki legtöbbünknél a resztelt máj, a tojásleves, a kelkáposztafőzelék és a vajbableves is. Mi most az utóbbit próbáltuk meg átgondolni, újraalkotni, és csupa friss és finom alapanyagból, picit másképp prezentálni. Sikerült!

Zöldséges vajbableves, teljes receptért kattints a képre! / Recept és fotók: Bagdi Gréta

Ha érdekel, hogyan készítette Gréti ezt a szépséges pirosas-narancsos, paradicsommal, zellerszárral, hagymákkal, paprikával, répával és ecettel főtt igazi nyárias ízbombát, akkor jó helyen jársz! A tejföl kötelező a tetejére.

Hozzávalók a leveshez:

  • 300 g vajbab
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 1 közepes db póréhagyma
  • 2 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 1 db paprika (nálam kápia)
  • 1 db paradicsom
  • 5 kis db sárgarépa
  • 2 ek ecet
  • 1 ízlés szerint só
  • 1 ízlés szerint bors
  • 1 ízlés szerint fűszerpaprika
  • 4 db babérlevél
  • 100 g tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
A hozzávalók, teljes receptért kattints a képre! / Recept és fotók: Bagdi Gréta

A zöldségeket mossuk, tisztítjuk. A hagymát kockázzuk, a porét is kisebb darabokba vágjuk, a bab végeit levágjuk, kb 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a répát pucoljuk, felezzük, szeleteljük, a paprikát, a paradicsomot és a zellerszárat kockázzuk.
A vöröshagymát kevés olaj és vaj keverékén sózzuk és pároljuk. Pár perc után hozzáadhatjuk a darabolt pórét, a zellerszárat, majd a paprikát, ezekkel tovább pároljuk.

Zöldséges vajbableves, teljes receptért kattints a képre! / Recept és fotók: Bagdi Gréta

Lehúzzuk az edényt a tűzről, csak a fűszerezés idejére: beleszórjuk a fűszerpaprikát, a babérlevelet és borsot.

A lábasba dobjuk a répát, kicsit átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje, és hozzákanalazunk ecetet ízlés szerint, így forraljuk be. Ekkor a bab is hozzámehet, főzzük puhára a zöldségeket, közben ellenőrizzük a fűszerezést.

Zöldséges vajbableves, teljes receptért kattints a képre! / Recept és fotók: Bagdi Gréta

A tejfölt egy kis lével keverjük simára, úgy adjuk hozzá keverés mellett a leveshez.
Plusz tejföllel, friss kenyérrel, és frissen aprított petrezselyemmel tálaljuk, jó étvágyat hozzá!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

A zöldséges vajbableves receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk