A tejfogyasztás fontosságára hívták fel a figyelmet a Tej Világnapja alkalmából

A tejtermékek értékes kalcium- és vitaminforrások. Érdemes őket rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben.

2001 óta június 1-jén ünnepeljük a Tej Világnapját. Sokan nem tudják, mennyi jótékony hatása van a tejnek a jó minőségű kalciumforráson túl. Az sem köztudott, hogy egészségünk megőrzésének szempontjából napi fél liter tejet, vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztanunk.

A tej és a tejtermékek jelentősége

A tej és a tejtermékek az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszerei, mivel tartalmazzák mindazokat az anyagokat, amelyek a szervezet felépítéséhez és életben tartásához szükségesek. Ezekben a termékekben a tápanyagok könnyen emészthető formában, az egészséges táplálkozáshoz szükséges kedvező arányban találhatók meg.

A gyerekek számára különösen fontos a tej, mert tartalmaz majdnem mindent, amire a fejlődésük során szükségük lehet: zsírokat, szénhidrátot, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat. Az emberi szervezet nem termel kalciumot, ezért a szükséges napi 1000-1200 milligramm bevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk. Legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.

A tejtermékekben optimális és jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Minden olyan termék, ami tejből készül jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás, emellett a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne.

A jelenlegi hazai, átlagosan napi 1,8 dl-es tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az egészségünk megőrzése szempontjából ideális mennyiség fél liter tej, vagy azzal egyenértékű tejtermék lenne.

"Megnövekedett az igény a fogyasztókat véletlenül vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni felvilágosító, edukációs célú kommunikációra az országban, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a táplálkozásról, ezen belül is a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez szükséges anyagokat, és a mindennapokhoz szükséges energiát biztosítják. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célja, hogy a jövő generációját edukálja a tudatos táplálkozásról, ennek jegyében pedig a tejfogyasztás hasznosságáról is. Külön figyelmet igényel a mostanában divatos, tejhez hasonlított termékekről való tájékoztatás is, amelyek korántsem annyira egészségesek, mint amennyire hirdetik.” –mondta Istvánfalvi Miklós a Tanács elnöke.

A tejtermelőknek és a tejfeldolgozóknak többek között olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a klímaváltozás, a környezetvédelem, vagy az egészséges táplálkozásra való megnövekedett fogyasztói igények. Mindemellett a folyamatos gazdasági változásokat és a piaci versenyt is figyelembe kell venniük munkájuk során.

A Tej Világnapja előtt a Tej Terméktanács rajzversenyt hirdetett általános iskolás gyermekek körében, hogy együtt alkossák meg a Tejszív történetek idei kampányának kabalafiguráját. A kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek egészséges táplálkozására, és annak részét képező tejtermékfogyasztásra. A győztes pályázó és osztálya kétnapos osztálykirándulást és kabalafigurás bögréket nyert, valamint meghívást kaptak a Tej Világnapi fesztiválra, ahol kiállították a pályázat 10 legjobb alkotását.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...