A tejfehérje-allergia a leggyakoribb csecsemőkori, gyermekkori ételallergiák közé tartozik. Jó hír, hogy pontosan betartott diétát követően a csecsemők és a gyerekek nagy része kinövi ezt a betegséget.
Tejfehérje-allergia esetén a tej egy bizonyos alkotórészére, a tejfehérjére allergiás reakcióval válaszol a szervezet. Elkülönítendő a tejcukor-érzékenységtől (laktózintoleranciától), amelyben a tej egy másik alkotórésze, a laktóz a hunyó.
Olvastad már?
Védd a szíved e tökéletes salátával!
Mikor gyanakodjunk?
A tünetek változatosak, a diagnózis felállításához (ami minden esetben orvosi feladat!) nem kell az összeset produkálni. A tejfehérje-allergia kétféle allergiás reakciót okozhat: későit és azonnalit. A késői reakció gyakoribb, ilyenkor az allergén elfogyasztását követő órákban, napokban jelentkeznek az alábbi tünetek:
- hasi fájdalom, puffadás, görcs,
- hasmenés, laza vagy akár véres széklet,
- köhögés, orrfolyás,
- kiütések,
- csecsemőknél, gyermekeknél súlyban, növekedésben való megtorpanás.
Az azonnali reakció ritkább, az allergén elfogyasztását követő percekben, órákban jelennek meg a tünetek:
- csalánkiütés,
- hányás,
- hasmenés.
Az egyetlen megoldás a diéta
Tejfehérje-allergia estén a tünetmentes élet egyetlen megoldása a megfelelő diéta. Az étrendi terápiában mellőzni kell a tejet, a tejterméket tartalmazó élelmiszereket, és azokat az élelmiszereket, ételeket, italokat, amelyek összetevőként tartalmazzák ezeket vagy a gyártás, csomagolás, szállítás, ételkészítés során szennyeződ(het)tek velük.
Mellőzendők:
- tehéntej és a tévhitekkel ellentétben a kecsketej is,
- tejtermékek (pl. joghurt, kefir, tejföl, sajt, tejszín, vaj, író, tejsavó stb.),
- tejpor,
- tej alapú margarinok,
- és laktózmentes tejtermékeket sem szabad fogyasztani, mivel ezek a tejfehérjét ugyanúgy tartalmazzák.
- keresztreakciót válthat ki a borjú- illetve a marhahús.
Mire kell figyelni az üzletben és a konyhában?
- Mindig ellenőrizzük az élelmiszercímkét! – Az új jogszabályok szerint a tejet, mint allergént kötelező feltüntetni a csomagolt termékek címkéin, illetve a nem csomagolt termékek esetén az üzletben kötelesek tájékoztatást adni.
- Ha nem tudjuk, mi van benne, ne együk meg! – Azaz ha nem ismerjük az élelmiszer, az étel vagy az ital összetevőit (pl. fogadáson, vendégségben), akkor tekintsük alapból szennyezettnek, ne kockáztassunk.
- Kerüljük a keresztszennyeződéseket! - Annak érdekében, hogy az ételeink ne szennyeződjenek, mindig az allergénmentes ételt készítsük el először, hiszen így kerülhetjük el, hogy az esetleg tejfehérjét tartalmazó étellel véletlenül szennyeződjön. Használjunk külön gyúródeszkát, szedőeszközt, szendvicssütőt vagy a többi szendvicstől elkülönítve, sütőben készítsünk pl. melegszendvicset.
- Rendszeresen, minden étkezés előtt tisztítsuk le az asztallapot és az etetőszéket!
- Pótoljuk a kalciumot! - Szervezetünk a tejből és a tejtermékekből hasznosítja a legjobban a kalciumot. Mivel a tejmentes étrendben ezek a kalciumforrások kiesnek, fontos más viszonylag jól hasznosuló kalciumforrásokhoz nyúlnunk. Szerepeltessünk az étlapon minél gyakrabban kalciummal és D-vitaminnal dúsított növényi tejeket (pl. rizs-, zab-, mandula- stb.), dióféléket és olajos magvakat (mák, dió, mandula, de vigyázat, a mákolajban nincs kalcium!), zabpelyhet, kalciummal dúsított 100%-os gyümölcsleveket!
- A tányérmodell szerint minden főétkezésedben szükséges, hogy legyen állati eredetű fehérje. Mivel a tejtermékek (pl. reggeli sajt, túró, joghurt, kefir stb.) kiesnek, ügyeljünk arra, hogy a reggeli, ebéd, vacsora tartalmazzon húst, halatvagy tojást.
Olvasd el!
Top 10+1 tejmentes kalciumforrás
Mivel helyettesítsünk?
- Tej helyett használhatunk különböző növényi tejpótló italokat, pl. zab-, rizs-, kókusz-, mandulatej, de kapható ezek kombinációja is. A szójatejet és a különböző szójakészítményeket nem ajánlott tejhelyettesítőként fogyasztani, mivel a tejfehérje-allergiát követően gyakran alakulhat ki szójaallergia is. A növényi tejpótló italok ízesített változatokban is kaphatóak, amelyeknél érdemes azonban a hozzáadott cukortartalmat is figyelembe venni. A natúr italok jól használhatóak ételkészítéshez (pl. főzelékek habarásához) és (édes) italokhoz, süteményekhez egyaránt.
- Tejszín és tejföl helyett használhatunk zab-, rizs-, vagy kókuszkrémet. Az édeskésebb ételekhez remekül passzol a kókuszkrém, a semleges vagy sós ízűekhez zabkrémet vagy rizskrémet használjunk. A tejföl savanyú íze (például egy tárkonyos ragulevesben) a zabkrémhez vagy a rizskrémhez adott citromlével utánozható.
- Csecsemőknél, a megfelelő tápanyag-ellátottság biztosítása érdekében gyermekorvossal konzultálva tápszeres kiegészítés szükséges. Amennyiben anyatejes a baba, az anyának kell tartani a diétát.
A tejmentes étrend nehéz, de megtanulható, és visszahozza a befektetett energiát. A diéta betartásával a tünetek teljesen visszafordíthatók, a kisebb babáknak, gyermekeknek jó esélyük van a teljes gyógyulásra.