Tejcukor-érzékenység - nem allergia!

Nem szabad összekevernünk a laktóz-intoleranciát a tejfehérje-allergiával, ugyanis mindkét betegséghez másfajta étrend szükséges. Segítünk eligazodni a témában!

A tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia) sokak fejében egyet jelent a (tehén)tejfehérje-allergiával. Fontos azonban, hogy ezt a két betegséget elkülönítsük egymástól: míg a tejcukor-érzékenység egy enzim-defektus (a laktáz enzim hiánya vagy nem megfelelő működése), addig a tejfehérje-allergia a szervezet a tej egyes fehérjéivel szembeni allergiás reakciója.

A laktóz-érzékenység tünetei lehetnek a huzamosabb ideig fennálló puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, szélgörcsök. A diagnózis felállításához egy egyszerű, fájdalommentes kilégzéses tesztet kell elvégezni – gyanú esetén konzultáljunk a háziorvossal.

Korianderes burgonyafőzelék szójafasírttal recept

A laktózérzékenyeknek jellemzően kevesebb korlátozással kell élniük, mint a tejfehérje-allergiásoknak. Ennek oka, hogy az előbbiekre jellemző egy bizonyos szintű egyéni tűrőképesség – azaz meghatározható a napi laktózmennyiség, amit a betegek egy része panaszmentesen elfogyaszthat. Ennek megfelelően egyes tejcukor-érzékenységben szenvedő betegek képesek lehetnek megemészteni a savanyított termékeket, mint pl. a joghurtot vagy a kefirt, illetve a túrót.

Házi kenyér rizstejjel

Évekkel ezelőtt volt kenyérsütő gépem, de miután megadta magát, sem akartam lemondani a házi kenyérről. Sokat kerestem, kutattam, módosítgattam, mire másnaposan is finom, nem ...

Ázsiai rizspuding

Egyszerűen elkészíthető gyümölcsrizs variáció, mégis különlegessé teszi a kókusz, a mangó:) és a jázmin rizs, ezért ha lehet, ne cseréljük le másfajta rizsre.

Mire kell figyelni? Nyilvánvalóan korlátozandó (alacsony toleranciaszint esetén kizárandó) a tejtermékek fogyasztása: a tej, a tejföl, a tejszín, a sajtok stb. Az egyértelműen laktóz tartalmú élelmiszerek mellett azonban figyelemmel kell lennünk arra, hogy számtalan tej-alapú adalékanyagot használ az élelmiszeripar akár a félkész termékekben, leves-, mártásporokban, felvágottakban. Így a laktóz-érzékenyeknek meg kell tanulniuk az élelmiszer-címkék összetevőlistájának értelmezését, a nyilvánvaló tejtermék-elnevezések mellett alábbi szavakra figyelve: tejpor, vajíró, savó, savópor, tejcukor/laktóz. Az élelmiszeriparban ma már széles skálán állítják elő a laktózmentes termékeket, pl. tejet, joghurtot, sajtot stb. Ezeket a tejcukor-érzékeny betegek nagy része bátran fogyaszthatja.A laktóz-érzékenyek étrendjében elsősorban a kalcium-pótlásra kell figyelni. A laktózmentes termékek kalcium-tartalma megfelelő, de érdemes kipróbálni a kalciummal dúsított növényi alapú italokat (pl. szója-, zab-, rizs-, mandulatej) is. A kalcium felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitamin-bevitel és a rendszeres fizikai aktivitás. A kalcium hasznosulását hátráltathatja a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem elegendő D-vitamin és a mozgásszegény életmód, valamint a dohányzás.

A laktóz-érzékenyek életét könnyítik az laktázenzim-pótló tabletták is, amelyeket közvetlenül a laktóztartalmú ételek elfogyasztását megelőzően kell bevenni, így jó szolgálatot tehetnek pl. éttermi étkezéseknél vagy vendégségben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...