Tejcsokitorta a svájci Alpokból

Az európai csokigyártás gyökerei hol máshol lehetnének, mint Svájcban? Ez az amerikai jellegű svájci csokis torta minden csokifüggő kedvence lesz!

Az Újvilágból hozott későbbi élelmiszerek és élvezeti cikkek sorában kétségkívül a csokoládé az egyik dobogós helyezett. Bár a spanyol tengerészek már a 16. század elején vittek magukkal kóstolót hazájukba, Európában a 17. század elejéig nem terjedt el. Eleinte úgy fogyasztották, ahogy az amerikai őslakosoktól látták, de keserű íze miatt nem estek túlzásba. XIII. Lajos felesége vitte magával Franciaországba a csokoládé receptjét, és ő terjesztette el először az udvarban fogyasztását mint előkelő szokást. A csokievés így először Franciaországban vált sikké, majd villámgyorsan átterjedt Angliára is. Mivel az ára igen borsos volt, csak a módosabbak engedhették meg maguknak ezt az élvezetet. A 19. század elejéig csak a keserű csokoládét ismerték világszerte, a lágyabb, krémesebb tejcsokira kicsit várni kellett. Na meg, kellett hozzá egy tejtermékekben gazdag ország, ahol az átlagpolgár is megengedhet magának egy cseppnyi luxust.

A Toblerone torta receptjét itt találod >>

Szuper torta gyerekzsúrra >>

{ GALÉRIA = title:Toblerone%20torta%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

Persze, hogy Svájcról van szó. Hiszen, ha csoki, akkor Belgium, de ha tejcsoki, akkor Svájc! A Nestlé-testvérek itt készítettek először táblás tejcsokoládét, itt tökéletesítette a csokigyártást Rodolphe Lindt, és itt alapította meg első édességboltját Jean Tobler is. Fia, Theodor Tobler volt az, aki pár évtizeddel később, 1908-ban kísérletezte ki új csokoládérúdját, amelyet a mézes-mandulás nugát, az olasz torrone inspirált. Az új csemegét pedig családneve és a torrone összevonásával Tobleronénak nevezte el. A csokirúd azóta rengeteg változáson ment át, de a mai napig a vezető svájci édességek között van. Különleges formája a legenda szerint a svájci Alpokat mintázza, logójában pedig a szemfüles ínyencek felfedezhetik a medvét, ami a Toblerone szülővárosára, Bernre utal. Bár maga a csoki svájci, a csokitorta inkább amerikai szakácsokra utal – ki más tenne egy amúgy is tömény csokis süteménybe még több csokit? Nem baj – miután több helyen belefutottam a toblerone-os döbbenetben, muszáj volt saját kezűleg is előállítanom, mert be kell vallanom, én is a Toblerone rabjainak népes táborát erősítem!

5 éves a NoSalty >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...