Tejbegríz: az édes, tejes kása, amit mindannyian szeretünk kakaóval, fahéjjal vagy lekvárral kanalazni, összekeverni vagy szépen, higgadtan és körkörösen falatozni. Tényleg megunhatatlan és utánozhatatlan intézmény a tejbegríz, azonban nem megújíthatatlan. Persze nem azért kell újítgatni, mert az eredeti rossz vagy avítt lenne, hanem éppen az iránta érzett szeretetünk fűtheti ezt az izgalmas kísérletezést. Nézzük, mi mindennek adhatja a lelkét a tejbegríz!
Gombócok
Mivel a sűrűbbre főzött tejbegríz igen könnyen formázható, ezért gyerekjáték belőle gombócokat gyúrni. Gondoljunk a túrógombócra, csak grízesen: ugye, nem is hangzik olyan rosszul! Vagy akár egy édes grízgombóc is az eszünkbe juthat róla.
A gombócokat forgathatjuk édes morzsába, de akár dióba, mákba vagy fahéjas cukorba is.
Használhatjuk őket levesbetétként édes leveseknél, adhatjuk krémes desszertekhez (madártej, sodó, stb.), leönthetjük őket csokiszósszal, gyümölcskompóttal vagy lekvárral. Akár meg is tölthetjük őket valamivel, ha úgy tartja kedvünk.
Piték
Nem ez lenne az első olyan pite, amiben valami furcsa dolog landol: vannak például pudingos vagy citromkrémes piték, így hát miért ne lehetnének tejbegrízes piték is. Süthetjük őket klasszikus, vajas pitetésztával, bár izgalmasabb alternatívák is színre léphetnek.
A görög édesség mintájára önthetjük a tejbegrízt réteslapos fészekbe is, ilyenkor gyönyörű kontrasztot alkot a krémes belső és a ropogós külső. Itt a szirupos-mézes tálalás szinte kötelező.
Megspékelhetjük a grízes tölteléket friss vagy eltett gyümölccsel, kakaóval, fahéjjal, de más ízesítéssel is készíthetjük a desszertet. Itt nyugodtan hagyhatjuk hígabbra a tejbegrízt, de azért ne folyjon ki a tésztából, ha belevágunk.
Krémesek
A magyar édességrepertoárban megannyi olyan soklapos sütemény van, ami grízes tölteléket használ. Ezek mintájára igazából bármilyen piskóta- vagy egyéb süteménylapot megkenhetünk sűrűre főzött, és esetleg egy kevés vajjal kikevert tejbegrízzel.
Kifejezetten jól illik kakaós piskótákhoz, főleg, ha megkenjük őket egy kevés lekvárral a krémezés előtt. Alakítsuk, ahogy csak szeretnénk, tegyük a sajátunké a süteményreceptet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a finomságokat is kóstold meg: