Készíts tejbegrízből gombócot vagy pitét, hidd el, isteni lesz

A tejbegríz sokak gyermekkori (vagy felnőttkori) édessége, ami egyszerűségével képes újra és újra eltelíteni minket boldogsággal. Erre pedig nemcsak klasszikus, tálba szedett formájában képes, hanem új, izgalmas módokon is.

Tejbegríz: az édes, tejes kása, amit mindannyian szeretünk kakaóval, fahéjjal vagy lekvárral kanalazni, összekeverni vagy szépen, higgadtan és körkörösen falatozni. Tényleg megunhatatlan és utánozhatatlan intézmény a tejbegríz, azonban nem megújíthatatlan. Persze nem azért kell újítgatni, mert az eredeti rossz vagy avítt lenne, hanem éppen az iránta érzett szeretetünk fűtheti ezt az izgalmas kísérletezést. Nézzük, mi mindennek adhatja a lelkét a tejbegríz!

Készíts tejbegrízből gombócot vagy pitét, hidd el, isteni lesz

Gombócok

Mivel a sűrűbbre főzött tejbegríz igen könnyen formázható, ezért gyerekjáték belőle gombócokat gyúrni. Gondoljunk a túrógombócra, csak grízesen: ugye, nem is hangzik olyan rosszul! Vagy akár egy édes grízgombóc is az eszünkbe juthat róla.

A gombócokat forgathatjuk édes morzsába, de akár dióba, mákba vagy fahéjas cukorba is.

Használhatjuk őket levesbetétként édes leveseknél, adhatjuk krémes desszertekhez (madártej, sodó, stb.), leönthetjük őket csokiszósszal, gyümölcskompóttal vagy lekvárral. Akár meg is tölthetjük őket valamivel, ha úgy tartja kedvünk.

Piték

Nem ez lenne az első olyan pite, amiben valami furcsa dolog landol: vannak például pudingos vagy citromkrémes piték, így hát miért ne lehetnének tejbegrízes piték is. Süthetjük őket klasszikus, vajas pitetésztával, bár izgalmasabb alternatívák is színre léphetnek.

A görög édesség mintájára önthetjük a tejbegrízt réteslapos fészekbe is, ilyenkor gyönyörű kontrasztot alkot a krémes belső és a ropogós külső. Itt a szirupos-mézes tálalás szinte kötelező.

Megspékelhetjük a grízes tölteléket friss vagy eltett gyümölccsel, kakaóval, fahéjjal, de más ízesítéssel is készíthetjük a desszertet. Itt nyugodtan hagyhatjuk hígabbra a tejbegrízt, de azért ne folyjon ki a tésztából, ha belevágunk.

Galaktoboureko, a görög grízpite

A nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy ...

Krémesek

A magyar édességrepertoárban megannyi olyan soklapos sütemény van, ami grízes tölteléket használ. Ezek mintájára igazából bármilyen piskóta- vagy egyéb süteménylapot megkenhetünk sűrűre főzött, és esetleg egy kevés vajjal kikevert tejbegrízzel.

Kifejezetten jól illik kakaós piskótákhoz, főleg, ha megkenjük őket egy kevés lekvárral a krémezés előtt. Alakítsuk, ahogy csak szeretnénk, tegyük a sajátunké a süteményreceptet.

Grízes-lekváros kakaós kocka

A család szereti a grízt csak úgy megfőzve, fahéjjal vagy lekvárral. Gondoltam összekötöm a hagyományos édességet egy sütemény formájában. Nagyon ízlett mindenkinek ez a forma is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is kóstold meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...