Egyre népszerűbbek azok az italok, melyek zabból, szójából, rizsből vagy mandulából készülnek. Ez remek alternatívát jelenthet azok számára, akik érzékenyek a laktózra vagy éppenséggel diétáznak. Egy új tanulmányból azonban kiderült, hogy rengeteg tápanyagoktól esnek el azok, akik növényi italokat fogyasztanak.

Az olaszországi Bresciai Egyetem és a dán Koppenhágai Egyetem kutatói az UHT kezelések hatását vizsgálták 10 különböző növényi tejalternatívára, összehasonlítva azokat kétféle valódi tejtermékkel.
Az első, amit azonnal felfedeztek, hogy a növényi italokban sokkal kevesebb a fehérje, hiszen tejalternatívák jelentős változásokon mennek át azért, hogy tejszerűvé váljanak
- mondta el Marianne Nissen Lund, a Koppenhágai Egyetem élelmiszer-kutatója.
A csapat úgynevezett Maillard-termékeket keresett: ezek úgy jönnek létre, hogy az aminosavakat és a különféle cukrokat felmelegítik, ez ugyanis befolyásolhatja a fehérjék tápértékét azáltal, hogy csökkenti a kritikus aminosavak jelenlétét.
A megjelent tanulmányban elmondták, hogy a tehéntej több fehérjét tartalmazott, mint a tíz vizsgált tejalternatívából nyolc.
Azonban egy hatalmas meglepetés is érte a kutatókat: a szójatej több fehérjét tartalmazott, mint a tehéntej!
Még több az egészségről: