Ennyivel drágultak a tejtermékek egy év alatt

Egy év alatt jelentős mértékben nőtt a tejtermékek ára, a termelők szerint pedig egyelőre nem is sejthető, mikor stabilizálódik a helyzet.

Az elmúlt 12 hónap során jelentős mértékben nőtt a tejtermékek ára, a drágulás még a harminc százalékot is meghaladta a nyers tej és a feldolgozott tej illetve tejtermékek esetében – írja a Sokszínű vidék az Infostart cikkére hivatkozva.

30 százalékkal növekedtek a tejtermékek árai

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője elmondta, arról nincsenek pontos adataik, hogyan változtak az árak a kiskereskedelemben, a terméktanácsnak csak a nyers tej és a feldolgozók átadói árára van rálátásuk, a tejpiac azonban teljesen kiszámíthatatlan a folyamatosan emelkedő takarmányárak és energiaárak miatt, ha pedig ez még önmagában nem lenne elég többletköltség, emelkedtek a csomagolóanyagok és az állatgyógyászati eszközök árai, valamint a munkabérek is.

A legnagyobb probléma, hogy az emelkedés teljesen kiszámíthatatlan, és nem látni azt a pillanatot, amikor a importköltségek stabilizálódhatnának.

A tej világnapja alkalmából tartott országos szakmai találkozón kiderült, hogy a magyar polcokról már kiszorultak az olcsó importtejek, ma pedig már a fogyasztói tej 95-98 százaléka magyar, a sajtoknál viszont minden második kilogramm továbbra is import, kivételt képez ez alól a trappista sajt. A tejföl, a túró és a kefir szintén nagyobb mértékben készül magyar tejből.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!