Ennyivel drágultak a tejtermékek egy év alatt

Egy év alatt jelentős mértékben nőtt a tejtermékek ára, a termelők szerint pedig egyelőre nem is sejthető, mikor stabilizálódik a helyzet.

Az elmúlt 12 hónap során jelentős mértékben nőtt a tejtermékek ára, a drágulás még a harminc százalékot is meghaladta a nyers tej és a feldolgozott tej illetve tejtermékek esetében – írja a Sokszínű vidék az Infostart cikkére hivatkozva.

30 százalékkal növekedtek a tejtermékek árai

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője elmondta, arról nincsenek pontos adataik, hogyan változtak az árak a kiskereskedelemben, a terméktanácsnak csak a nyers tej és a feldolgozók átadói árára van rálátásuk, a tejpiac azonban teljesen kiszámíthatatlan a folyamatosan emelkedő takarmányárak és energiaárak miatt, ha pedig ez még önmagában nem lenne elég többletköltség, emelkedtek a csomagolóanyagok és az állatgyógyászati eszközök árai, valamint a munkabérek is.

A legnagyobb probléma, hogy az emelkedés teljesen kiszámíthatatlan, és nem látni azt a pillanatot, amikor a importköltségek stabilizálódhatnának.

A tej világnapja alkalmából tartott országos szakmai találkozón kiderült, hogy a magyar polcokról már kiszorultak az olcsó importtejek, ma pedig már a fogyasztói tej 95-98 százaléka magyar, a sajtoknál viszont minden második kilogramm továbbra is import, kivételt képez ez alól a trappista sajt. A tejföl, a túró és a kefir szintén nagyobb mértékben készül magyar tejből.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...