A RIKEN Integratív Orvostudományi Központ tudósai – Hiroshi Ohno vezetésével –felfedezték, hogy az élelmiszer-antigének, különösen a húsban és a tejben találhatóak, lehetnek azok a titkos csodaszerek, amelyek megakadályozzák a daganatok kialakulását a bélrendszerünkben. Ez a felfedezés tehát teljesen új megvilágításba helyezi az élelmiszer-antigéneket, amelyeket leginkább olyan allergiás reakciók okozóiként ismerünk, mint a földimogyoró- vagy éppen a kagylóallergia.
A Frontiers in Immunology folyóiratban megjelent tanulmányban magát a kísérletet is bemutatják, amit egereken végeztek. Ennek során olyan egyedeket vizsgáltak, amelyek hajlamosak a bélrendszeri daganatokra. Amikor az egerek élelmiszer-antigének nélküli diétát kaptak, jelentősen több daganat alakult ki a vékonybelükben, mint azoknál, akik normál étrenden voltak. A kutatás aztán fordulatot vett, amikor a kutatók egy általános élelmiszer-fehérjét, az albumint – amely a húsban található – hozzáadták az antigénmentes diétához (AFD).
Az eredmények lenyűgözőek voltak: a daganatok növekedése visszaesett a normál diétán lévő egerek szintjére. Az AFD-n lévő egerek jelentősen több daganatot fejlesztettek ki a vékonybelükben, mint a normál diétán lévők.
Továbbá, amikor a kutatók egy általános élelmiszer-fehérjét, a szarvasmarha-szérum albumint (BSA) adták az AFD-hez, a daganatok száma hasonlóan csökkent a normál diétán lévő egerekéhez.
A kutatók itt nem álltak meg
Mélyebben megvizsgálták azokat a mechanizmusokat, amelyek szerepet játszanak a tünetek alakulásában – különösen a vékonybélben található Peyer-plakkoknak nevezett különleges struktúrákat vették górcső alá. Ezek az apró nyirokszövetcsomók az immunrendszer megfigyelő állomásaiként működnek.
A kutatók megállapították, hogy ezek a plakkok kulcsfontosságúak az élelmiszer-antigének daganatnövekedést gátló hatásában.
Azoknál az egereknél, akikben nem voltak Peyer-plakkok, a normál diéta védőhatása megszűnt, és ugyanolyan sok daganat alakult ki náluk, mint az antigénmentes diétán lévő egereknél. Ez arra utal, hogy a Peyer-plakkok létfontosságú szerepet játszanak az élelmiszer-antigének feldolgozásában és az immunválasz serkentésében, amely megakadályozza a daganatok kialakulását.
A tanulmány rámutatott egy másik fontos sejttípus, a Peyer-plakkokban található M-sejtek jelentőségére is.
Ezek a sejtek kapuőrként működnek, lehetővé téve, hogy az élelmiszer-antigének a bélből bejussanak a plakkokba, ahol kölcsönhatásba léphetnek az immunsejtekkel. Amikor a kutatók M-sejt-hiányos egereket vizsgáltak, akkor a daganatképződés tendenciája fokozódott – ez pedig csak megerősítette az étrend, az immunrendszer és a daganatmegelőzés közötti bonyolult kapcsolatot.
Bár ez a kutatás egereken alapult, izgalmas lehetőségeket nyit meg az emberi egészség szempontjából.
Azt sugallja, hogy a változatos élelmiszer-antigénekben gazdag étrend segíthet a vékonybél daganatainak megelőzésében. A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy további vizsgálatokra van szükség, különösen embereken, mielőtt végleges következtetéseket vonnánk le.
Ez a kutatás azonban kiemelkedő, hiszen nemcsak az étrendről és a rákos megbetegedésekről alkotott elképzeléseinket kérdőjelezi meg, hanem fontos kérdéseket is felvet bizonyos diétás gyakorlatokkal kapcsolatban is. Az eredmények arra utalnak, hogy az antigénmentes vagy elemi diéták, amelyeket néha fogyásra vagy gyulladáscsökkentésre alkalmaznak, több kárt okozhatnak, mint hasznot – különösen, ha megfelelő orvosi iránymutatás nélkül követik őket.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: