Tej helyett ezekből az élelmiszerekből vidd be a szükséges kalciumot

A tejjel alapvetően nincs baj, és nagyon jó kalciumforrás – de vannak, akik nem tudják, vagy nem akarják fogyasztani. Számukra lehet megoldás az alábbi felsorolás, amely azokat a kalciumban gazdag ételeket és italokat szerepelteti, amelyekkel ki lehet váltani a tejfogyasztást.

A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, ami azt jelenti, hogy a szervezetednek sokra is van szüksége belőle az utánpótláshoz. Nem véletlen, hogy gyerekkorban sokat halljuk: igyunk elég tejet, mert fontos a kalcium szempontjából – az idegrendszernek, az izmoknak, a hormonoknak szükségük van az ásványi anyagra ahhoz, hogy jól működjenek, de a szervezet kalciumtartalékainak nagy része a csontokban tárolódik. Ezért is fontos, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be az étrendünkkel is.

Az igaz, hogy a tehéntej az egyik legjobb kalciumforrás, ráadásul D-vitamint is tartalmaz, ami segíti a kalcium felszívódását. Ha azonban nem tudsz, vagy nem akarsz tejet fogyasztani, számos más forrásból is beviheted ezt az elengedhetetlen ásványi anyagot.

Kelkáposzta

Igen – a kelkáposzta tele van kalciummal! Egy (főtt) csészényi ebből a zöldségből 177 milligrammot tartalmaz az ásványi anyagból. A szervezet ráadásul könnyebben dolgozza fel, mint a tehéntejből beszerzett kalciumot. Nem mindegyik zöldségben van ilyen jól hasznosuló módon benne a kalcium: az olyanokban, mint a spenót, mángold és a répafélék zöld részei, oxálsav található, ami megköti a kalciumot, és a szervezet számára feldolgozhatatlan formában szállítja.

Joghurt

Nemcsak a tej, a többi tejtermék is magas kalciumban, így a joghurt is – aminek persze több más pozitív hatása is van a szervezetre. 1 csészényi joghurtban 448 milligramm kalcium található, és több mint 10 gramm fehérje még hozzá. Néhány bogyós gyümölccsel fogyasztva még antioxidánsokat is dobhatsz a mixhez, igazi szuperkaját kreálva.

Brokkoli

Még egy zöld növény, amit a listádhoz adhatsz: a brokkoli egy csészényi mennyiségében 43 milligramm kalcium található. Ha nem szereted nyersen a zöldséget, megfőzve ugyanígy egy csészényi mennyiségben dupláját kapod a kalciumnak. Ezen kívül hozzájutsz más értékes tápanyagokhoz, többek között rosthoz, káliumhoz, C-vitaminhoz, valamint A-vitaminhoz is.

Magvak

Növényalapú étkezést folytatóknak szintén óriási pozitívum, hogy a magvakban aránytalanul sok kalcium van: 2 evőkanálnyi szezámmagban például 280 milligramm bújik meg, ugyanennyi chiamagból 179 milligrammot nyerhetsz. A magvakban azonban szintén található fitinsav, ami köti a kalciumot, így kevésbé jól hasznosul a fogyasztásukból – de ha az állati eredetű ételeket szeretnéd mellőzni, még így is jó forrásnak számítanak.


Még több a kálciumról:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...