Bizarr kísérlet – kétszer annyi tejet ad egy új tehénfajta

Egy kutatócsapat sikeresen létrehozott egy olyan szuper produktív tehénfajtát, ami köröket ver az átlagos példányokra.

Nemrég egy maroknyi kínai kutató három olyan „szupertehenet" hozott létre klónozás során, amik az átlagosnál sokkal több tejet adnak. A klónozott példányok éppen a kínai holdújév előtt jöttek a világra – írja a hetek.hu.

Bizarr kísérlet – kétszer annyi tejet ad egy új tehénfajta

A szupertehenek évente 18 metrikus tonna tejet tudnak termelni, ami jócskán több az Egyesült Államokban fejt tehenek éves teljesítményénél (10,8 metrikus tonna). Életük során pedig képesek lesznek 100 tonna tejet termelni. A kínai szakemberek szerint 10 ezerből csupán egy tehén tud annyi tejet termelni, mint egy szupertehén, ezért klónoztak több olyan egyedet, amik ilyen elképesztően produktívak.

Kína egyébként azért kezdett bele a szupertehenek klónozásába, mert az ország tejtermelése egyszerűen nem tudott lépést tartani a hazai kereslettel. A helyzetet tovább rontotta, hogy a takarmányárak is megemelkedtek. Ezenfelül Kína folyamatosan csökkenteni szeretné az európai szarvasmarha-importtól való függőségét is.

A projektet vezető kutató, Dzsin Japing elmondása szerint a tehenek klónozásához a szuperpéldányok füléből vettek szövetmintát, majd ebből hoztak létre 120 klónozott embriót. Az így született állatok közül egynek teljesen ugyanolyan volt a bőrmintázata, mint az eredeti példánynak.

Terveink szerint két-három éven belül képesek leszünk létrehozni egy több mint ezer szupertehénből álló állományt

– mondta a kutató.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...