(T)egyél a téli nyomott hangulat ellen!

Lassan eltelik a tél fele. Míg a decemberi első szakaszon átsegített minket az ünnepi izgalom, most jó pár hétig együtt kell élnünk a hideggel, szürkeséggel.

A január egy hosszú, hideg hónap, nem dobják fel az ünnepek - jó esetben jut némi napsütés, rosszabb esetben sok szürkeség. Kedvünk sincs kibújni a fűtött-meleg szobából, aluszékonyak, energiátlanok, el nem múlóan fáradtak vagyunk. Ezek a jellemzők sokunkra illenek a téli hónapokban, de érdemes azért azt is tudni, hogy egy bizonyos súlyosság után ezt a tünetegyüttest téli (szezonális) depressziónak nevezzük, amit már komolyan kell vennünk, hiszen az emberek 2,5%-át érinti.

Mitől alakul ki?

A napfényhiánnyal összefüggésbe hozható melatonin szint emelkedésével és a D3-vitamin szűkösségével magyarázható a téli depresszió. Hazánkban a napfény D-vitaminképző hatása már októbertől kicsi, ezt lehet helyettesíteni például fényágyakkal (ami nem a szolárium), de javíthatunk közérzetünkön jól megválasztott, D-vitamint tartalmazó étrenddel is.

Régimódi töltött tojás

Ez egy 1858-as töltött tojás recept Németh Zsuzsána szakácskönyvéből. Az eredeti szöveg így szól: „Hat keményre főtt tojást hosszára ketté metszenek s szikét kiveszik. Egy darab ...

Édesköményes lazac-rillette

Napjainkban elterjedt a különféle halakból készített rillette is. Ezúttal egy lazacos változatot készítettem, amely a halhoz jól illő édesköményes ízesítést kapa. A rillette ...

Avokádós tonhalkrém

A reggeli a legfontosabb étkezés. Legyen energikus, finom, minőségi, lelket kisimító. Egy kényeztetési lehetőség is, hogy jó lendületet kapjon a napunk. Ha lehetőségünk van rá, ...

Fogyasszunk gyakrabban:

  • hideg étkezéseknél: főtt- vagy lágytojást, tojáskrémet, tojássalátát, lazackrémet, tejet, tejtermékeket,
  • meleg ebédeknél, vacsoránál zsírszegényen elkészített lazacot, főzelékeinkhez tojásos feltétet, köretként lazacos, tonhalas, tojásos salátákat.
  • Az igazán bátrak pedig próbálják ki a tőkehalmáj olajat!

Téli rosszkedvünk legyőzésében segíthet még ha színesen, változatosan étkezünk - válogassunk élénk színű alapanyagokat - pl. sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, brokkoli, kaliforniai paprika, citrom, narancs, és együnk minden nap legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt.

Ne hagyjuk elhatalmasodni a szürkeséget, sétáljunk, mozogjunk, viseljünk színes ruhákat, töltsünk együtt értékes időt családunkkal, barátainkkal!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...