(T)egyél a téli nyomott hangulat ellen!

Lassan eltelik a tél fele. Míg a decemberi első szakaszon átsegített minket az ünnepi izgalom, most jó pár hétig együtt kell élnünk a hideggel, szürkeséggel.

A január egy hosszú, hideg hónap, nem dobják fel az ünnepek - jó esetben jut némi napsütés, rosszabb esetben sok szürkeség. Kedvünk sincs kibújni a fűtött-meleg szobából, aluszékonyak, energiátlanok, el nem múlóan fáradtak vagyunk. Ezek a jellemzők sokunkra illenek a téli hónapokban, de érdemes azért azt is tudni, hogy egy bizonyos súlyosság után ezt a tünetegyüttest téli (szezonális) depressziónak nevezzük, amit már komolyan kell vennünk, hiszen az emberek 2,5%-át érinti.

Mitől alakul ki?

A napfényhiánnyal összefüggésbe hozható melatonin szint emelkedésével és a D3-vitamin szűkösségével magyarázható a téli depresszió. Hazánkban a napfény D-vitaminképző hatása már októbertől kicsi, ezt lehet helyettesíteni például fényágyakkal (ami nem a szolárium), de javíthatunk közérzetünkön jól megválasztott, D-vitamint tartalmazó étrenddel is.

Régimódi töltött tojás

Ez egy 1858-as töltött tojás recept Németh Zsuzsána szakácskönyvéből. Az eredeti szöveg így szól: „Hat keményre főtt tojást hosszára ketté metszenek s szikét kiveszik. Egy darab ...

Édesköményes lazac-rillette

Napjainkban elterjedt a különféle halakból készített rillette is. Ezúttal egy lazacos változatot készítettem, amely a halhoz jól illő édesköményes ízesítést kapa. A rillette ...

Avokádós tonhalkrém

A reggeli a legfontosabb étkezés. Legyen energikus, finom, minőségi, lelket kisimító. Egy kényeztetési lehetőség is, hogy jó lendületet kapjon a napunk. Ha lehetőségünk van rá, ...

Fogyasszunk gyakrabban:

  • hideg étkezéseknél: főtt- vagy lágytojást, tojáskrémet, tojássalátát, lazackrémet, tejet, tejtermékeket,
  • meleg ebédeknél, vacsoránál zsírszegényen elkészített lazacot, főzelékeinkhez tojásos feltétet, köretként lazacos, tonhalas, tojásos salátákat.
  • Az igazán bátrak pedig próbálják ki a tőkehalmáj olajat!

Téli rosszkedvünk legyőzésében segíthet még ha színesen, változatosan étkezünk - válogassunk élénk színű alapanyagokat - pl. sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, brokkoli, kaliforniai paprika, citrom, narancs, és együnk minden nap legalább fél kg zöldséget, gyümölcsöt.

Ne hagyjuk elhatalmasodni a szürkeséget, sétáljunk, mozogjunk, viseljünk színes ruhákat, töltsünk együtt értékes időt családunkkal, barátainkkal!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...