Mégis mi az a tefloninfluenza?

Vajon miért kapták fel a tefloninfluenza jelenségét, és mégis mit jelent ez a valóságban?

A teflon az egyik legjobb barátunk a konyhában, hiszen igencsak megkönnyíti a dolgunkat, veszélyeiről azonban egyre több szó esik manapság. És te hallottál már a teflonallergiáról?

Mégis mi az a tefloninfluenza?

Az utóbbi időben egyre többen jelentették, hogy megbetegedtek a politefluor-etilénnel (PTFE), azaz teflonnal bevont serpenyők használata után.

Húsz év alatt az Egyesült Államokban a mérgezési központok több mint 3600 bejelentést kaptak a tefloninfluenza, más néven polimerfüst-láz gyanús eseteiről.

Na de mit jelent a tefloninfluenza?

A National Capital Poison Center meghatározása szerint a tefloninfluenza ugyanolyan influenzaszerű tüneteket produkál, mint a többi.

A tapadásmentes serpenyőket általában ún. örök vegyi anyagokkal vonják be. Amikor ezeket nagyon magas hőmérsékletre – 500 Fahrenheit-fok fölé – melegítik, a bevonat illékony lesz, és az emberek belélegezhetik a PFAS gőzét. A PFAS a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat jelenti, vagyis az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportját

– magyarázza Jamie Alan, Ph.D., a Michigan Állami Egyetem farmakológia és toxikológia docense.

Általában akkor jelentkeznek a kellemetlen tünetek, amikor a serpenyő túlmelegszik, és apró, fémoxidokat tartalmazó részecskék kerülnek a levegőbe, melyeket belélegezhetünk.

Egy idegen anyag belélegzése immunválaszt vált ki, ami nem sokban különbözik attól az immunválasztól, ami akkor történik, amikor egy vírusra, például influenzára reagálunk

– mondja a szakértő.

Mik a jelei?

Honnan tudhatod, hogy tefloninfluenzás vagy? A Missouri Mérgezési Központ elmondása szerint a láz, hidegrázás, fejfájás, szédülés, fáradtság, rossz közérzet, hányinger, hányás, köhögés és szorító mellkas mind a tünetek közé tartoznak.

Forrásunk volt.


Még több életmód itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...