Tedd el a paradicsomot!

A paradicsomot nem csak szendvicsben és lecsóban szeretjük! Itt a szezon, elő a befőttesüvegekkel, most kell kincsekkel megtölteni a kamrát!

Amikor csak lehet, a paradicsomot nyersen, bazsalikommal és egy kis mozzarellával eszem – nyáron nekem ez tökéletes csipegetnivaló, a gyönyörű, édes, szabad földön termett paradicsomokért egyszerűen megveszek. Főzni sem utolsó vele, főleg, hogy télre kiválóan elrakható, rengeteg formájában – jöhetnek a ketchupok, savanyúságok, paradicsomlevek. A zimankóban imádni fogod, hogy csak úgy leemelsz egy csepp nyarat a kamra polcáról!

Sós paradicsom

Anyósomtól tanultam ezt a fajta savanyúságot. Párom nagyon szereti, ezért minden évben kerül néhány üveggel a kamra polcára. A képen egy 3 literes példány látható, a mennyiségeket ...

Savanyúságként, bármilyen idényzöldséggel passzintható ecetes lében: cukkini, paprika, sőt mini görögdinnye is jöhet a képbe, a lényeg, hogy a paradicsomot még érés előtt, zölden kapkodjuk le a palántákról, ha már piroslani kezd, akkor nem sokra megyünk vele. A házi paradicsomlének nincsen párja! A boltban előre csomagolt, százszázalékosnak hirdetett termékek között is csak nagyon kevés a valóban érett paradicsom ízét magába záró változat, ezért sokkal jobb otthon elkészíteni, mert nagyon finom leveseket lehet készíteni belőle később. Ha nem tervezünk ipari mennyiségeket gyártani, akkor otthon, háztartási szűrőn keresztül simán jó munkát végezhetünk, de egy passzírozó segítségével lucullus paradicsomból ketchupot is főzhetünk.

Ketchup házilag Évi nénitől

Gyönyörű paradicsomokat láttam a piacon. Azért választottam ezt a fajtát, mert jó édes, kevés a magja. A dédi régen mindig isteni ketchupöket főzött, de ő már nem készíthet, így ...

Egyszerű olasz pizzaszósz

Kétféle pizzaszószt szoktam készíteni, attól függően, hogy mennyi időm van. Ez az egyik. Készíthetünk rögtön dupla adagot, mert bátran le lehet fagyasztani, sőt ha marad belőle ...

Ketchup ahogy Kakukkfű készíti

Végre megint eljött a ketchup készítés ideje! Minden évben nagyon várjuk ezt az időszakot, hogy a pénztárcánk méretétől függően újra és újra feltankolhassunk ebből az ismert ...

Pizzaszósz házilag

Nem volt otthon kész szószom a pizzához, így  kellett házilag rittyentenem. A recept bevált, nincs tartósítószer, azóta csak így készítem frissen.

Sűrű, zamatos szósz lesz a végeredmény, nagyon érdemes vele igen, az augusztusi kánikulában is szenvedni, mert az üvegekben sorakozó ketchup mindenért kárpótol, az erkölcsi diadalról nem is beszélve, amit bizonyos tömegtermékek fölött aratunk!

Paradicsomot úgy is eltehetünk, ha napon megszárítjuk, miután felszeleteltük – minél kisebbekre, annál jobb! Utána jó minőségű olívaolajban, kisebb, kétdecis üvegekbe porciózva érdemes eltenni, mások jobban szeretik natúran, rád bízzuk, melyikhez van kedved.

Cukkínis lecsó 2.

Nagyon fontosnak tartom a friss alapanyagok beszerzését, természetesen nem mindenkinek adatott meg a kiskert, épp ezért, a piacról vásárolóknak a figyelmébe ajánlom a megfelelő ...

Cukkinis lecsó 5. - risonival

Nyári hőségben, amikor nem kívánjuk a nehéz, zsíros és fűszeres ételeket, ráadásul rendelkezésre állnak a finomabbnál finomabb zöldségek, szinte minden család menüjében ...

Lecsó

Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), ...

Persze lecsót is tehetsz a polcokra, sokan élnek is ezzel a tradícióval, nagyon jó januárban a saját lecsódat kanalazgatni!

Az Okoskamra korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...