Amikor csak lehet, a paradicsomot nyersen, bazsalikommal és egy kis mozzarellával eszem – nyáron nekem ez tökéletes csipegetnivaló, a gyönyörű, édes, szabad földön termett paradicsomokért egyszerűen megveszek. Főzni sem utolsó vele, főleg, hogy télre kiválóan elrakható, rengeteg formájában – jöhetnek a ketchupok, savanyúságok, paradicsomlevek. A zimankóban imádni fogod, hogy csak úgy leemelsz egy csepp nyarat a kamra polcáról!
különleges savanyúságok
Anyósomtól tanultam ezt a fajta savanyúságot. Párom nagyon szereti, ezért minden évben kerül néhány üveggel a kamra polcára.
A képen egy 3 literes példány látható, a mennyiségeket ...
különleges savanyúságok
A story a szeptemberi nyaralásból hazaérkezést követő napon született:
Érdekes nap volt a tegnapi. Reggel légkondi mellett, 30 fokos, sugárzóan gyönyörű napsütésre ébredtünk, majd ...
különleges savanyúságok
Az idén végre kaptam egy aszaló gépet. Én egy drágább változatot szemeltem ki. Végül a Metróban vettünk aszalógépet, amit sok blogban ajánlották is. Sőt meg voltak elégedve vele. ...
Savanyúságként, bármilyen idényzöldséggel passzintható ecetes lében: cukkini, paprika, sőt mini görögdinnye is jöhet a képbe, a lényeg, hogy a paradicsomot még érés előtt, zölden kapkodjuk le a palántákról, ha már piroslani kezd, akkor nem sokra megyünk vele. A házi paradicsomlének nincsen párja! A boltban előre csomagolt, százszázalékosnak hirdetett termékek között is csak nagyon kevés a valóban érett paradicsom ízét magába záró változat, ezért sokkal jobb otthon elkészíteni, mert nagyon finom leveseket lehet készíteni belőle később. Ha nem tervezünk ipari mennyiségeket gyártani, akkor otthon, háztartási szűrőn keresztül simán jó munkát végezhetünk, de egy passzírozó segítségével lucullus paradicsomból ketchupot is főzhetünk.
paradicsomszósz
Gyönyörű paradicsomokat láttam a piacon. Azért választottam ezt a fajtát, mert jó édes, kevés a magja. A dédi régen mindig isteni ketchupöket főzött, de ő már nem készíthet, így ...
paradicsomszósz
Piaci, igazi, jóízű, érett paradicsomot kaptam, ami nem mindennapi alkalom! Ebből lehet a legegyszerűbb, legfinomabb, legegészségesebb szószt készíteni! Forró tésztára mertem, és ...
paradicsomszósz
Kétféle pizzaszószt szoktam készíteni, attól függően, hogy mennyi időm van. Ez az egyik. Készíthetünk rögtön dupla adagot, mert bátran le lehet fagyasztani, sőt ha marad belőle ...
paradicsomszósz
Nagyon jó paradicsomtermésünk van az idén, muszáj volt kezdenem valamit ezzel a mennyiséggel. Keresgéltem valami jó kis recept után, hát ezt találtam. Az eredeti recept írjója szerint ...
paradicsomszósz
Sosem vásárolok pizzaszószt vagy krémet, hisz egyszerűen elkészíthető házilag is.
paradicsomszósz
Első ketchup próbálkozásom. Anyukám réges-régen készített, most én is belefogtam.
Nagyobb méretű paradicsomokat választottam, hogy kevesebbet kelljen hámozni. Készíthettem volna ...
paradicsomszósz
Mindenképpen érdemes házilag elkészíteni a ketchupot, hiszen sokkal ízesebb, mint a bolti és nem utolsósorban tudjuk, hogy mit tartalmaz.
paradicsomszósz
Végre megint eljött a ketchup készítés ideje! Minden évben nagyon várjuk ezt az időszakot, hogy a pénztárcánk méretétől függően újra és újra feltankolhassunk ebből az ismert ...
paradicsomszósz
Paradicsom befőzésekor legcélszerűbb elkészíteni. Én mindig akkor készítem, így nem kelll vele külön pepecselni.
paradicsomszósz
A bolognese alaprecept vega változata... bármilyen finom nyári ételt főzhetünk belőle. Ehhez az alaphoz hozzáadhatunk zöldbabot, cukkinit, padlizsánt, zöldpaprikát, gombát vagy ezek ...
paradicsomszósz
Nem volt otthon kész szószom a pizzához, így kellett házilag rittyentenem. A recept bevált, nincs tartósítószer, azóta csak így készítem frissen.
paradicsomszósz
Szintén Jamie Oliver kedvencemtől való recept, amit Ő is tanítómesterétől, barátjától, Gennaro Contaldótól tanult. Nem szégyelte bevallani! :-)) Egy szuper egyszerű pizza, és ...
paradicsomszósz
Több receptből kreáltam a saját ízvilágunkra.
Sűrű, zamatos szósz lesz a végeredmény, nagyon érdemes vele igen, az augusztusi kánikulában is szenvedni, mert az üvegekben sorakozó ketchup mindenért kárpótol, az erkölcsi diadalról nem is beszélve, amit bizonyos tömegtermékek fölött aratunk!
Paradicsomot úgy is eltehetünk, ha napon megszárítjuk, miután felszeleteltük – minél kisebbekre, annál jobb! Utána jó minőségű olívaolajban, kisebb, kétdecis üvegekbe porciózva érdemes eltenni, mások jobban szeretik natúran, rád bízzuk, melyikhez van kedved.
lecsó
Nagyon fontosnak tartom a friss alapanyagok beszerzését, természetesen nem mindenkinek adatott meg a kiskert, épp ezért, a piacról vásárolóknak a figyelmébe ajánlom a megfelelő ...
lecsó
Nyári hőségben, amikor nem kívánjuk a nehéz, zsíros és fűszeres ételeket, ráadásul rendelkezésre állnak a finomabbnál finomabb zöldségek, szinte minden család menüjében ...
lecsó
Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), ...
Persze lecsót is tehetsz a polcokra, sokan élnek is ezzel a tradícióval, nagyon jó januárban a saját lecsódat kanalazgatni!
Az Okoskamra korábbi cikkeit itt olvashatod >>