Teafortélyok

Csipkebogyó tea

A teákat levegő- és nedvességmentesen, fénytől elzárva tároljuk, pl. jól zárható sötét csavaros üvegekben, dobozokban vagy aromaszigetelt zacskóban, akkor akár két évig is élvezhető marad.Miután a tea magasabb hőmérsékletben elveszti az ízét, soha ne a tűzhely közelében vagy az ablakpárkányon helyezzük el. De épp ilyen káros, ha a hűtőben vagy fűszerek közelében tartjuk, mert ott viszont fennáll annak a veszélye, hogy idegen aromát vesz fel. Tea receptek itt!

Gyömbéres-citromos tea

Magas mésztartalmú víz nemcsak csökkenti a tea aromáját, hanem csúnya filmet képez a kész teán. Ezért ajánlatos az erősen meszes vizet 3 percig forralni, mielőtt ráöntjük a tealevelekre. A lágy vizet azonban, amint bugyborékolva forr, rögtön öntsük a teára.

Nem ajánlatos, hogy a magas mész- vagy klórtartalmú csapvizet buborékmentes ásványvízzel helyettesítsük, mert az ásványvíznek mindig van saját íze, ami a teaaromát meghamisítja.

Azért, hogy a tealeveleknek elegendő helyük legyen a vízfelvételhez és teljesen kibontakozhasson az aromájuk, a teáskanna mindig hasas, miközben a kanna vagy a csészék anyaga közömbös. A kínaiak és a japánok persze esküsznek a porcelánra.

Indiai fűszeres tea

Alapszabály: mennél finomabb a tea, annál fontosabb a lágy, ízneutrális víz.

Ha teafoltos lesz egy anyag, tegyük azonnal sós vízbe vagy hintsük be sóval a foltot és masszírozzuk az anyagba, majd mossuk ki.

Teával érdekesen márványozhatjuk a főtt tojást: főzzük két percig a tojást, majd vegyük ki a vízből. Egy teáskanállal ütögessük körbe a tojáshéjat úgy, hogy megrepedezzen. Tegyünk a forró vízbe egy teás zacskót és főzzük vele együtt további 1-2 percig a tojást. A hámozott tojások márványozottak lesznek.

Karamellás tea

Nagyon egyszerű a fekete és a zöld tea kétféle házi aromatizálása: illóolajjal vagy természetes adalékokkal. 1) Tegyük a tealeveleket csavaros üvegbe vagy fémdobozba és adjunk hozzá 2-3 csepp illóolajat. Hagyjuk két-három napig lezárva, miközben naponta néhányszor meg-megrázzuk. Ennél az eljárásnál is érvényes: a kevesebb több. 2) Az almát, szilvát, mangót, akár gyömbért vagy más gyümölcsöt megtisztítjuk és darabokra vágjuk. Kezeletlen déligyümölcs héját lereszeljük. Alacsony hőmérsékleten (80 C) megszárítjuk a sütőben, majd kihűtjük. Utána ízlés szerinti mennyiségben és választékban keverhetjük a tealevelekhez. A darálatlan fűszereket vagy a szárított gyógynövényeket közvetlenül összekeverhetjük a teaszirmokkal. Legalább egy hétig tartsuk lezártan, de ebben az esetben is naponta rázogassuk meg. Itt is érvényes: két-három adaléknál ne adjunk egyszerre többet, így elkerüljük az íz-zűrzavart.

Tea receptek itt!

Kamillás hagymatea

Amikor meg vagyok fázva, nem szeretem a különböző gyógyszereket bekapkodni, ilyenkor szoktam elkészíteni magamnak a hagymateát, ami két nap alatt teljesen elviszi a náthámat. Hatásos, ...

Fűszeres gyömbértea

Taknyos orr, kapar a torok, tompán fáj a homlok, mire hazaérünk, úgy érezzük, mintha átküldtek volna minket egy tésztanyújtón. Ellenszer kell. A gyömbérteát már szinte mindenki ...

Tibeti vajas tea

Egy kis igazi lélekmelengetővel szeretnélek megismertetni Titeket. A sós tea egy kicsit furcsának tűnhet nekünk, kik hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a teát általában édesen isszuk. ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...