Így tárold a teafüvet, hogy sokáig friss maradjon

A nagy hidegben előszeretettel készítünk otthon egy finom, forró teát, ami nemcsak hogy felmelegít, adott esetben kicsit élénkebbé tesz vagy éppen lenyugtat minket. Néhány egyszerű tárolási tippet mutatunk azért, hogy ne csak idén télen, de jövőre is ugyanolyan finom, ízletes és friss maradjon az a teafű, ami nem fogy el ebben a szezonban.

A tea nem véletlenül az egyik legnépszerűbb ital a világon. Az emberek évezredek óta fogyasztják a teát, mind kedvtelésből, mind gyógyászati célokra, az ízletes füvek iránt pedig szűnni nem akaróan nagy a kereslet. Van aki a kimért teafüveket részesíti előnyben, más a praktikum miatt inkább a filteres teákat vásárolja, tény azonban, hogy mindenki találkozott már olyan teával, amelyet hiába áztatott kellő ideig a forró vízben, ízetlen volt és erőtlen. Nos, ennek egyik oka lehet például a teafű kiszáradása is, hiszen mint minden, emberi fogyasztásra szánt termék, ez is veszít idővel az ízéből. Szerencsére néhány nagyon egyszerű megoldással akár egy évig is frissek maradhatnak a teafüvek, nézzük, mi minden segíthet!

A különleges növényekből, virágokból készült teafüveket érdemes odafigyeléssel tárolni

Hogyan érdemes tárolni a teát?

A tea tárolása hasonló a kávééhoz. Az első és legfontosabb, hogy száraz, fénytől és levegőtől elzárt, hűvösebb helyen tartsuk.

Legyen szó akár kimért, akár filteres teáról, a tárolóedény legyen jól lezárható, sötét, lehetőleg üvegből vagy fémből készüljön.

Utóbbiból sokat találunk a piacon, rengeteg ismert márka teszi fémdobozba a teafüvet, ezeket a dobozokat pedig ha kiürülés után jól kimossuk és kiszárítjuk, akár évtizedekig is jók lehetnek a tárolásra. Ha a teafű légmentesen elzárt tárolóedényben van, bármelyik szekrénybe tehetjük, minden más esetben azonban figyeljünk rá, hogy ne legyen más fűszerekkel, erős aromával rendelkező alapanyagokkal egy helyen, mert a teafű képes átvenni más fűszerek aromáját is.

A fémdobozok tökéletesen alkalmazhatóak a tea tárolására

A szárazon való tárolás azért nagyon fontos, mert ha a tea nedves közegbe kerül, elkezdi magából kiengedni az illatanyagokat (ezért is oldjuk fel forró vízben, ugye), így a tárolást illetően ez az egyik legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni.

Lejárhat a tea szavatossága?

A tea nem feltétlenül romlik meg, idővel azonban veszít ízéből. Ha nem érintkezik nedves közeggel, akár 3 évig is megőrzi a frissességét, ezután viszont már – pusztán az íz minősége miatt – nem érdemes elfogyasztani.

Érdekesség, hogy míg a tea nem tárolható hűtőben, megfelelően lezárt tasakban berakhatjuk a fagyasztóba is, itt sok évig elállhat, ha valaki féltve őriz egy-egy ritka, messziről származó teafüvet. A már lefőzött tea bár szintén fagyasztható, nem érdemes sokszor újramelegíteni, mert nemcsak veszít ízéből, de még keserűvé is válhat a tea típusától függően.

Ha teavásárlásról van szó, mi a kimért, tartósítószer- és adalékanyagmentes füveket ajánljuk. Ezeket megvásárolhatjuk fémtárolóban is, ha viszont papírzacskóban vesszük, érdemes minél hamarabb áttenni egy már említett, jól zárható tárolóba. Inkább kisebb adagokat vegyünk, így nem fogunk tudni ráunni az ízre, és egészen biztos, hogy nem szárad ránk akkor sem, ha egy ideig nem iszunk teát.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...