A tea ezer arca

Tudtátok, hogy a teát használhatjuk ételek füstölésére, színezésére és ízesítésére is? Zöld és fekete teás receptjeink következnek!

Füstölés

Teán füstölt lazac guinoával recept

Az elmúlt években divat lett a teával való füstölés. Nem egy nagy ördöngösség, így otthon is bátran kísérletezhetünk vele:halakvagy húsokfüstölésére kiváló!

Ehhez mindössze egy lábosra és némi alufóliára lesz szükségünk. Ha kibéleltük a lábost, csak rá kell szórnunk a teafüvet, némi cukrot, rizst és fűszereket. A füstölés annál jobb, minél illatosabb teát választunk hozzá, ezért érdemes zöld vagy fekete (Earl Grey) teával próbálkoznunk. A rizsre azért van szükség, mert segít, hogy jobban kiérződjenek az aromák.

Ez az egyveleg a tűzön pár perc múlva füstölögni kezd. Ezután párolóbetétre vagy egy rácsra helyezzük a kívánt füstölni valót, és lefedjük az egészet alufóliával, hogy ne szökhessen ki az értékes füst - elég körülbelül 20 perc, és már kész is!

Ízesítés

Zöld és fekete teával ízesíthetünk tésztákat - legyen az sós vagy édes - , leveseket, süteményeket, mochi-t, de még lencsét is. A lencse ízét jól ismerjük, a teáét úgyszintén, a kettő fúziójából azonban egy teljesen új, szokatlan ételt kaphatunk, érdemes kipróbálni, és ezzel a kis csavarral picit megfűszerezni a hétköznapi ételeket. Biztosan nem fogjuk megbánni!

Ezeket olvastad már?

Színezés

Meglepő vagy nem, teával színezni is nagyon jól lehet, többek közt tojást, és nem, nem a héját, hiszen hol van még a húsvét...magát a tojásfehérjét! Csodálatos márvány mintás főtt tojást készíthetünk fekete teával. (Egyébként a kínaiak is ezt a technikát használják a 100 napos tojás hamisítására.) Az eljárás a tojás ízén nemigen változtat, de a látványért mindenképp megéri elkészíteni.

Matcha mochi

Anno egy nagyon kedves japán barátomnál rengeteg időt töltöttem. Sokszor belestem éléskamrájába, hogy kincsek után kutassak. Áh nem, igazából csak főzni akartam valamit, de ...

Még több teás receptet, itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...