Nálatok hogyan zajlik egy bevásárlás utáni kipakolás? Úgy pakolod be a hűtőbe ahogy éppen helyre találsz, vagy mindennek megvan a maga bevett kis zuga?
Ki gondolná, hogy egyáltalán nem mindegy, hova rakjuk például a tejet, a felvágottat, a zöldségeket és a nyers húsokat? A hűtő elrendezése nagyon is befolyásolja, mi meddig és milyen minőségben áll el a hűtőben, így ha te is kihoznád a maximumot élelmiszereid tartósságából, így törekedj a tökéletes hűtésre!
Ne a hűtő ajtajában tárold a tejtermékeket!
Az ajtóban ugyanis a legmagasabb a hőmérséklet, így a különböző tejtermékek itt kezdhetnek el a leghamarabb savanyodni. Persze senkit sem szeretnénk félrevezetni, valószínűleg így sem romlik meg a tej egy nappal azután, hogy az ajtóba teszed, de a tej, a vaj, a joghurt és még a tojás is több ideig bírhatja akkor, ha valamelyik belső polcra teszed őket.
Hogy minek tesz jót a hűtő ajtajában való tárolás? A különböző hűtésre szoruló növények és fűszerek itt igazán jól fogják érezni magukat!
A nyers hús és a felvágott ott érzi jól magát, ahol a hűtőd mutatja
A hűtő leghidegebb pontját legalul találod, éppen ezért ha rendelkezel húsos fiókkal, érdemes a felvágottakat és a friss nyers húsokat a hűtő aljára rendezni. Ha nincs erre kijelölt fiókod,a praktikusság érdekében használj fel egy műanyag dobozt, így elkerülheted a húslé szivárgása okozta felesleges takarítást.
A megfelelő hőmérséklet kiválasztása
Igazán a megfelelő hőmérséklet beállításán múlik minden. A legideálisabb hőmérséklet élelmiszereid számára 1.5°C-3.5 °C között van, ennél alacsonyabb vagy magasabb hőmérséklet már ronthat ételeid minőségén. Amennyiben nem rendelkezik a hűtőd állandó hőmérséklet jelzéssel, szerezz be egy egyszerű hőmérőt és ne felejtsd el néha leellenőrizni, hány fok van a frigóban.
Ellenőrizd az ajtót!
Jól szigetel a hűtőd ajtaja? Ellenőrizd a következőképpen: nyisd ki a hűtőt és tégy egy papírt az ajtóhoz, majd zárd rá az ajtót. Ha a papír ott marad, nem csúszik ki és még te sem tudod kitépni, valószínűleg nincs baj a szigeteléssel. Ha a lap kicsúszik vagy könnyen kihúzható, érdemes kicserélned az ajtó gumis szigetelését, innen ugyanis rengeteg hő távozhat.
Címkézd meg az ételeket!
Főzés után a maradékot bedobozolva a hűtődbe rakod, igaz? Előfordult már, hogy becsúszott valami hátra és csak napok után csodálkoztál rá, hogy vajon mióta lehet ott az a bedobozolt paprikás krumpli? Írd fel a dobozokra egy sima filctollal, mikor raktad félre őket a hűtőben, így ha észrevétlenül is, de idővel sokkal rendezettebb lesz a hűtőd.
Nem mindent kell hűtőben tárolni
Rengeteg helyet spórolhatsz, ha tudod, mi az aminek nem szükséges a hűtőben tartózkodnia. A paradicsom, a banán, a narancs, a ketchup, a mustár vagy például a méz egy száraz, hűvös helyen éppen olyan jól tárolható, nem szükséges a hűtőben időzniük.
Takarítás
Milyen gyakran érdemes kitakarítani a hűtőt? Ha minden harmadik hónapban áttörlöd a hűtő belsejét, és odafigyelsz az időközben kialakult szennyeződések eltüntetésére, valószínűleg tiszta és friss marad a hűtőd egész évben.
Ezeket olvastad már?
8 furcsa háztartási kütyü a jövőből, amiről nem hiszed el,...
A jövő éppen most történik, mi pedig hitetlenkedve figyeljük, milyen sok háztartási tárgyat dobtak piacra az elmúlt években, amelyet eddig csak sci-fi filmekben láthattunk.
Masszi- Rigó Csilla7 háztartási probléma, amire a só a megoldás
A só nemcsak a konyhában, hanem a takarításban és az egész háztartásban is a segítségedre lehet. Így használhatod a sót a legsokrétűbben!
Petrás GabriellaDe miért fagynak meg a hűtőmben az ételek kéretlenül?
Mindannyian találkoztunk már a problémával, hogy a hűtőszekrénybe tett dolgok rejtélyes módon megfagytak. De miért történik ez, és hogyan lehet elkerülni?
NosaltyEzt a 9 dolgot csináld a hűtőddel - hogy imádj...
A hűtő nem kevés bizonyossággal állíthatjuk, hogy legtöbbünknél a konyha szíve - imádunk belenyúlni. Na de miért ne lehetne kívülről is szebb?
Brecz Juditvia: thekitchn