Te tudod, miért van a séfek fején ez a fura sapka?

Nyilván mindenkinek feltűnt, hogy a Bocuse d’Or séfjei (is) picit bizarr, de elegáns, magas, kéményszerű, hófehér szakácssapkákat egyensúlyoznak fejükön. De vajon honnan ered?

Úgy fest, a szakácssapkák eredete sem teljesen tisztázott, de nyilván praktikai okai voltak/vannak - az index cikke nyomán mi is utánanéztünk....

Az asszíroknál a 7. század környékén a séfek koronaszerű sapkákat hordtak – ezzel különböztették meg a „jó” séfet a „rossztól”, vagyis attól, akinek sikerült végre NEM megmérgeznie uralkodóját.

Érdekesség, hogy akkoriban az intellektuális, művelt réteget üldözték, így a receptek miatt olvasni/írni tudó séfeket is, akik a görög ortodox egyházban kaptak menedéket, szerzetesruhában – állítólag ez az egyházi sapka volt a séfsapkák elődje.

VIII. Henrik is belép a képbe, aki egy levesében talált hajszál után lefejeztette szakácsát – a séfsapkát pedig kötelezővé tette. Ez a funkció nyilvánvalóan azóta is él.

Széll Tamás a hús előkészítése közben

Az 1800-as években állítólag a franciák vezették be a hófehér színt, mivel azon látszik a legjobban a kosz, és a szokást, miszerint a konyhai dolgozók beosztását, rangját a sapkának is tükrözni kell – így a séf sapkája lett a legmagasabb.

A sapka hajtásainak száma se mindegy ám! Van, akik szerint azt szimbolizálja, hányféleképpen tudja az adott séf elkészíteni a tojást, de az biztos, hogy tapasztaltságát tükrözi – minél több a hajtás, annál jobb!

Plusz praktikus magyarázat: a sapka magassága arra is szolgál, hogy a megizzadt szakácsfejeknek legyen helyük levegőzni :)

Olvastad már Széll Tamás gondolatait a győzelemről?

A mai versennyel 95%-ig elégedett vagyok

(forrás: reluctantgourmet, index)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...