Te tudod, hogy tulajdonképpen mi is az a székelykáposzta?

Új sorozatomban arról írok, hogy mi a híres magyar ételeink története: a székelykáposzta vajon a székelyeké-e, a bableves miért Jókai, és hogy ki is valójában Rigó János.

Az első ilyen étel a sokak által vitatott és bizonytalan eredetű székelykáposzta, amiről sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de annyira nincsen köze az erdélyi népcsoportnak, mint Pest vármegye levéltárosának.

Viszont az eredetét többféleképpen is magyarázhatjuk.

A jól ismert legenda szerint:

A legendaSzékely Józsefhez köthető, aki történetesen jó barátja volt a híres magyar forradalmi költőnek, Petőfi Sándornak. 1846-ban járunk, és főszereplőink ekkor még csak 21 és 23 évesek, és Székely János ekkor még nem volt levéltáros, hanem ügyvédként dolgozott.

Az egyik elbeszélés szerint Petőfi és Székely egyszer későn érkeztek a törzshelyüknek számító Komló-kertbe, ahol már nem igazán tudtak nekik mit enni adni, így Székely a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet kevertette össze, és fogyasztotta el sovány vacsora gyanánt.

A másik történet nem is olyan messze, pár utcával arrébb játszódik, az Arany Sas nevű étteremben. Székely, tudatos elhatározásként felkereste az étterem szakácsát, hogy készítsen el neki egy paprikás-tejfölös lében főtt sertéshúsos káposztát.

Csak néhány a Nosaltyn található székelykáposzta-receptek közül:

Bográcsos székelykáposzta

Nagyon szeretünk bográcsozni, és rájöttünk, hogy a székelykáposzta isteni finom bográcsban elkészítve is! Próbáljátok ki! Nem bánjátok meg! :) Jó étvágyat hozzá!

Székelygulyás Iluskától

Már elég régóta készítek mindenféle ételt, és persze a székelykáposzta is szerepel sokszor az étlapon. Laktató, finom egytálétel, főleg, ha még a saját hordós káposztájából ...

Akárhogy is történt, a legenda szerint Petőfi elkeresztelte ezt az ételt székelygulyásnak, amit aztán többször is rendelt. Talán éppen ennek köszönhető, hogy szépen lassan meghonosodott ez a környékbeli éttermekben, s előbb – utóbb megjelentek az otthonokban is, sőt még a szakácskönyvekben is.

Először 1891-ben Zilahy Ágnes könyvében jelent meg a „A székely-gulyás” nevezetű étel, ami nem bizonyult egy bonyolult fogásnak: az alapot egy jóféle sertéspörkölt adja, amit aztán átmosott, savanyú káposztával keverünk össze.

A székelyeknek mégis csak köze van hozzá?

Talán mégiscsak akad némi köze a székelykáposztának a székelyekhez. Feljegyeztek korábban már egy sós, savanyú káposztás ételt tejföllel, amiről úgy tartják, a székelykáposzta őse, de a paprikás sertéspörkölthöz - a legenda szerint - ugye 1846-ig, Székely Józsefig várni kellett.

Hol az igazság?

Számos más magyarázatot is lehet találni: van amihez a székelyeknek mégiscsak van köze, van olyan is, ami teljesen új megközelítésbe helyezi ennek az ételnek az eredetét. Hosszabb tanulmányt lehetne írni arról, hogy akkor székelykáposzta honnan is eredetezhető valójában, és kinek a nevéhez köthető, mindenesetre azt lehet mondani, hogy az évszázadok során klasszikus magyar étellé vált, aminek az ízét mindenki jól ismeri, és szereti.

Ezeket olvastad már?

Források:Wikipédia|Kronika.ro|Food and Wine

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...