Te tudod, hogy alakul ki benned az UNDOR érzése, ha a gyűlölt étellel találkozol?

Az undor témaköre az egyik legizgalmasabb kutatási terület, a kellemetlen érzés hátterében pedig számtalan magyarázat állhat. Összeszedtük, mik ezek. 

Rovarok, kelbimbó, osztriga: se szeri se száma azoknak az élelmeknek, amelyeknek íze vagy szaga sok emberből az egyik létező legrosszabb reakciót váltja ki, az undort. Az arc eltorzul, összetéveszthetetlen mimikát ölt, legrosszabb esetben pedig megszületnek az émelygés tünetei, ami aztán hányásba torkollik.Amikor undorodunk, agyunk limbikus rendszere lép működésbe, egészen pontosan az amygdala – ez dönti el, hogy adott inger jó vagy rossz nekünk. Amennyiben utóbbi a helyzet, az ember agyát “elönti” az undor, a szervezet pedig gondoskodik róla, hogy egyetlen falat se csúszhasson le. (Az agy undor-mechanizmusát MRI segítségével is lekövették, kiderült, amennyiben az agy ezen területét célirányosan stimulálják, az inger kiváltható, a kísérleti személy pedig hányingert kezd érezni.)

“Az undor egy olyan védekezési rendszert jelöl, ami a test és a lélek védelmében alakult ki. Alapvető biológiai motivációs rendszer, aminek fő funkciója abban áll, hogy visszautasítsa vagy kilökje a visszataszító ételeket a szájból és/vagy a gyomorból” - állítja Prof. Paul Rozin pszichológus, aki több mint harminc éve kutatja az undor mibenlétét.Ő az, aki úgy hiszi, hogy az undornak nemcsak védelmi, de kulturális “ereje” is van:“Nehéz elképzelni a civilizációt és a kultúrákat undor nélkül - az ugyanis mintegy jelképe lett annak, ami erkölcstelen, helytelen. Ha elképzelünk egy embert, aki egyáltalán nem érez undort, arról nehezen tudnánk elmondani, hogy emberi. Az undornak köze van a modern ember érzékenységéhez.”

Sokféle jelenség okozhat undort:

  • a higiénia hiánya,
  • a halál látványa,
  • a testtel kapcsolatos deformitások,
  • de szervesen ide tartozik a táplálkozás, az ételektől való undor is.

via GIPHY

Az, hogy mely ételek váltanak ki belőlünk undort, számtalan tényező függvénye. Az undor egyrészt az ételmérgezésekkel szembeni védekezési reflex, ami a mérgezés elleni védelmet szolgálja (gondoljunk a záptojás szagára), illetve a velünk született vagy rossz tapasztalatokon alapuló elutasítás. Például a kisgyerekek eleinte elutasítják a keserű ízeket, később azonban kifejezettek megkedvelik őket. Az undor érzését befolyásolhatja ezen kívül a vallás és a különféle világnézetek, amik tisztátalannak minősítenek bizonyos élelmiszereket vagy alapanyagokat. A zsidóság és az iszlám így tekint a disznóhúsra, más kulturális közeg a ló, a macska vagy épp a kutya húsára gondol undorral.

Ezt láttad már?

Minél szexibb egy étel neve, annál szívesebben esszük

Az érzelmi és a kulturális eredetű undor mellett jelen van a bizonyos élelmiszerekkel szembeni ellenérzés, ami valamilyen személyes, vagy adott csoporton belüli, sok esetben megalapozatlan elutasítás alapján alakul ki. Példa erre a karfiolvagy az osztriga, melyek nem károsak, tiltott ételek listáján sem szerepelnek, mégis sokan tekintenek rájuk undorral. Ugyanez a helyzet a rovarokkal, kukacokkal, ezek egyáltalán nem károsak, sőt tápértékük kimondottan magas, mégis mélységes utálatot vált ki az emberek többségéből. A tisztátalannak vélt élelmiszerekkel való érintkezés fokozott ellenállást vált ki. Egy rovar beszennyez egy egész pohár italt, sőt az ital fogyasztójából már maga a látvány is undort, hányingert vált ki.

via GIPHY

Sok vegetáriánus undort élhet át a hús látványától, míg a többségük annak ízét nem szereti, mások morális és érzelmi okokból nem fogyasztják, ez pedig elég erős belső erő ahhoz, hogy undorodjanak.

A hús erős érzelmeket, ellenállást és undort vált ki. Mivel ez egy olyan termék, ami egy élő állat halálával jön létre, a húst - szemben más élelmiszerekkel - sokkal előbb hozzák kapcsolatba a rothadással, a szennyezettséggel” - vallja a Sydney Egyetem kutatója, Deborah Lupton.

Végül, de nem utolsó sorban az undor néha egyetlen rossz élményhez is kötődhet. A jelenséget Martin Seligman pszichológus egész egyszerűen a francia konyha egy híres mártása után sauce-béarnaise-szindrómának nevezte el, miután egy - az említett szósszal tálalt - vacsora után hánynia kellett. Hiába tudta, hogy a rosszullétet sima gyomorpanasz váltotta ki, sokáig undort érzett a szósztól, bár annak nem sok köze volt hozzá.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Jóbarátok/Warner Bros Studios

via, via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...