Te is szeretsz közös tálból tunkolni? Lehet, hogy ezek után kétszer is meggondolod majd!

Azután is belemártod a chipszet a közös szószos tálba, hogy beleharaptál? Biztos, hogy olyan jó ötlet ez?

Egy kellemes házibuli, baráti összejövetel vagy esti meccsnézés - ezekre az alkalmakra tökéletes nasik a fűszeres mártogatósok. Kirakjuk a chipszet, zöldségeket, kekszeket és mindenki ugyanabba a tálba mártogat. De vajon tényleg jó ötlet olyan ételt is belemártani a közös szószba, amibe már beleharaptunk?

A tunkolás - a fertőzések melegágya

Paul Dawson élelmiszerkutató vizsgálatokat végzett, hogy megtudja, mit mond a tudomány a mártogatásról. Egy kísérlet során egy félig elfogyasztott kekszet mártogattak csokoládé- ill. sajtmártásba és salsába. Dawson hipotézise az volt, hogy mivel kis felületen érintkezik a szósz az étellel, túl sok baktérium nem kerülhet át a kekszről a mártásba, ám az eredmény még őt is meglepte:"Az elemzés során kiderült, hogy a már félig elfogyasztott kekszről jóval több baktérium került a szószba, mint egy érintetlen kekszről.” A professzor szerint ez olyan mértékű különbség, mint amikor egy másik személytől elkapunk egy fertőző betegséget vagy megfázást.

Olyan, mint az orosz rulett

Paul Dawsonnak a közismert "5 másodperces szabályról" sincs más véleménye: járólapon, fapadlón és szőnyegen is tesztelte. A leejtett ételt 5 másodperc után felemelte, majd megmérte a baktériumok számát. "Természetesen a patogén baktériumok száma alapvetően az adott felülettől függ, és igaz az is, hogy a legtöbb felületen ezek nincsenek veszélyes nagyságrendben jelen. De alapvetően a leejtett ételt megenni - ez olyan, mint az orosz rulett."

Dr. Dawson kiemelte annak fontosságát, hogy az ételeket mindig tegyük a hűtőbe, fogyasztás előtt kellőképpen melegítsük fel, és a maradékkal is bánjunk felelősséggel!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Gasztroenterológusok figyelmeztetése: ez az egyszerű reggeli szokás megváltoztathatja az 50...

Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a szervezetük már nem reagál úgy, mint korábban. Az emésztés lelassulhat, a komfortérzet csökkenhet, és olyan panaszok jelenhetnek meg, amelyek fiatalabb korban ismeretlenek voltak. A gasztroenterológusok szerint ezek hátterében gyakran a bélrendszer állapota áll, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb odafigyelést igényel.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...