Te hogyan főzöd a krumplipürét? - Szakácsainkat kérdeztük a legkrémesebb köret elkészítéséről

Megkérdeztük kedvenc szakácsainkat arról, szerintük mi a titka tökéletes krumplipürének. Figyelem! Igazán innovatív megoldások következnek!

Míg egy hétvégi ebéd menüjét sokszor nagy fejtörést kitalálni (az ember mindig a változatosságra és a megújulásra szeretne törekedni), addig a főételhez párosuló körettel nem szoktunk sokat bajlódni, mindenkinek megvan a saját bevett szokása arra, hogyan készíti el a rizst, a sült krumplit, a nokedlit vagy éppen a bulgurt.

Szerkesztőségünkben éppen arról esett szó, ki hogyan szereti a burgonyapürét, hogyan pépesítünk és mennyi vajat teszünk bele ahhoz, hogy az számunkra tökéletes legyen.

Meglepő volt azt látni, hányan hányféle módon készítjük el ezt az abszolút mindennapos köretet. Kiderült, hogy szinte mindenki máshogy ízesít, így az alapok mellett a vastagon szedett részben megosztjuk veletek saját praktikáinkat is.

Készíts velünk Te is krumplipürét!

  • A jó krumplipüréhezlisztesebb burgonyára van szükségünk. A sárgás héjú burgonyák a legalkalmasabbak a főzésre, így a bolti vásárlásnál érdemes odafigyelnünk arra is, milyen típusú krumplit veszünk le a polcról. A kimért burgonyánál az "A" kategória a saláta burgonyát, a "B" kategória a főzőkrumplit, míg a "C" kategória a sütésre alkalmas burgonyatípust jelöli.
  • Először is önts annyi hideg vizet a krumplira, amennyi teljesen ellepi azt, majd sózz ízlés szerint. Míg van, aki egyben főzi meg a krumplit, addig például szakácsunk, Gréti felkockázva dobja vízbe a zöldséget, így gyorsabban átfő és finom sós lesz.
  • A vízbe tehetsz még babérlevelet, kakukkfüvet, vagy akár fokhagymát is, hogy ízesebb legyen a püré.
  • Facérkonyhánk főszereplője,Dávid tippje a következő: 2/3 krumplihoz kockázzunk fel 1/3 rész zellert, és főzzük meg a krumpli mellé, majd a pürésítés során vegyítsük a két főtt zöldséget.
  • A krumpli lefőzése után jöhet a pürésítés: botmixert használni szigorúan tilos, a túl gyors törés és keverés ugyanis széttöri a krumpliban lévő keményítőt, amitől a püré nyúlós és csirizes lesz. Használjunk inkább sima krumplinyomót vagy kézi habverőt.
  • A püréhez használt vajat, tejet és/vagy tejszínt melegítsük fel és adjuk hozzá a pépesített krumplihoz. Az ízesítésnél használjunk ízlés szerint sót és borsot, de Dávid szerint adhatunk hozzá egy kis szerecsendiót is, Tamás pedig egy kanál egész magos dijoni mustárra esküszik.

​Tyler Florence ugyan nem szerkesztőségünk tagja, a híres séf azonban egy felettébb különös eljárással készíti a krumplipürét!

Olívás burgonyapüré

Számomra a burgonyapüré snassz dolog, viszont vannak ételek, melyekhez tökéletesen illik. Ezért kerestem valamit, ami feldobja, és szerethetőbbé teszi: fekete olajbogyóval készítve ...

"Costa Rica" burgonyapüré

Először is: nem gondolom, hogy bármilyen püréről lehetne jó képet készíteni - ha mégis lehet, akkor én még nem értem el fényképészi evolúcióm ezen szakaszát. Volt egy szuper ...

Ahogy a mondás tartja: ahány ház, annyi szokás. Reméljük a következő krumplipürénél ti is kipróbáljátok trükkjeinket, és élvezni fogjátok a végeredményt!

Ezeket olvastad már?

via:nosalty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...