Te híztál már meg szakítás után? Vajon tényleg olyan törvényszerű ez?

Te híztál már meg szakítás után? Amerikai kutatók utánajártak, hogy vajon mindenkivel ez történik-e.

A németeknek külön szavuk van arra, amikor valaki szakítás után érzelmi evésbe menekül: ez a kummerspeck, vagyis szó szerinti fordítással "gyászszalonna", ami a nagy érzelmi megpróbáltatásra adott zabálási kényszert jellemzi.

De vajon tényleg meghízunk szakítás után? A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy tényleg híznak-eszakítás után az emberek, és azt találták, hogy bár az érzelmi evés jellemző ilyenkor nagyjából mindenkire, a kutatásban résztvevők nagy részénél ez nem jelentkezett súlygyarapodásban.

A szakértők szerint a szakítás utáni érzelmi evésnek evolúciós szempontból voltak előnyei: az ősemberi közösségekbenvolt értelme a szakítás utáni élelmiszer-felhalmozásnak, hiszen az ősemberlányokra ínségesebb időszak köszöntött, ha nem volt, aki vadásszon rájuk. Ma azonban ez a helyzet már értelemszerűen nem áll fenn, hiszen jó esetben szakítás után nem fenyegeti a gyengébbik nemet az éhenhalás.

A kutatók először 581 embert kérdeztek meg arról, hogy az elmúlt egy évben átmentek-e szakításon, és arról is, hogy tapasztaltak-e súlygyarapodást az érzelmi evés hatására. A frissen szakítottak 63 százaléka vallotta azt, hogy nem hízott a szakítás után. A kutatók ezt a számot olyan magasnak találták, hogy körbeküldtek egy második kérdőívet is további 261 embernek, akiket már részletesebben kérdeztek a szakítás körülményeiről és az étellel való korábbi kapcsolatukról.

A Journal of the Evolutionary Studies Consortiumtudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a válaszadók 65 százaléka nem tapasztalt súlynövekedést szakítás után, csak azok kerültek ilyen veszélybe, akiknek korábban is voltak már problémáik az érzelmi evéssel. A kutatók szerint ennek fontos klinikai vonatkozásai is lehetnek: ha például valaki kényszeres érzelmi evő, és kezelteti magát, annak egy esetleges szakítás után sokkal jobban oda kell figyelnie, mint másoknak.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: InterCom

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...