Te híztál már meg szakítás után? Vajon tényleg olyan törvényszerű ez?

Te híztál már meg szakítás után? Amerikai kutatók utánajártak, hogy vajon mindenkivel ez történik-e.

A németeknek külön szavuk van arra, amikor valaki szakítás után érzelmi evésbe menekül: ez a kummerspeck, vagyis szó szerinti fordítással "gyászszalonna", ami a nagy érzelmi megpróbáltatásra adott zabálási kényszert jellemzi.

De vajon tényleg meghízunk szakítás után? A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy tényleg híznak-eszakítás után az emberek, és azt találták, hogy bár az érzelmi evés jellemző ilyenkor nagyjából mindenkire, a kutatásban résztvevők nagy részénél ez nem jelentkezett súlygyarapodásban.

A szakértők szerint a szakítás utáni érzelmi evésnek evolúciós szempontból voltak előnyei: az ősemberi közösségekbenvolt értelme a szakítás utáni élelmiszer-felhalmozásnak, hiszen az ősemberlányokra ínségesebb időszak köszöntött, ha nem volt, aki vadásszon rájuk. Ma azonban ez a helyzet már értelemszerűen nem áll fenn, hiszen jó esetben szakítás után nem fenyegeti a gyengébbik nemet az éhenhalás.

A kutatók először 581 embert kérdeztek meg arról, hogy az elmúlt egy évben átmentek-e szakításon, és arról is, hogy tapasztaltak-e súlygyarapodást az érzelmi evés hatására. A frissen szakítottak 63 százaléka vallotta azt, hogy nem hízott a szakítás után. A kutatók ezt a számot olyan magasnak találták, hogy körbeküldtek egy második kérdőívet is további 261 embernek, akiket már részletesebben kérdeztek a szakítás körülményeiről és az étellel való korábbi kapcsolatukról.

A Journal of the Evolutionary Studies Consortiumtudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a válaszadók 65 százaléka nem tapasztalt súlynövekedést szakítás után, csak azok kerültek ilyen veszélybe, akiknek korábban is voltak már problémáik az érzelmi evéssel. A kutatók szerint ennek fontos klinikai vonatkozásai is lehetnek: ha például valaki kényszeres érzelmi evő, és kezelteti magát, annak egy esetleges szakítás után sokkal jobban oda kell figyelnie, mint másoknak.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: InterCom

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...