Te is gyakran szorongsz a világ dolgain? Lehet, hogy erről a mindennapi tevékenységről kellene leszoknod

Ha mindenről tudunk, ami a nagyvilágban történik, a mentális egészségünk látja a kárát.

Én mindig is szorongó alkat voltam, ráadásul olyan értelmetlen és statisztikailag valószínűtlen dolgokon tudtam izgulni, mint a terrortámadások, repülőgép-balesetek, lakástüzek, vagy a klímakatasztrófa (utóbbi nem valószínűtlen, de nem segítek sokat a helyzeten azzal, ha éjszaka álmatlanul forgolódom miatta). Egy időben különösen rosszul éreztem magam, és sokat kattogott az agyam, majd kicsit szebbnek és biztonságosabb helynek láttam a világot, aztán megint kezdődött az egész elölről. Miután eleget agyaltam azon (is), hogy ez miért lehet, rájöttem a dolog nyitjára: a nagyon szorongó időszakaimban híroldalaknál dolgoztam, és nem tudtam elkerülni, hogy a különböző katasztrófákról, gyilkosságokról, sötét jövőről szóló cikkek szembejöjjenek velem.

Nem vagyok ezzel egyedül: az Egyesült Államokban az Amerikai Pszichológiai Egyesület (American Psychological Association, APA) készített egy kutatást arról, hogy érzik magukat az emberek a mai világban. A válaszadók 72 százaléka gondolta úgy, hogy a média kiragadja a történéseket a kontextusukból, eltúloz és elnagyol dolgokat, ötből két embernek pedig komoly stresszt jelentett a közösségi médián zajló kulturális vagy politikai véleménynyilvánítás. Pszichológusok el is nevezték “headline stress disordernek”, azaz laza fordításban "címlap-stressz betegségnek". A szakértők szerint ez a jelenség abból fakad, hogy annyi információ áramlik ránk a médiából, amit az agyunk képtelen befogadni.

A Texasi Egyetem egyik kutatója, Mary McNaughton-Cassill azt tanulmányozta, hogyan hatnak az emberekre az olyan katasztrófák utáni beszámolók és hírek, mint amilyen pl. a World Trade Center elleni terrortámadás, vagy egy-egy pusztító hurrikán volt. Kiderült, hogy az emberekre komoly stressz nehezedik az elképesztő mennyiségű információ miatt, pedig, ahogy McNaughton-Cassil is megjegyezte, a világ nem lett rosszabb, csak most már tudunk róla, mennyire rossz is valójában.

Úgy tűnik egyébként, nem vagyok egyedül a problémával, és nem csak azokra az amerikaiakra gondolok, akik az APA felmérése szerint úgy érzik, teljesen kimerítik őket a mindennapi hírek, amelyek a médiából rájuk zúdulnak. Éppen a minap soroltuk fel a baráti társaságban, ki mi miatt szokott szorongani: előkerültek a tengeri állatok támadásai, az autóbalesetek, a hidak leomlása, a lakástűz, sőt, még a bedugva felejtett vasaló is. Nem állítom, hogy ez mind a hírek miatt vált ki szorongást bennünk, de az biztos, hogy minél több katasztrófáról tudunk a világon, annál közelebb érezzük magunkhoz őket.

Aztán persze van, akit egyáltalán nem hatnak meg a hírek: barátom, kérdésemre, hogy rosszabb helynek gondolja-e a világot azért, mert ennyi információhoz jut a hírek révén, és stresszel-e emiatt, csak annyit mondott, hogy őt nem zavarják az ilyesmik. A statisztikák szerint ő a szerencsés kisebbséghez tartozik.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...