Te géppel szárítod a kezed a mosdóban? Ne tedd!

Békésen szárítod a szárítógéppel a kezed az étteremben, és nem is gondolod, hogy eközben mekkora veszélynek teszed ki magad!

Amikor arra gondolunk, hogyan őrizhetjük meg az egészségünket, és miként előzzük meg a betegségeket, azonnal eszünkbe jut az egészséges táplálkozás, a sport, és csak sokadikként egy igen egyszerű, olcsó, és rövid ideig tartó tevékenység: a kézmosás és a kéztörlés. Pedig Semmelweis Ignác, a XIX. század híres szülészorvosa is ennek köszönheti hírnevét - ő vezette be, és tette kötelezővé elsőként a rendszeres, klórvizes kézmosást az orvosok számára.

A módszer természetesen "csak" a fertőző betegségek ellen hat (a kézmosással a fertőző hasmenéses betegségek száma 45%-kal, a légúti megbetegedések száma 23 %-kal csökkenthető!). De nagyon fontos az is, hogy, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek (pl. cukorbetegek), vagy legyengült immunrendszerük miatt még inkább kiszolgáltatottak a különböző fertőzéseknek, ők és környezetük fokozottan tartsák be a kézmosásra vonatkozó szabályokat.

Zabos bagel

Mióta megkóstoltam egy kávézóban a bagelt, magam is el akartam készíteni, de persze mint mindig, egy kis fordulattal a receptben. Izgalmas péksüti, és jó, hogy otthon is egyszerűen el ...

Tojásos quinoa

"Új év, új étkezési szokás" égisze alatt úgy döntöttem, kipróbálom a quinoát. Eredetileg natúr változatát készítettem el, amit férjem meg is kóstolt. Érdeklődő, kérdő ...

Mikor mossunk kezet?

  • Ételkészítés előtt: azt gondolom, ez még rendben is van, zavar akkor támadhat, ha az ételkészítést meg kell szakítani valamivel (pl. megtörüljük a gyerekünk orrát).
  • Étkezés előtt: evidens, mégis gyakran elszalasztjuk, amikor külső helyszínen étkezünk, pl. játszótéri tízórai vagy éttermi ebéd alkalmával.
  • Toalett használatot követően: akkor is, ha a gyerekünk használta, és mi csak közreműködők voltunk.
  • Ha beteg emberrel kerülünk kapcsolatba: előtte a beteg, utána saját magunk védelmében.
  • Hazaérkezés után: hiszen nem tudhatjuk, hogy a buszról, iskolából, munkahelyről, bevásárlásból milyen kórokozót cipeltünk haza.

Olvastad már?

10 gusztustalan, de legális kajaszennyeződés

A helyes kézmosás lépései

Egyértelműnek tűnik, persze, de azért vegyük át:

  1. Nedvesítsük be a kezünket vízzel!
  2. Szappanozzuk be a kezünket!
  3. Dörzsöljük át a kezünket - legalább 20 másodpercig – mossuk meg a tenyerünket, a kézfejet, az ujjközöket és a csuklót is!
  4. Öblítsük le a kezünket folyóvízzel!
  5. Töröljük kezünket szárazra!

Kézszárítás vagy kéztörlés?

A megfelelő kéztörlés, kézszárítás legalább olyan fontos, mint az alapos kézmosás. Ha nem mossuk és/vagy nem szárítjuk meg alaposan a kezünket – netán elhasznált textiltörülközőbe töröljük – , a kezünkön maradt kórokozók a meleg nedves közegben tovább szaporodnak. A jelenleg forgalomban lévő, a nyilvános helyeken népszerű meleglevegős kézszárítókkal kapcsolatban sajnos rossz hír, hogy a nyilvános mosdókban amúgy is jelenlévő baktériumoknak, vírusoknak a melegágyai: a szárítás alkalmával egyenesen a kezükre fújják a kórokozókat!

Mit tegyünk?

Háztartásunkban figyeljünk rá, hogy a textiltörülközőt gyakran cseréljük, ne várjuk meg, hogy átnedvesedjen! Nyilvános mosdóban a legbiztonságosabb megoldás az egyszerhasználatos papírtörlő, ha tehetjük, ezt a lehetőséget válasszuk!

via Prevention

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...