Te géppel szárítod a kezed a mosdóban? Ne tedd!

Békésen szárítod a szárítógéppel a kezed az étteremben, és nem is gondolod, hogy eközben mekkora veszélynek teszed ki magad!

Amikor arra gondolunk, hogyan őrizhetjük meg az egészségünket, és miként előzzük meg a betegségeket, azonnal eszünkbe jut az egészséges táplálkozás, a sport, és csak sokadikként egy igen egyszerű, olcsó, és rövid ideig tartó tevékenység: a kézmosás és a kéztörlés. Pedig Semmelweis Ignác, a XIX. század híres szülészorvosa is ennek köszönheti hírnevét - ő vezette be, és tette kötelezővé elsőként a rendszeres, klórvizes kézmosást az orvosok számára.

A módszer természetesen "csak" a fertőző betegségek ellen hat (a kézmosással a fertőző hasmenéses betegségek száma 45%-kal, a légúti megbetegedések száma 23 %-kal csökkenthető!). De nagyon fontos az is, hogy, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek (pl. cukorbetegek), vagy legyengült immunrendszerük miatt még inkább kiszolgáltatottak a különböző fertőzéseknek, ők és környezetük fokozottan tartsák be a kézmosásra vonatkozó szabályokat.

Zabos bagel

Mióta megkóstoltam egy kávézóban a bagelt, magam is el akartam készíteni, de persze mint mindig, egy kis fordulattal a receptben. Izgalmas péksüti, és jó, hogy otthon is egyszerűen el ...

Tojásos quinoa

"Új év, új étkezési szokás" égisze alatt úgy döntöttem, kipróbálom a quinoát. Eredetileg natúr változatát készítettem el, amit férjem meg is kóstolt. Érdeklődő, kérdő ...

Mikor mossunk kezet?

  • Ételkészítés előtt: azt gondolom, ez még rendben is van, zavar akkor támadhat, ha az ételkészítést meg kell szakítani valamivel (pl. megtörüljük a gyerekünk orrát).
  • Étkezés előtt: evidens, mégis gyakran elszalasztjuk, amikor külső helyszínen étkezünk, pl. játszótéri tízórai vagy éttermi ebéd alkalmával.
  • Toalett használatot követően: akkor is, ha a gyerekünk használta, és mi csak közreműködők voltunk.
  • Ha beteg emberrel kerülünk kapcsolatba: előtte a beteg, utána saját magunk védelmében.
  • Hazaérkezés után: hiszen nem tudhatjuk, hogy a buszról, iskolából, munkahelyről, bevásárlásból milyen kórokozót cipeltünk haza.

Olvastad már?

10 gusztustalan, de legális kajaszennyeződés

A helyes kézmosás lépései

Egyértelműnek tűnik, persze, de azért vegyük át:

  1. Nedvesítsük be a kezünket vízzel!
  2. Szappanozzuk be a kezünket!
  3. Dörzsöljük át a kezünket - legalább 20 másodpercig – mossuk meg a tenyerünket, a kézfejet, az ujjközöket és a csuklót is!
  4. Öblítsük le a kezünket folyóvízzel!
  5. Töröljük kezünket szárazra!

Kézszárítás vagy kéztörlés?

A megfelelő kéztörlés, kézszárítás legalább olyan fontos, mint az alapos kézmosás. Ha nem mossuk és/vagy nem szárítjuk meg alaposan a kezünket – netán elhasznált textiltörülközőbe töröljük – , a kezünkön maradt kórokozók a meleg nedves közegben tovább szaporodnak. A jelenleg forgalomban lévő, a nyilvános helyeken népszerű meleglevegős kézszárítókkal kapcsolatban sajnos rossz hír, hogy a nyilvános mosdókban amúgy is jelenlévő baktériumoknak, vírusoknak a melegágyai: a szárítás alkalmával egyenesen a kezükre fújják a kórokozókat!

Mit tegyünk?

Háztartásunkban figyeljünk rá, hogy a textiltörülközőt gyakran cseréljük, ne várjuk meg, hogy átnedvesedjen! Nyilvános mosdóban a legbiztonságosabb megoldás az egyszerhasználatos papírtörlő, ha tehetjük, ezt a lehetőséget válasszuk!

via Prevention

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...