E heti gasztrobloggerünk, ízHuszár, egy képzeletbeli francia utazásra hív benneteket – irány Párizs, egy cukrászda, és az egyik legnépszerűbb süti, a franciák krémese a mille feuille – epres változatban!
Túl vagyunk az első tavaszi hétvégén, és rögvest útra keltem, meg sem álltam egészen Franciaországig. Na persze nem úgy, csak képzeletben... Hiszen ezzel az epres mille feuille-jel (mill följ) könnyen becsempészhetjük a párizsi tavaszt a konyhánkba: egy harapás, szem becsuk, és már ott is vagyunk! Első ránézésre meglehetősen bonyolultnak tűnik ez a krémes, de nem kell pánikba esni, mert korántsem az. Mi is könnyedén első számú francia cukrászokká válhatunk: karamellizált leveles tészta, vaníliakrém és friss eper. A francia elegancia és sikk receptje egyszerű ízekkel, csodás harmóniában. Természetesen más, idénygyümölcsökkel is készíthetjük, akár egy romantikus vacsorára vagy barátok előtti felvágáshoz is tökéletes választás!
{ GALÉRIA = title:Mille-feuille%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }
Hozzávalók (két főre):
- 1 csomag leveles tészta
- 2 evőkanál porcukor
- 185 g tejszín (ez kb. 2 dl)
- 150 g zsíros tej
- fél vaníliarúd
- 2 tojássárgája
- 35 g cukor
- zselatinlap
- friss eper
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tésztát kicsomagoljuk és hat darab, kör alakú formát szaggatunk belőle.
2. Egy tepsit megfordítunk és sütőpapíron rátesszük a kiszaggatott tésztalapokat. A tetejére teszünk egy másik réteg sütőpapírt, majd egy újabb tepsit, hogy ne emelkedjen meg. Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, 15 percre betesszük.
3. Amíg a tészta sül, addig kikeverjük a vaníliakrémet. Ehhez a tejet a tejszínnel és a vaníliarúd kikapargatott belsejével feltesszük forrni. Ezalatt a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
4. Ha a tej felforrt, lehúzzuk a tűzről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojást.
5. A keveréket visszatesszük a tűzre, néhány percig forraljuk tovább, majd átszűrjük egy másik edénybe.
6. A zselatint a csomagolásán található instrukciók szerint elkészítjük és hozzákeverjük a krémhez, majd félretesszük hűlni.
7. Ha letelt a 15 perc, kivesszük a sütőből a tésztát, megszórjuk porcukorral a tetejét és visszatesszük 200 fokon a sütőbe, annyi időre, hogy a cukor rákaramellizálódjon.
8. Ha a tészta már szép barna, kivesszük és hagyjuk kihűlni.
9. Ha krémünk már olyan állagúra hűlt, hogy megtartja formáját, akkor jöhet a sütemény összeállítása: egy réteg tészta, egy réteg krém, majd a felkarikázott eper. Ezt újra megismételjük, majd a tetejére ráteszünk egy újabb tésztát.
10. Porcukorral és eperrel díszítjük.