Nőnapi epres mille-feuille

E heti gasztrobloggerünk, ízHuszár, egy képzeletbeli francia utazásra hív benneteket – irány Párizs, egy cukrászda, és az egyik legnépszerűbb süti, a franciák krémese a mille feuille – epres változatban!

Túl vagyunk az első tavaszi hétvégén, és rögvest útra keltem, meg sem álltam egészen Franciaországig. Na persze nem úgy, csak képzeletben... Hiszen ezzel az epres mille feuille-jel (mill följ) könnyen becsempészhetjük a párizsi tavaszt a konyhánkba: egy harapás, szem becsuk, és már ott is vagyunk! Első ránézésre meglehetősen bonyolultnak tűnik ez a krémes, de nem kell pánikba esni, mert korántsem az. Mi is könnyedén első számú francia cukrászokká válhatunk: karamellizált leveles tészta, vaníliakrém és friss eper. A francia elegancia és sikk receptje egyszerű ízekkel, csodás harmóniában. Természetesen más, idénygyümölcsökkel is készíthetjük, akár egy romantikus vacsorára vagy barátok előtti felvágáshoz is tökéletes választás!

{ GALÉRIA = title:Mille-feuille%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

Hozzávalók (két főre):

  • 1 csomag leveles tészta
  • 2 evőkanál porcukor
  • 185 g tejszín (ez kb. 2 dl)
  • 150 g zsíros tej
  • fél vaníliarúd
  • 2 tojássárgája
  • 35 g cukor
  • zselatinlap
  • friss eper

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tésztát kicsomagoljuk és hat darab, kör alakú formát szaggatunk belőle.

2. Egy tepsit megfordítunk és sütőpapíron rátesszük a kiszaggatott tésztalapokat. A tetejére teszünk egy másik réteg sütőpapírt, majd egy újabb tepsit, hogy ne emelkedjen meg. Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, 15 percre betesszük.

3. Amíg a tészta sül, addig kikeverjük a vaníliakrémet. Ehhez a tejet a tejszínnel és a vaníliarúd kikapargatott belsejével feltesszük forrni. Ezalatt a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.

4. Ha a tej felforrt, lehúzzuk a tűzről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojást.

5. A keveréket visszatesszük a tűzre, néhány percig forraljuk tovább, majd átszűrjük egy másik edénybe.

6. A zselatint a csomagolásán található instrukciók szerint elkészítjük és hozzákeverjük a krémhez, majd félretesszük hűlni.

7. Ha letelt a 15 perc, kivesszük a sütőből a tésztát, megszórjuk porcukorral a tetejét és visszatesszük 200 fokon a sütőbe, annyi időre, hogy a cukor rákaramellizálódjon.

8. Ha a tészta már szép barna, kivesszük és hagyjuk kihűlni.

9. Ha krémünk már olyan állagúra hűlt, hogy megtartja formáját, akkor jöhet a sütemény összeállítása: egy réteg tészta, egy réteg krém, majd a felkarikázott eper. Ezt újra megismételjük, majd a tetejére ráteszünk egy újabb tésztát.

10. Porcukorral és eperrel díszítjük.

ízHuszár blogja >>

ízHuszár a Facebokon >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Borsodó egyszerűen

A klasszikus borsodó különleges aromájával kitűnik a házi édes öntetek és mártások közül: megannyi desszertet nyakon önthetünk vele a rétestől kezdve egészen a gombócig. ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Súlyos betegséget okozhat a klóros víz fogyasztása

Sokan a csapból folyó vizet fogyasztják, mint ivóvizet, hiszen sokkal olcsóbb, mint palackozott ásványvizet venni, nem is beszélve a palackvisszaváltás kényszeréről. Svéd kutatók friss kutatása alapján azonban úgy tűnik, bizonyos megbetegedések és a klóros víz fogyasztása között összefüggés lehet.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!