Gyors, színpompás tavaszi piték

Ha tavasz, akkor quiche! A gyerekek is kedvelik, sőt, az elkészítésébe is bátran bevonhatóak, csak legyen kész minél hamarabb!

Ilyenkor tavasszal, ahogyan elővesszük ruhatárunk színesebb darabjait, az étkezésünkben is színpompásabb ételekre vágyunk. A piacon és a boltokban egyre több zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk. Az egyik legszínesebben elkészíthető étel a quiche. A gyerekek is szeretik, és akár az elkészítésében is szívesen segítenek, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak.

Tavaszi pite recept

A pitegyártás egy külön szakma: Franciaországban, a quiche hazájában biztosan furán néznének rám, ha látnák, hogyan készítem hét közben a saját villámgyors pitémet. No, de kérem, akinek sok éhes szájat kell etetnie, annak nincs ideje a faksznizásra! A sokgyerekes anyukák találékonysága hamar kialakul, és megtalálják a legrövidebb utat a kész ételig.

Egy kis quiche-történelem

Egyes nyelvészek szerint a quiche szó a német küche (konyha) illetve kuchen (sütemény) szavakból eredeztethető. A quiche lorainne-ról az első feljegyzések a XVI. századból származnak, ekkortájt még kenyértésztával és sajttal készítették, a ma ismert vajas-omlós vagy levelestésztás recept pedig a XIX. században alakult ki. Az angolok a második világháború után fedezték fel maguknak, Amerikában pedig az ötvenes évek óta hódit a quiche.

Mivel mindig hajt a tatár, legtöbbször szupermarketekben kapható vajastésztát vásárolok. Fantasztikus, már teljes kiőrlésű liszttel készült, adalékanyag-mentes termékeket is lehet kapni! Természetesen hétvégén, ha van időm, akkor azért én gyúrom a tésztát: egy adag liszthez fele annyi vajat morzsolok, hozzá egy tojássárgáját, sót, borsot, és egy-másfél deci vizet gyúrok. A liszt lehet teljes kiőrlésű vagy sima finomliszt is, ki-mit szeret. Imádom a friss tésztát gyúrni: emlékszem, régen még nyújtófám sem volt - kiürült, címkéjétől megfosztott és alaposan megtisztított üveggel lapítottam a gombócba gyúrt tésztát.

Sonkás-brokkolis quiche recept

Töltsük a tésztát - de mivel?

Az örök kedvenc a brokkolis-parmezános vagy más sajttal készült töltet. De amint ezt kijelentem, rögtön eszembe jut a póréhagymás és vegyes zöldekkel megrakott változat is - szóval megannyi variáció létezik. A legjobb megoldás, ha készítünk egy ilyet és egy olyat… na, meg egy amolyat. A Húsvét is azonnal itt lesz, és pont találtam egy tuti receptet, úgyhogy a legutóbb egy sonkásat sütöttem. Egyszerűen megunhatatlan!

Habár a franciáknál már reggelire is rendelhetünk a kávézókban quiche-t, nekem ez egy igazi gyorsan összedobható étek vacsira vagy a gyerekeknek uzsonnára. Igen, nekik még van egy plusz étkezésük a suliból hazaesve. Rögtön megkordul, jelez a pocakjuk. Éhen halnának vacsoráig.

Jövő héten újabb húsvéti recepteket tesztelek, addig is készítsünk színpompás pitéket!

Gréti

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...