Ilyenkor tavasszal, ahogyan elővesszük ruhatárunk színesebb darabjait, az étkezésünkben is színpompásabb ételekre vágyunk. A piacon és a boltokban egyre több zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk. Az egyik legszínesebben elkészíthető étel a quiche. A gyerekek is szeretik, és akár az elkészítésében is szívesen segítenek, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak.
A pitegyártás egy külön szakma: Franciaországban, a quiche hazájában biztosan furán néznének rám, ha látnák, hogyan készítem hét közben a saját villámgyors pitémet. No, de kérem, akinek sok éhes szájat kell etetnie, annak nincs ideje a faksznizásra! A sokgyerekes anyukák találékonysága hamar kialakul, és megtalálják a legrövidebb utat a kész ételig.
Egy kis quiche-történelem
Egyes nyelvészek szerint a quiche szó a német küche (konyha) illetve kuchen (sütemény) szavakból eredeztethető. A quiche lorainne-ról az első feljegyzések a XVI. századból származnak, ekkortájt még kenyértésztával és sajttal készítették, a ma ismert vajas-omlós vagy levelestésztás recept pedig a XIX. században alakult ki. Az angolok a második világháború után fedezték fel maguknak, Amerikában pedig az ötvenes évek óta hódit a quiche.
Mivel mindig hajt a tatár, legtöbbször szupermarketekben kapható vajastésztát vásárolok. Fantasztikus, már teljes kiőrlésű liszttel készült, adalékanyag-mentes termékeket is lehet kapni! Természetesen hétvégén, ha van időm, akkor azért én gyúrom a tésztát: egy adag liszthez fele annyi vajat morzsolok, hozzá egy tojássárgáját, sót, borsot, és egy-másfél deci vizet gyúrok. A liszt lehet teljes kiőrlésű vagy sima finomliszt is, ki-mit szeret. Imádom a friss tésztát gyúrni: emlékszem, régen még nyújtófám sem volt - kiürült, címkéjétől megfosztott és alaposan megtisztított üveggel lapítottam a gombócba gyúrt tésztát.
Töltsük a tésztát - de mivel?
Az örök kedvenc a brokkolis-parmezános vagy más sajttal készült töltet. De amint ezt kijelentem, rögtön eszembe jut a póréhagymás és vegyes zöldekkel megrakott változat is - szóval megannyi variáció létezik. A legjobb megoldás, ha készítünk egy ilyet és egy olyat… na, meg egy amolyat. A Húsvét is azonnal itt lesz, és pont találtam egy tuti receptet, úgyhogy a legutóbb egy sonkásat sütöttem. Egyszerűen megunhatatlan!
Habár a franciáknál már reggelire is rendelhetünk a kávézókban quiche-t, nekem ez egy igazi gyorsan összedobható étek vacsira vagy a gyerekeknek uzsonnára. Igen, nekik még van egy plusz étkezésük a suliból hazaesve. Rögtön megkordul, jelez a pocakjuk. Éhen halnának vacsoráig.
Jövő héten újabb húsvéti recepteket tesztelek, addig is készítsünk színpompás pitéket!
Gréti
A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.