Tartsunk mértéket az ünnepek alatt!

Az alkoholtartalmú italok fogyasztása hozzátartozik a karácsonyi családi vacsorához. Azért a jövő héten ne csak a túlevésre figyeljünk!

Elérkezett az ünnepek ideje, túl vagyunk a céges partikon, most következik a rokonok, barátok sora sok-sok vendégséggel, sok-sok koccintással. Egy pohárka pezsgő, egy kupica a házipálinkából, és kóstoljuk meg az év borát is!

Az alkohol hatása a szervezet működésére egyénenként különböző. Ha 1-2 pohárnál többet fogyasztunk belőle, előfordulhat hangulatváltozás, de nem ritka a mozgáskoordináció, a látás, az egyensúly vagy a beszélőképesség zavara. Ezek a részegség, enyhe alkoholmérgezés tünetei, és elmúlnak az italozást követő néhány órán belül. Sok alkohol elfogyasztása azonban károsan hat az agyműködésre, eszméletvesztéshez, sőt szélsőséges esetben akár halálhoz is vezethet.

Az ünnepek alatt se fogyasszanak alkoholt:

  • a gyermekek - nem, nem kell megnyalniuk a csokilikőrös poharat,
  • a serdülőkorúak - nekik sem,
  • a terhes- és szoptató anyukák - fő a baba egészsége!
  • a betegek - ne erőltessük, ha valaki nem akar koccintani velünk, lehet, hogy pl. az alkoholfogyasztást kizáró gyógyszeres kezelés alatt áll,
  • azok, akik nem tudják kontrollálni az elfogyasztott mennyiséget - legyen kellemes az együtt töltött idő mindenki számára!
  • és azok, akik olyan tevékenységet végeznek, amely teljes koncentrációt igényel, például járművet vezetnek - ha valaki elvállalta, hogy aznap ő lesz a sofőr, tartsa is magát ehhez.

Mohácsi halászlé

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a ...

Az alkoholfogyasztás viszonylag rövid ideig tartó kedélyjavító hatásának persze megvan másnap a böjtje. A másnaposság tüneteit fokozza, hogy az alkohol:

  • vízhajtó hatású és folyadékhiányt okoz, amely fejfájást, szédülést, koncentráció- és memóriazavart idézhet elő - ezért érdemes az alkoholfogyasztással párhuzamosan sok alkoholmentes italt is inni az este során,
  • irritálja a gyomornyálkahártyát, amely gyomorfájást, émelygést, hányást okozhat - ez megelőzhető, ha az ital mellé kivételesen zsírdúsabb ételeket fogyasztunk - persze normális mennyiségben,
  • csökkenti a vércukorszintet, ennek következménye fáradtság, levertség, remegés, sőt akár eszméletvesztés is lehet - ez a hatás nem csak a cukorbetegeket érintheti, de cukorbetegségesetében nagyobb veszéllyel jár. Figyeljünk mi is cukorbeteg társainkra!
  • tágítja az ereket és fejfájást is okozhat - erre a legjobb gyógymód az alvás, egy-két pohár víz. A fejfájás gyógyszerrel is enyhíthető, de olyan gyógyszert válasszunk, amely nem tartalmaz paracetamolt, mivel ez nem szedhető alkohol hatása alatt a májkárosodás fokozott veszélye miatt.
  • álmossá tesz - pihenjünk minél többet,
  • az immunrendszert gyulladásos reakcióra készteti, ezáltal hőemelkedés, rossz kedély és étvágytalanság jelentkezhet - ennek ellenére érdemes másnap is rendesen étkezni, segíti szervezetünk regenerálódását.

Bár a mértékletes alkoholfogyasztásnak lehetnek kedvező hatásai (ld. francia paradoxon), egyértelmű, hogy az alkohol tulajdonképpen nem szükséges az egészség megőrzéséhez, sőt mértéktelen fogyasztása káros. Alkoholtartalmú italok fogyasztásánál az ünnepek idején is legyünk körültekintőek és mértékletesek. Koccintsunk egyet nyugodtan a velünk ünneplőkkel - persze csak akkor, ha nem mi vezetünk!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...