Tartsunk mértéket az ünnepek alatt!

Az alkoholtartalmú italok fogyasztása hozzátartozik a karácsonyi családi vacsorához. Azért a jövő héten ne csak a túlevésre figyeljünk!

Elérkezett az ünnepek ideje, túl vagyunk a céges partikon, most következik a rokonok, barátok sora sok-sok vendégséggel, sok-sok koccintással. Egy pohárka pezsgő, egy kupica a házipálinkából, és kóstoljuk meg az év borát is!

Az alkohol hatása a szervezet működésére egyénenként különböző. Ha 1-2 pohárnál többet fogyasztunk belőle, előfordulhat hangulatváltozás, de nem ritka a mozgáskoordináció, a látás, az egyensúly vagy a beszélőképesség zavara. Ezek a részegség, enyhe alkoholmérgezés tünetei, és elmúlnak az italozást követő néhány órán belül. Sok alkohol elfogyasztása azonban károsan hat az agyműködésre, eszméletvesztéshez, sőt szélsőséges esetben akár halálhoz is vezethet.

Az ünnepek alatt se fogyasszanak alkoholt:

  • a gyermekek - nem, nem kell megnyalniuk a csokilikőrös poharat,
  • a serdülőkorúak - nekik sem,
  • a terhes- és szoptató anyukák - fő a baba egészsége!
  • a betegek - ne erőltessük, ha valaki nem akar koccintani velünk, lehet, hogy pl. az alkoholfogyasztást kizáró gyógyszeres kezelés alatt áll,
  • azok, akik nem tudják kontrollálni az elfogyasztott mennyiséget - legyen kellemes az együtt töltött idő mindenki számára!
  • és azok, akik olyan tevékenységet végeznek, amely teljes koncentrációt igényel, például járművet vezetnek - ha valaki elvállalta, hogy aznap ő lesz a sofőr, tartsa is magát ehhez.

Mohácsi halászlé

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a ...

Az alkoholfogyasztás viszonylag rövid ideig tartó kedélyjavító hatásának persze megvan másnap a böjtje. A másnaposság tüneteit fokozza, hogy az alkohol:

  • vízhajtó hatású és folyadékhiányt okoz, amely fejfájást, szédülést, koncentráció- és memóriazavart idézhet elő - ezért érdemes az alkoholfogyasztással párhuzamosan sok alkoholmentes italt is inni az este során,
  • irritálja a gyomornyálkahártyát, amely gyomorfájást, émelygést, hányást okozhat - ez megelőzhető, ha az ital mellé kivételesen zsírdúsabb ételeket fogyasztunk - persze normális mennyiségben,
  • csökkenti a vércukorszintet, ennek következménye fáradtság, levertség, remegés, sőt akár eszméletvesztés is lehet - ez a hatás nem csak a cukorbetegeket érintheti, de cukorbetegségesetében nagyobb veszéllyel jár. Figyeljünk mi is cukorbeteg társainkra!
  • tágítja az ereket és fejfájást is okozhat - erre a legjobb gyógymód az alvás, egy-két pohár víz. A fejfájás gyógyszerrel is enyhíthető, de olyan gyógyszert válasszunk, amely nem tartalmaz paracetamolt, mivel ez nem szedhető alkohol hatása alatt a májkárosodás fokozott veszélye miatt.
  • álmossá tesz - pihenjünk minél többet,
  • az immunrendszert gyulladásos reakcióra készteti, ezáltal hőemelkedés, rossz kedély és étvágytalanság jelentkezhet - ennek ellenére érdemes másnap is rendesen étkezni, segíti szervezetünk regenerálódását.

Bár a mértékletes alkoholfogyasztásnak lehetnek kedvező hatásai (ld. francia paradoxon), egyértelmű, hogy az alkohol tulajdonképpen nem szükséges az egészség megőrzéséhez, sőt mértéktelen fogyasztása káros. Alkoholtartalmú italok fogyasztásánál az ünnepek idején is legyünk körültekintőek és mértékletesek. Koccintsunk egyet nyugodtan a velünk ünneplőkkel - persze csak akkor, ha nem mi vezetünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...