Tartsd frissen!

Álmom egy világ, ahol nem kell a maradékok és megkezdett, de félúton megunt gyümölcsök/zöldségek tárolásával bajlódni, de kell. Ezeket a praktikákat viszont muszáj kipróbálni.

Nagyobb volt a szemed, mint a szád, és véletlen négy kiló gombát vettél? Megkívántad a fejes salátát, de egyedül élsz, és nem tudod, hová tedd a maradékot? Rajtad maradt a nagybátyád kerti almája? Segítünk, hogyan tárold és tartsd frissen őket!

1. Alma+gyömbér: amennyiben olyan mázlisták vagyunk, hogy valaki felszeleteli nekünk az almát, és megkapjuk uzsira, vagy gyermekünknek kedveskednénk így, de eltántorít minket, hogy az alma bizony hamar megbarnul, ne aggódjunk! Áztassuk a szeleteket kis gyömbéres vagy citromos-lime-os szénsavas üdítőbe 10 percre, mert ez majd megóvja az oxidációtól.

2. Bogyós gyümölcsök+ecetes víz: ritkán fordul elő, de hátha túl sokat vettünk málnából, ribizliből, szederből vagy mondjuk eperből – készítsünk nekik ecetes vizes fürdőt! 3 bögre vízhez öntsünk egy bögre ecetet, 5 percre áztassuk be a gyümölcsöket, majd szárítsuk meg őket papírtörlőn, és rakjuk olyan tárolódobozba, melynek aljára is kerül egy papírtörlő. Tetejét pedig hagyjuk félig szabadon, hogy a nedvesség elillanhasson. Így akár egy hétig is frissek maradnak a bogyók!

3. Gomba+papírzacskó: gombánkat ne tároljuk a logikusnak tűnő helyeken, így a hűtő zöldségtároló dobozában vagy abban a műanyag dobozban sem, amelyben általában megvásároljuk, mert ezekben koncentrálódik a nedvesség, ettől pedig jóval gyorsabban megromlik. A megoldás: tegyük a gombát papírzacskóba, mert szárazon és frissen tartja azt!

Plusz tipp: a hagymaféléket is tároljuk papírzacskóban, méghozzá is lukakkal ellátottakban, mert frissen, szárazon tartja őket!

4. Friss fűszernövények+jégkockatartó: a zöldségek-gyümölcsök mélyhűtőben való tárolása már-már közhelyes, de tudtad, hogy friss zöldfűszereidet is lefagyaszthatod? Tegyél egy kevés vajat vagy olívaolajat a jégkockatartód rekeszeibe, és bele a növényt, így később már porcióznod sem kell, és valóban megmarad a friss aroma.

5. Csokis keksz+kenyér: amennyiben bolti csokis kekszet (cookie-t) veszel, de valamilyen isteni csoda folytán nem eszed meg egyszerre mindet, egy szelet kenyérrel eltárolva hosszabban frissek, roppanósak maradnak!

6. Salátalevél+papírtörlő: az egyedülállók egyik rémálma a saláta-/rucolavásárálás, mert egy doboz túl sok, egy adagos kiszerelés meg nem létezik (ha tévednék, jelezzétek.) Ilyenkor jöhet jól ez a trükk: tároláskor a levelek közé rétegesen helyezzünk papírtörlőt, mely magába szívja a nedvességet, így elkerülhető a 2 nap alatt megbarnuló, összetöppedő-nedvesedő zöld levélkupac.

7. Halványító zeller+alufólia: ő is hajlamos a megbarnulásra és az idő előtti megromlásra, ezért még mosatlan állapotában csomagoljuk alaposan alufóliába! Friss, ropogós levelek és zellerszárak várnak majd ránk, akár hetekig tartóan!

8. Saláta rétegezve+befőttes üveg: ez elég szokatlan módszer, de jónak tűnik – vegyünk egy közepes befőttes üveget, az aljára kerüljön mindig a dresszing (ne tejes, majonézes stb. alapú legyen, mert az romlik.) Sima olívaolaj fűszerekkel, dijoni mustáros-olívás öntet vagy valamilyen vinaigrette. Ezután rétegezzük a nehezebb, keményebb zöldségféléket, amelyek nem áznak szét a dresszingtől, például kígyóuborkát, babféléket, cukorborsót héjastul. Erre jöhet a többi: paradicsom, paprika, zellerszár, alma, répa, bármi. Mindig a zöld levelekkel, azaz a fejes salátával, rucolával, madársalátával zárjunk, és erre kerüljön a dunsztosüveg teteje. A rétegeket szorosan pakoljuk, hogy ne nagyon kerüljön bele levegő. Kész is a salátaadagunk, akár a hét minden napjára!

9. Gyömbér szeletelve+mélyhűtő: a gyömbérgumót hámozzuk meg és szeleteljük fel, majd rakjuk a mélyhűtőbe. Innen mindig elővehetjük, amikor gyömbéres limonádéra vágyunk, főznénk vele vagy teába tennénk – utóbbi kiváló megfázásra.

10. Krumpli+alma: „Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – úgy fest, a burgonyának is jót tesz, mert ha krumplijaink közé rejtünk egy almát, hosszabb ideig maradnak frissek.

11. Tojás+pohár víz: aggódsz, hogy nem frissek a tojásaid? Könnyen tesztelheted: ejtsd - finoman – egy pohár vízbe, és ha lemerül, akkor nehéz, azaz semmi más nincs benne, mint tojás (meglepő módon), tehát nyugodtan megeheted. Ha lebeg a felszínen, levegővel telített, ergo régi, nem friss, így inkább hanyagold.

12. Citrom+jégkockatartó: megőrzi citromod frissességét, ha szeletelve vízbe dobod, be a muffinformába és úgy be a fagyasztóba, vagy egyből a jégkockatartóba! Bármikor kivehetsz egyet, ha koktéloznál, teáznál vagy limonádéra vágysz.

(via HuffingtonPost)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...