Milyen sokáig áll el a kész csirke a hűtőben?

A fagyasztott és nyers csirkénél egyértelműen szag alapján meg lehet állapítani, mikortól nem érdemes fogyasztani – de mi a helyzet a kész, főtt vagy sült csirkehússal?

Ha gasztronómiai tanácsról van szó, a rakott krumpli rétegezési sorrendjén kívül talán azért hívtam a legtöbbet anyukámat, hogy megkérdezzem, szerinte jó-e még a csirkehúsom, megehetem-e: részletesen leírtam az állagát, a szagát, az ízét, ő meg hasraütésszerűen megmondta, hogy szerinte mennyire biztonságos még fogyasztani. Valószínűleg ezzel sokan vannak így: a csirkehús az egyik legnépszerűbb húsféle, könnyű elkészíteni, de készen nagyon nehéz megállapítani, meddig is fogyasztható biztonsággal a csirkehús.

Milyen sokáig tartható a kész csirke a hűtőben?

Az, hogy a kész csirke mennyi ideig állhat el a hűtőszekrényben, attól függ, hogyan dolgoztad fel és készítetted el.

A csirkesaláta, csirkepogácsák, valamint a maradék főtt, pörkölt, pirított, sült csirke három-négy napig simán eláll a hűtőszekrényben. A teljesen megfőtt csirkekolbász és a felvágott akár egy hétig is jó lehet, mert magasabb a nátriumtartalma, a só pedig egy kicsit tovább tartja ehető állapotban őket.

Az sem mindegy, hogy hogyan tárolod a csirkehúst: fontos, hogy az elkészítést követő két órán belül bekerüljön a hűtőbe a kész csirke, különben a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak benne. A veszélyzóna 4 és 60 Celsius-fok között van, ez alatt és ez felett nehezen marad fenn annyi kórokozó a húsban, hogy az komoly problémát okozhasson.

Ha az elkészült csirkét tiszta és száraz, légmentesen záródó edénybe teszed, vagy fel nem használt, élelmiszerekhez gyártott műanyag zacskóba zárod, az segít megőrizni a hús frissességét és minőségét. Ha felcímkézed a csomagolt csirkét a dátummal, amikor a hűtőszekrénybe került, akkor könnyebben nyomon követheted, hogy hány napja van még hátra, amíg ki nem kell dobnod.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas tartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...