Milyen sokáig áll el a kész csirke a hűtőben?

A fagyasztott és nyers csirkénél egyértelműen szag alapján meg lehet állapítani, mikortól nem érdemes fogyasztani – de mi a helyzet a kész, főtt vagy sült csirkehússal?

Ha gasztronómiai tanácsról van szó, a rakott krumpli rétegezési sorrendjén kívül talán azért hívtam a legtöbbet anyukámat, hogy megkérdezzem, szerinte jó-e még a csirkehúsom, megehetem-e: részletesen leírtam az állagát, a szagát, az ízét, ő meg hasraütésszerűen megmondta, hogy szerinte mennyire biztonságos még fogyasztani. Valószínűleg ezzel sokan vannak így: a csirkehús az egyik legnépszerűbb húsféle, könnyű elkészíteni, de készen nagyon nehéz megállapítani, meddig is fogyasztható biztonsággal a csirkehús.

Milyen sokáig tartható a kész csirke a hűtőben?

Az, hogy a kész csirke mennyi ideig állhat el a hűtőszekrényben, attól függ, hogyan dolgoztad fel és készítetted el.

A csirkesaláta, csirkepogácsák, valamint a maradék főtt, pörkölt, pirított, sült csirke három-négy napig simán eláll a hűtőszekrényben. A teljesen megfőtt csirkekolbász és a felvágott akár egy hétig is jó lehet, mert magasabb a nátriumtartalma, a só pedig egy kicsit tovább tartja ehető állapotban őket.

Az sem mindegy, hogy hogyan tárolod a csirkehúst: fontos, hogy az elkészítést követő két órán belül bekerüljön a hűtőbe a kész csirke, különben a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak benne. A veszélyzóna 4 és 60 Celsius-fok között van, ez alatt és ez felett nehezen marad fenn annyi kórokozó a húsban, hogy az komoly problémát okozhasson.

Ha az elkészült csirkét tiszta és száraz, légmentesen záródó edénybe teszed, vagy fel nem használt, élelmiszerekhez gyártott műanyag zacskóba zárod, az segít megőrizni a hús frissességét és minőségét. Ha felcímkézed a csomagolt csirkét a dátummal, amikor a hűtőszekrénybe került, akkor könnyebben nyomon követheted, hogy hány napja van még hátra, amíg ki nem kell dobnod.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...