Tarhonyából krémes rizottó? Igen! – Kecskesajt és medvehagyma repít az egekbe 30 perc alatt

Ha már unod a rizses rizottót (tudjuk, nehéz megunni), íme a tavasz egyik legszebb, legízletesebb és legkülönlegesebb receptje, ahol a kecskesajt és a medvehagyma mellett a tarhonya kapja a főszerepet!

A medvehagymaszezon még nem ért véget, itt az ideje, hogy adjunk még egy utolsó löketet a tavasz legfinomabb alapanyagának! Ha már készítettél otthon rizottót, ez a recept biztosan nem fog csalódást okozni, azonban most egy olyan csavart adunk az olaszok híres egytálételének, amely bár elsőre különösen hangzik, hidd el, nem fogod megbánni!

A kecskesajtos-medvehagymás rizottó teljes receptjéért kattints a képre!

A magyar konyhákban régóta ismert alapanyag a tarhonya, pedig a tésztaféle nem kizárólag Magyarországon található meg. A Szardínia szigetén élők fregula nevű aprószemes tésztaféléje ízében és állagában is nagyon hasonlít az általunk ismert tarhonyához, a különbség csupán annyi, hogy szigeten durumbúzalisztből és víz elegyéből, pirítással készül a népszerű tésztaféle.

Ennyi különbség nem lehet számottevő, ha pedig Szardínián ezrek esküsznek a fregulából készült rizottóra, akkor nekünk is ki kell próbálnunk a számunkra adott tarhonyás változatot, mely klasszikus rizottókészítő módszerrel (vaj, száraz fehérbor és alaplé hozzáadásával, folyamatos kevergetéssel), friss medvehagymával és kecskesajttal készül el a konyhánkban!

Amire szükséged lesz: 500 gramm tarhonya (válasszunk házi készítésű, 8 tojásos tarhonyát, vagy készítsük el magunk), 80 gramm vaj, 100 ml fehérbor (száraz), 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva), 3 gerezd fokhagyma (mozsárban törve vagy nyomva), 1.5 liter alaplé, 3 csokor medvehagyma (vékony szalagokra vágva), 50 gramm kecskesajt (zsíros, kemény reszelve), só, fekete bors és szerecsendió ízlés szerint

A kecskesajtos-medvehagymás rizottó teljes receptjéért kattints a képre!

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát mozsárban finomra törjük, majd egy öntött vasedényben (vagy egy vastag falú serpenyőben), alacsony hőfokon 3 dkg vajon lepirítjuk.
Hozzáadjuk a tarhonyát, majd továbbra is alacsony hőfokon lepirítjuk annyira, hogy épphogy csak egy kis barnás színt kapjon.

Öntsük fel a fehérborral, majd ha elillant belőle az alkohol, addig pároljuk, amíg a folyadék nagy része is elfő. Ezután adhatjuk hozzá az első merőkanál (nagyjából 1 dl) alaplevet. Elkeverjük, és itt már fűszerezhetjük is sóval, frissen őrölt fekete borssal vagy szerecsendióval.
Ha a tarhonyarizottó leve elpárolgott, újabb 1 dl alaplével felöntjük, majd ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy az 1-1,5 liter alaplevünk. Folyamatos kevergetés mellett, 4-5 részletben adagoljuk hozzá az alaplevet.

Figyeljünk rá, hogy a végén enyhén szaftos, az alaplében "tocsogó" tarhonyás egytálételt kapjunk, ahogy a klasszikus rizottót sem pirítjuk szárazra, meghagyjuk lédúsan és a vajtól, alaplétől szaftosan.

Az utolsó adag alaplevünk felöntésénél adjuk hozzá a vékony szalagokra vágott medvehagymát, a maradék 50 dkg vajat, és a reszelt kecskesajtot, majd alaposan elkeverve főzzük össze. A tarhonyának puhára, a kész egytálételnek pedig szaftos és krémes állagúra kell főnie.

A kecskesajtos-medvehagymás rizottó teljes receptjéért kattints a képre!

A kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és Recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több mennyei recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...