4 recept a szerény tarhonyából, hogy ne mindig köret legyen

A tarhonya magyar, házias konyhánk egyik népszerű és ikonikus köretopciója, amit szívesen fogyasztunk szaftos pörköltek és egyéb raguk mellett. És míg erre a célra is tökéletesek az apró szemek, bátran felhasználhatjuk őket egyéb fogásokban is a salátától kezdve a desszertig, ha kedvünk épp úgy tartja.

Nem szabad csak egy szerepre elkönyvelni a konyhánkban megbújó különböző alapanyagokat – ezzel ugyanis nemcsak azok felhasználását korlátozzuk, hanem saját magunkat is megfosztjuk egy sor izgalomtól és gasztronómiai élvezettől. Kiváló példa erre a tarhonya, amit idehaza leginkább köretként vagy maximum pásztortarhonyaként készítünk el. Pedig az apró tésztagyöngyök ezen felhasználási módokon túl is kibontakozhatnak: az alábbi 4 recepttel erre próbálok rámutatni, hátha másoknak is megjön majd a kedve a tarhonyás alkotáshoz.

4 recept a szerény tarhonyából, hogy ne mindig köret legyen

Nem csak kis hazánkban honos

Ahhoz, hogy sokszínűen tudjuk felhasználni a tarhonyát, érdemes átpillantani a saját országhatárainkon, ha mi már ennyire megmaradtunk a köretek szintjén az apró tésztával. Ugyanis, és ez sokak számára meglepő lehet, nem csak Magyarországon létezik tarhonya.

Az olaszok például a pastina névvel illetik minden olyan tésztájukat, ami apró szemű, míg a Közel-Kelet nagyobb szemű kuszkusza (amit gyöngy vagy izraeli kuszkusznak neveznek) kiköpött hasonmása a mi tarhonyánknak.

Az ihletek is a mediterrán térségből, a Földközi-tengert környékező országokból és a Közel-Keletről érkeznek: a magyaros levesen túl salátát, töltött zöldséget és édes pudingot készíthetünk a tésztából.

A legegyszerűbb levesbetét lehet

A kolbászos tarhonyaleves receptjéért kattints a képre!

Magyaros fronton maradva elkészíthetjük az egyik leggyorsabb és leglaktatóbb tésztás levest, amelybe kolbász, tarhonya és tetszőleges zöldségek kerülnek. A paprikás-köményes, enyhén füstös lé egészen biztosan nosztalgikus érzéseket ébreszt majd a kóstolókban: a nagyinál, esetleg a menzán kóstolhattunk ehhez hasonló ízeket.

A leveshez érdemes előre lepirítani a kolbászt, nemcsak azét, mert így kellemesebb, enyhén roppanós, pirult állagot kap a hús, hanem azért is, mert a karikákból kisült zsír beépül a levesalapba, így még ízesebbé téve az egész fogást.

Nézd meg videón is a tarhonyaleves elkészítését:

Burgonya, sárga- és fehérrépa kerüljön a klasszikus tarhonyalevesbe, azonban szezonálisan és kedvünk alakulása szerint adhatunk hozzá más zöldségeket is. A tálalásnál kanalazhatunk a levesre tejfölt, de egy egyszerű és frissítő petrezselyemszórás is abszolút megteszi.

Itt a kolbászos tarhonyaleves teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Tésztasaláta, egy kis közel-keleti ihletéssel

A zöldséges tarhonyasaláta receptjéért kattints a képre!

Maga a tésztasaláta abszolút nem idegen koncepció idehaza sem, azonban ezt a fogást elsősorban nagyobb méretű tésztafajtákból szoktuk készíteni, például pennéből, farfalléból vagy fusilliből.

Amit a többi népek (főleg a Közel-Keleten) máshogy csinálnak, az éppen a tészta méretével kapcsolatos. Ugyanis az arab országokban közkedvelt tabbouleh saláta, ha épp nem gabonából (pl. bulgur) készül, akkor kuszkusz adja az alapját. Általában a jobban ismert, egészen daraszerű tészta kerül bele, bár akadnak olyan receptek is, amelyek a nagyobb szemű gyöngykuszkuszt vetik be.

A zöldséges tarhonyasaláta receptjéért kattints a képre!

Nekünk gyöngykuszkuszunk nincsen, de van helyette jóféle magyar tarhonyánk, amit ugyanúgy bekeverhetünk egy ízletes, frissítő, zöldségekkel telepakolt salátává. Maguk a zöldségek váltakozzanak a szezonnal, ami azonban mindig legyen a fix, a sokféle aprított zöldfűszer (menta, kapor, stb.) és a citrusos öntet. Ezek nélkül nem lesz ugyanolyan isteni a saláta.

Itt a zöldséges tarhonyasaláta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Töltött zöldség görögös stílusban

A tarhonyával töltött paprika receptjéért kattints a képre!

A görög gemista, azaz töltött kaliforniai paprika európai és keleti fogás is egyben. Európai, mert a paprika és egyes választható kiegészítők határozottan a Mediterráneumhoz kötik, és keleti azért, mert büszkén képviseli a térségben elterjedt dolma, vagyis töltött zöldségek népes családját.

A töltött paprikák, paradicsomok és egyéb finomságok már tőlünk délre, a Balkánon is megtalálhatók, népszerűségük pedig egészen a Közel-Keletig tart.

Ezt a töltött paprikát az teszi különlegessé, hogy egyrészt tarhonyával töltjük tele a megszokott gabona vagy kuszkusz helyett, ezen kívül pedig attól is egyedivé válik, hogy az apró tésztaszemek dióval, feta sajttal és mazsolával egészülnek ki. Ez amúgy a térségben gyakori töltelékpárosítás, azonban nekünk, magyar kóstolóknak eleinte szokatlan lehet.

A tarhonyával töltött paprika receptjéért kattints a képre!

Azonban nem kell tőle tartani, tekintsünk rá úgy, mint egy kifejezetten izgalmas töltött paprikára, csak a húsos-rizses töltelék helyett mazsolás-diós tarhonyával, a zellerzöldes paradicsomszósz helyett pedig zöldfűszeres joghurtöntettel.

Itt a tarhonyával töltött paprika teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Pohárkrém tésztából, ami lekörözi a tápiókapudingot

A gyümölcsös tarhonyapuding receptjéért kattints a képre!

Akinél az eddigi receptek még nem vágták le a biztosítékot, az most kapaszkodjon, mert a leves, saláta és főétel után a desszertkategóriába is behatolunk – természetesen azzal a célzattal, hogy valami furcsát, de lehengerlően finomat alkossunk.

Aki már evett tápiókapudingot, annak ismerős lehet az alábbi desszert: mind kinézetre, mind állagra. Ugyanis a kókusztejben puhára főzött tarhonya épp ezt az élvezetet nyújtja, egy olyan kásáét, ami akár tejberizs is lehetne, azonban annál sokkal, de sokkal izgalmasabb.

A gyümölcsös tarhonyapuding receptjéért kattints a képre!

Persze nem érdemes önmagában kínálni a tarhonyapudingot, hanem mindenképpen egy friss, gyümölcsös kiegészítéssel kanalazzuk poharakba – attól függően, hogy épp milyen hónap lóg a naptárban, olyan ízes, zamatos alapanyaggal egészítsük ki desszertünket.

Itt a gyümölcsös tarhonyapuding teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

További isteni tarhonyás receptek:

Fotók, receptek és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha még többet kreatívkodnál a konyhában:

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...