Táplálkozással az Alzheimer-kór ellen

A társadalom idősödésével egyre többeket érint az Alzheimer-kór. Milyen táplálkozási szokások segíthetnek a megelőzésében?

Szeptember 21-én volt a Nemzetközi Alzheimer-világnap. Az Alzheimer-kórt először Alois Alzheimer ideggyógyász írta le 1907-ben. A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte a világnap megrendezését, Magyarország 2002-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az Alzheimer-kór teljes gyógyulást ígérő gyógymódja egyelőre ismeretlen, de egyre több módszerrel lehet ellene küzdeni, többek között a táplálkozással is.

A betegség

Az Alzheimer-kór magatartásváltozással, a gondolkodás beszűkülésével és demenciával (elbutulás) járó kórkép. Az életkor előrehaladásával emelkedik a betegek száma, a 65 év felettiek kb 5%-át, míg a 80 év felettiek kb. 20%-át érinti. Magyarországon megközelítőleg 200 ezer beteg lehet, de pontos adat híján csak becsülni tudnak a szakemberek, mivel sokaknál diagnosztizálatlan marad a kór. A betegek száma járványszerűen emelkedik, hiszen a világ lakossága egyre idősebb lesz.

Olvastad már?

Gyors háziteszt a stroke megelőzéséhez!

Az Alzheimer-kór és a táplálkozás

A tudósok egyre több összefüggést találnak a kór kialakulása és a 2-es típusú diabétesz között. Az Alzheimer-kórt a cukorbetegség egy lehetséges változataként először (2008-ban) Suzanne de la Monte csoportja definiálta a szakirodalomban, ők nevezték 3-as típusú diabétesznek. A betegség hátterében a cukorháztartás zavara és a rá válaszként jelentkező gyulladásos állapot áll.

Biztos megoldás nincs a betegség megelőzésére, de segíthet ha az életünk során több figyelmet fordítunk az egészségünk megőrzésére mozgással, agytornával és persze táplálkozással.

Íme néhány tipp, amire megelőzésképpen érdemes odafigyelni!:

  • Az agyi, idegrendszeri működés aktivitásának fenntartásában omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően jelentős szerepe van a halfogyasztásnak.
  • A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban alapvető a zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő szerepe, antioxidáns-, vitamin és ásványi anyagtartalmuknak megfelelően szerepet játszhatnak a demencia megelőzésében is.
  • Tej- és tejtermékek fogyasztásával kielégíthető az idegrendszer működésében szerepet játszó kalcium, a foszfor és a magnézium szükséglet.
  • Szükséges a megfelelő D-vitaminbevitel is, amelyet a nyári napfény mellett vitaminpótlással biztosíthatunk a szervezetünknek.
  • Mérsékelt kávéfogyasztással is tehetünk az időskori elbutulás ellen, a teafélék fogyasztása pedig szintén antioxidáns tartalmuk miatt
  • És természetesen kerülendő a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...