Táplálkozással az Alzheimer-kór ellen

A társadalom idősödésével egyre többeket érint az Alzheimer-kór. Milyen táplálkozási szokások segíthetnek a megelőzésében?

Szeptember 21-én volt a Nemzetközi Alzheimer-világnap. Az Alzheimer-kórt először Alois Alzheimer ideggyógyász írta le 1907-ben. A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte a világnap megrendezését, Magyarország 2002-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az Alzheimer-kór teljes gyógyulást ígérő gyógymódja egyelőre ismeretlen, de egyre több módszerrel lehet ellene küzdeni, többek között a táplálkozással is.

A betegség

Az Alzheimer-kór magatartásváltozással, a gondolkodás beszűkülésével és demenciával (elbutulás) járó kórkép. Az életkor előrehaladásával emelkedik a betegek száma, a 65 év felettiek kb 5%-át, míg a 80 év felettiek kb. 20%-át érinti. Magyarországon megközelítőleg 200 ezer beteg lehet, de pontos adat híján csak becsülni tudnak a szakemberek, mivel sokaknál diagnosztizálatlan marad a kór. A betegek száma járványszerűen emelkedik, hiszen a világ lakossága egyre idősebb lesz.

Olvastad már?

Gyors háziteszt a stroke megelőzéséhez!

Az Alzheimer-kór és a táplálkozás

A tudósok egyre több összefüggést találnak a kór kialakulása és a 2-es típusú diabétesz között. Az Alzheimer-kórt a cukorbetegség egy lehetséges változataként először (2008-ban) Suzanne de la Monte csoportja definiálta a szakirodalomban, ők nevezték 3-as típusú diabétesznek. A betegség hátterében a cukorháztartás zavara és a rá válaszként jelentkező gyulladásos állapot áll.

Biztos megoldás nincs a betegség megelőzésére, de segíthet ha az életünk során több figyelmet fordítunk az egészségünk megőrzésére mozgással, agytornával és persze táplálkozással.

Íme néhány tipp, amire megelőzésképpen érdemes odafigyelni!:

  • Az agyi, idegrendszeri működés aktivitásának fenntartásában omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően jelentős szerepe van a halfogyasztásnak.
  • A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban alapvető a zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő szerepe, antioxidáns-, vitamin és ásványi anyagtartalmuknak megfelelően szerepet játszhatnak a demencia megelőzésében is.
  • Tej- és tejtermékek fogyasztásával kielégíthető az idegrendszer működésében szerepet játszó kalcium, a foszfor és a magnézium szükséglet.
  • Szükséges a megfelelő D-vitaminbevitel is, amelyet a nyári napfény mellett vitaminpótlással biztosíthatunk a szervezetünknek.
  • Mérsékelt kávéfogyasztással is tehetünk az időskori elbutulás ellen, a teafélék fogyasztása pedig szintén antioxidáns tartalmuk miatt
  • És természetesen kerülendő a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...