A várandósság II. szakaszához érve fontos tudatosítani magunkban, hogy továbbra is fontos a helyes és változatos táplálkozás. Ehhez nyújtunk most segítséget és ötleteket!
A II. trimeszter táplálkozás szempontjából is talán a legnyugodtabb időszak a terhességben. A reggeli rosszullétek már múlóban, a csökkenő gyomortérfogat miatti panaszok még nem jelentkeznek.
Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a magzat a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat az anyai raktárakból szerzi be, így azok pótlására a várandósság teljes ideje latt szükség van.
Legfontosabb tudnivalók a II. trimeszterre:
- Energiabevitel szempontjából semmiképpen ne essünk túlzásokba, nem szükséges kettő helyett enni. Ideális a 2000–2500 kcal napi energiabevitel, amit a legjobb napi 5-6 kisebb étkezéssel lehet elérni. Az energiabevitel alapjai legyenek az összetett szénhidrátok – a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó kenyerek, tésztafélék, amelyek fehérjében, vitaminokban és élelmi rostban gazdagabbak fehér lisztből készült társaiknál.
Így táplálkozz az I. trimeszterben >>
Így táplálkozz a III. trimeszterben >>
- Továbbra is fogyasszunk minden étkezéskor zöldséget, gyümölcsöt, reggelire, vacsorára szezonális zöldségeket, ebédre főzelékeket, párolt zöldségeket köretnek, friss salátákat. Tízóraira, uzsonnára gyümölcsöt, gyümölcssalátát, gyümölcsturmixot. Ezen keresztül biztosíthatjuk az emésztési panaszokat csökkentő élelmi rostokat, a baba fejlődéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok egy részét.
3 természetes kozmetikum száraz arcbőrre >>
Egészséges fogásokért kattints az alábbi képre!
{ GALÉRIA = title:Eg%C3%A9szs%C3%A9ges%20fog%C3%A1sok%20kismam%C3%A1knak, 3,4,1,0,5,2 }
- Fontos a folsavban gazdasg táplálkozás – együnk gyakran zöld, leveles növényeket.
- A vasbevitel kritikus pontja a magzat fejlődésének, terhesség idején a napi ajánlott vasbevitel 20-30 mg. Elsődleges vasforrások a vörös húsok (marha, borjú), a máj (sertés-, marha-, libamáj) és a tojás, növényi eredetű élelmiszereink közül – amelyek vastartalma azonban kevésbé hasznosul – a búzakorpa, köles, zabpehely, zabkorpa, az amarant, a száraz hüvelyesek, spenót, petrezselyemzöld, fekete és vörös ribiszke, dió, mandula, mák.
- A várandósság alatti nem kielégítő kalciumfogyasztás hozzájárulhat az édesanya fogainak gyorsabb romlásához, a csontritkulás kialakulásához. A terhes nő napi kalciumszükséglete 1200 mg. Fogyasszunk naponta tejet, tejtermékeket: sajtot, túrót, joghurtot, kefírt. A probiotikus tejtermékek szintén hozzájárulhatnak a kismama bélrendszerének egyensúlyához, az immunvédelemhez és az emésztőrendszeri panaszok tüneteinek enyhüléséhez.