Táplálkozási tippek, hogy ne legyenek szuvas fogaid

Fogaink egészsége nemcsak a helyes szájhigiénián múlik, hiszen az sem mindegy, hogyan táplálkozunk. Jöjjön pár táplálkozási tipp, amivel megóvhatod fogaidat a szuvasodástól.

Két féle embertípus létezik: az egyik csoportba tartoznak azok, akiknek nincsenek gondjaik a fogaikkal, a másikba pedig azok, akik rendszeresen járnak a fogorvoshoz. Fogaink állapota rengeteg mindentől függ, hiszen hatalmas szerepe van benne a genetikának, a fogápolási szokásainknak, én nem utolsó sorban a táplálkozásunknak.

Fogaink védelme elképesztően fontos, nemcsak tökéletes megjelenésünk és gyönyörű mosolyunk miatt, de azért is, mert egész életünkre társaink, ráadásul napi szinten extrém terhelésnek és kihívásnak tesszük ki őket.

Kalcium

Egészségük érdekében gyermekként és fiatal felnőttként is fontos odafigyelnünk a megfelelő kalciumbevitelre, különösen igaz ez a várandós és gyermeküket szoptató nőknél. Fogyasszunk tejet, tejtermékeket – túrót, sajtot, joghurtot, kefirt – , de lehetőleg ne cukrozottat válasszunk.

Táplálkozási tippek, hogy ne legyenek szuvas fogaid

Csak óvatosan az édes falatokkal

Módjával éljünk az édességekkel, hiszen a szánkban élő baktériumok a cukrok átalakításával hozzák létre a fogak külső felszínét roncsoló környezetet. Ha édes ízre vágyunk, ropogtassunk el egy almát, egy sárgarépát, egy körtét vagy szemezgessünk egy marék epret.

Rágj rendszeresen!

Sokan szeretik a krémes, lágy, puha, kevés rágást igénylő ételeket, pedig a rágás is fontos tényező fogaink épségének megőrzésében. Ne főzzük szét a zöldségeket, maradjanak roppanósak, együnk naponta többször friss gyümölcsöket, zöldségeket, akár magukban, akár saláta formájában. Ne habzsoljunk, étkezéseink során rágjunk alaposan, így fogazatunk is erősödik, és emésztőrendszerünk dolgát is megkönnyítjük.

A táplálkozás mellett az egészséges fogazat megőrzése érdekében természetesen ápoljuk gondosan a fogainkat, és járjunk rendszeresen fogászati ellenőrzésre is!


Még több fogakról

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...