Szakértők szerint naponta 50-100 hajszál elhullatása még teljesen normális, ám ha ennél többet tapasztalunk, vagy azt látjuk, hogy a hajunk csomóban hullik, már érdemes elgondolkodnunk azon, hogy esetleg valami nincs rendben. Ha kizárunk minden más okot – például a különböző egészségügyi problémákat vagy a túlzott stresszt –, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a hajhullás oka az étrendünkben keresendő.
Egy egészséges étrenddel ugyanis az egész testünket, így a hajunkat is tápláljuk. A különböző vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak különböző módokon támogathatják a hajkoronánk szépségét. Nézzük, melyek a legfontosabbak, ha szeretnénk elkerülni a hajhullást!
Tápanyagok, amelyek segíthetnek a hajhulláson
A-vitamin
Az A-vitamint szépségvitaminként is emlegetik, ami nem véletlen, hiszen hozzájárul a vastag és egészséges hajszálak növekedéséhez, de a fejbőrt is hidratálja – emellett a szép bőrt és körmöket is támogatja. A különböző béta-karotinban gazdag ételek – sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, kelkáposzta – remek forrásai ennek a vitaminnak.
C-vitamin
A hajhullást gyakran okozza az oxidatív stressz – ez akkor indul el a szervezetben, amikor a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya felborul, elektron-egyensúlyzavart okozva. Ezt elkerülendő, érdemes minél több antioxidánst tartalmazó C-vitaminban gazdag ételt enni. Ilyenek például a citrusfélék, a paprika, az eper és a paradicsom is. A C-vitamin ráadásul segíti a szervezetet a kollagéntermelésében is, ami szintén jót tesz a külsőnknek.
D-vitamin
A D-vitamin hiányához köthető hajhullást leginkább a 65 év feletti korosztály tapasztalhatja, ezen belül is elsősorban a nők. Ha szeretnénk több D-vitamint fogyasztani, építsünk be az étrendünkbe zsíros halakat, gabonákat, tojást és gombát. Emellett a napsugarak is remek alternatív D-vitamin-forrásként szolgálnak.
Vas
A vas egy olyan tápanyag, ami elősegíti a hemoglobin termelődését, amely a szervezet vörösvértesteiben található fehérje. Ezek a sejtek oxigént juttatnak el a sejtekhez az egész testben, segítve azok gyógyulását és növekedését. A vashiány hajhulláshoz vezethet, amire a nők a legérzékenyebbek. Ha elkerülnénk, együnk olyan élelmiszereket, mint a tojás, a vörös húsok, a lencse, a spenót vagy a kagylófélék!
Cink
A cink elősegíti a hajnövekedést és a tüszőket körülvevő olajmirigyek megfelelő működését. A cinkhiányra leginkább a Crohn-betegségben szenvedők, a terhes vagy szoptató nők és a krónikus vesebetegségben szenvedők hajlamosak. A cink számos alapvető élelmiszerben megtalálható, például a marhahúsban, a spenótban, a búzacsírában, a tökmagban és a lencsében.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: