Van jó néhány konyhai találmány, amely alapjaiban változtatta meg azt, ahogy főzünk, és a toplistában minden bizonnyal ott szerepelnek a tapadásmentes serpenyők. Azonban bármennyire is praktikusak és kényelmesek a tapadásmentes serpenyők, megvannak a maguk korlátai: tisztában kell lenned a helyes használatukkal és karbantartásukkal ahhoz, hogy a lehető leghosszabb ideig élvezhesd az előnyeiket. Adódik a kérdés például, hogy az öntöttvas serpenyőhöz hasonlóan be lehet-e tenni a tapadásmentes serpenyőket a sütőbe? Őrültségnek hangzik? Vagy teljesen logikus? Az biztos, hogy összetett kérdésről van szó, aminél több szempontot is figyelembe kell venni. Cikkünkből megtudhatod, pontosan mikor és melyik tapadásmentes serpenyődet teheted be a sütőbe.

A különbség tapadásmentes serpenyő és tapadásmentes serpenyő között
Az első dolog, amit figyelembe kell venni, az a serpenyő anyaga. Vizsgáld meg a fogantyúkat, a tömítéseket és az egyéb díszítőelemeket, hogy miből készültek.
Ha bármi fa vagy műanyag a serpenyőn, akkor tilos betenned a sütőbe. A rozsdamentes acél és az alumínium fajták viszont biztonságosan betehetőek, akárcsak a szilikonbevonatúak.
A másik anyag, amire figyelmet kell fordítanod, a serpenyő bevonata, ami lehet kerámia vagy PTFE, azaz az a szintetikus polimer, amelyet teflon néven ismerünk. Mindkettő mehet a sütőbe, de vannak hőmérsékleti korlátaik. Kivételt képeznek a 2013 előtt gyártott teflonserpenyők, mivel csak az ezután készült darabok PFOA-mentesek. Ez egy mérgező vegyi anyag, amely a meleg hatására kioldódhat az ételbe. A tapadásmentes serpenyőket egyébként is 5-7 évente ajánlott cserélni a biztonságos használat érdekében, ezért győződj meg róla, hogy a teflonbevonatú serpenyőid az utóbbi pár évben készültek.
Mennyire forró a túl forró?
A következő fontos dolog, amire figyelned kell, hogy pontosan mekkora hőhatásnak teszed ki a tapadásmentes serpenyőt a sütőben. Még az újabb teflonserpenyők is elkezdenek lebomlani, és veszélyes füstöt bocsátanak ki 260 Celsius-fok feletti hőmérsékleten. A kerámiabevonatnál nincs olyan füst vagy vegyszer, ami miatt aggódnod kellene, így egy kicsit magasabb hőfokra is mehetsz vele, de hozzá kell tenni, ha túl gyakran használod rendkívül magas hőmérsékleten, akkor elkezdhet kopni és repedezni a bevonat.
Az általános útmutatás szerint ilyenkor a 175-260 Celsius-fokot nem szabad meghaladnia a sütő hőmérsékletének. Ne felejtsd el azt sem, hogy a beállított és a tényleges hőmérséklet eltérhet egymástól.
Ugyan a pizzakő behelyezése egy egyszerű trükk a sütő hőmérsékletének stabilizálására, a biztonság kedvéért számolj ezzel a különbséggel, különösen, ha teflont használsz, és soha ne melegítsd a sütőt 230 Celsius-fok fölé.
Bármilyen serpenyőt is használj, előzetesen mindig tájékozódj az adott serpenyőre vonatkozó használati utasításokról. Nézd meg a mellékelt leírást, menj fel a gyártó honlapjára több információért, vagy ha nem találsz semmilyen útmutatást, végső esetben küldj e-mailt a gyártónak a kérdéseiddel.
Még több tipp itt:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!