Egy tányér gulyás után jöhetnek a szeánszok - ki mondta, hogy csak nyáron lehet a Balatonnál pihenni?

Megnéztük, mit kínál a magyar tenger a hűvös, csapadékos téli napokon. 

Már rég nem állja meg a helyét az a mondás, hogy a Balatonnál csak nyáron érdemes pihenni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a legutóbbi kalandozásunk Vonyarcvashegyen és Keszthelyen. E két helyszín gyönyörű panorámát, príma ételeket és megannyi kikapcsolódási lehetőséget kínál a téli napokon is.

Balatoni és zalai fogások helyi alapanyagokból

Talán nem meglepő, hogy a legnagyobb kíváncsisággal a balatoni fogások iránt voltunk. A nyári szezon végével néhány étterem téli álomra tér, nem így aBock Bisztró Balaton. Az étterem a főúri Festetics család 1820-ban épült egykori présházának, a Festetics Helikon Tavernának elegánsan felújított történelmi falai között kapott helyet, és télen is várja a balatoni és zalai ételek kedvelőit. Bíró Lajos neve a biztosíték arra, hogy minőségi vendéglátásban lesz részünk. A helyi alapanyagokból készült ételeket Ács István séf és csapata varázsolja az asztalunkra.

Hideg kacsamáj piros lábasban

Az előételek között találunktokhaltatárral töltött marinált káposztatekercset fűszeres tejföllel, bélszíntatáros szendvicset és hideg kacsamájat piros lábasban. Aki a hidegben is egy kis nyári ízre vágyik, annak a kolbászos lecsót ajánljuk.

A levesek között igazi különlegesség a burgonyakrémleves gombakocsonyával. A klasszikus ízek kedvelőinek pedig ott van az étlapon aszentesi gyöngytyúkleves fürjmetélttel és belefőtt zöldségekkel, a korhely halászlé vagy a bivalygulyás.

Bivalygulyás

Főételként mindegy, hogy a kapros harcsapaprikást vagy a vörösboros párolt vaddisznónyakat választod, mert mindkettő kényezteti majd az ízlelőbimbóidat. Jó tanács: akkor rendelj be minden fogást, ha van egy cseregyomrod, mert az adagokra igazán nem lehet panasz az étteremben. Minőségi borokat is választhatsz az ételek mellé a 120 tételt meghaladó kínálatból.

Harcsapaprikás kapros, túrós tanyasi galuskával

Ha úgy érzed, hogy jöhet még egy desszert is, akkor a zalai totyogós palacsintát ajánljuk.

Séta a Festetics-kastélyban

Hogy a téli kiruccanás ne csak az evésről szóljon, irány Keszthely: sétálj végig a Kossuth Lajos utcán. Ha elered az eső vagy hullani kezd a hó, menekülj be a Festetics-kastélyba. A kastély építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben, mai formáját pedig II. Tasziló idejében nyerte el az 1900-as évek elején. A kastély rengeteg szobából áll, teli titkos ajtókkal és folyosókkal. A kastély legérdekesebb pontja a könyvtár, ahol több mint 500 év tudása és művészete tárul a szemünk elé. Ha az időjárás engedi, érdemes bejárni a kastély hatalmas parkját is.

Szent Mihály kápolna

A Festetics-kastély bebarangolása után irány a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb, és az ott található Szent Mihály kápolna. Ez hazánk egyetlen halászkápolnája, amit a néphit szerint 40 halász épített 1729-ben, akik szerencsésen megmenekültek egy balatoni vihartól. A kápolnából gyönyörű balatoni kilátás tárul elénk.

Fagyos időben melegedj a szaunában

Az egész napos túrázás és városnézés után jöhet a jól megérdemelt pihenés. A Zenit Hotelben úszómedencével, gyermekmedencével, egy beltéri és egy kültéri egyedülálló balatoni panorámás jacuzzival várják a vendégeket. A jól felszerelt edzőteremnek köszönhetően nem kell lemondani a mozgásról sem. Emellett gőzfürdő,holt-tengeri sóbarlang és egy szépségfarm is segíti a teljes kikapcsolódást.

Ha pedig egy különleges élményre vágysz, akkor próbáld ki a hotel szaunaszeánszait. Garantáljuk, hogy olyan élményben lesz részed, amit nem felejtesz el egyhamar.

Ezt olvastad már?

A város legjobb marhahúslevese, avagy a Palettában jártunk - Krúdy biztosan ide járna!

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...