Ez a sós ropogtatnivaló a legjobb dolog, amibe kéksajt belekerülhet

Ha úgy imádjátok a sós ropogtatnivalókat, mint mi, akkor ezt a sajtos kekszet egyszerűen ki kell próbálnotok! Se alapanyagból, se időből nem igényel sokat, viszont valamilyen kéksajtot érdemes beszerezni hozzá, mert az adja meg a karakteres ízét.

Angliában és az USA-ban nagy hagyománya van a sós krékereknek, amikbe nem ritkán valamiféle sajt is kerül, de a franciáknak (gougères) és a hollandoknak (kaaswafels) is megvan a saját variációjuk a témára, míg itthon a sajtos tallér az örök favorit. Minket most azonban nem a gouda vagy a cheddar, hanem krémesebb, karakteresebb testvérük, a kéksajt ihletett meg.

Ha imádjátok a sajtos nasikat, akkor ezt is kötelező kipróbálni!

A krémes kéksajt ne maradjon le!

A kéksajt szerepe a receptben az ízesítésen túl az, hogy helyettesítse a vaj mennyiségének felét.

Az ilyen puhább, magas zsírtartalmú sajtok ugyanis a vajhoz hasonlóan remekül alkalmasak krémesítésre és sütésre is, hiszen az olvadás- és dermedéspontjuk is hasonló.

Árban ugyan nem olcsóbb, de kellemes meglepetést és változatosságot biztosít a sajt belecsempészése az ehhez hasonló receptekbe. A vajon és a kéksajton kívül már csak lisztre és kevés keményítőre van szükség az alaprecepthez, minden más fűszerezés már ránk van bízva - illetve arra, hogy mi lelhető fel a kamrában vagy a hűtőben.

Íme, ezekre lesz szükségetek a kéksajtos tallérokhoz!

Nálunk így került most bele az alap fűszereken (só, bors, szerecsendió) túl kevés magos mustár és egy-két korty száraz fehérbor is. A savas alkohol jót tesz a tésztának, míg a magos mustár ízben egészíti ki remekül a kéksajtot.

Maga a recept végtelenül egyszerű: csak keverjünk össze minden hozzávalót a liszten kívül, majd amikor már összeállt a krém, dolgozzuk össze azzal is. A kész tészta meglehetősen puha, de emiatt ne aggódjunk: a tésztából folpack segítségével formázunk szalámit, amit aztán beteszünk hűtőbe dermedni 1-2 órára.

A kéksajt ropogóssá és ízessé varázsolja a tallérokat

A kidermedt tésztaszalámiból éles késsel vágunk szeleteket, és sütőpapíros tepsin, előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára. Gyorsan végezni fogunk, vastagságtól függően 10-12 perc elég nekik.

Ha esetleg nem lenne időnk várni a kidermesztésre, akkor se keseredjünk el!

A tésztából gyúrjunk szalámi helyett diónyi golyókat, amiket tegyünk sütőpapírra, és kézzel lapítsunk szét kissé.

Kicsit macerásabb, és nem tallérok, hanem inkább kekszfélék lesznek, de az ízük így is remek - csak ügyeljünk rá, hogy valamivel hosszabban süssük, mint a tallérokat!

Magában és a zöldfűszeres krémmel egyaránt mennyei ez a sós nasi!

Mascarponés-zöldfűszeres krém a tallérok tetejére

A kéksajtos tallérok már így magukban is veszélyesen finomak, és szó szerint etetik magukat, az élvezeteket azonban még fokozhatjuk egy jóféle mártogatóssal. Esetünkben ezt is a hűtőürítés kényszere szülte, ezért maradék mascarponét és habtejszínt habosítottunk ki a krém alapjául, amibe beleaprítottuk a korábbi főzésekből mentett zöldfűszermaradványokat. A krém önmagában is nagyon ízes, de a tallérokra kenve maga a mennyország!

Ropogós kéksajtos tallérok - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Próbáld ki ezeket az izgalmas aprósütiket is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...