Ez a sós ropogtatnivaló a legjobb dolog, amibe kéksajt belekerülhet

Ha úgy imádjátok a sós ropogtatnivalókat, mint mi, akkor ezt a sajtos kekszet egyszerűen ki kell próbálnotok! Se alapanyagból, se időből nem igényel sokat, viszont valamilyen kéksajtot érdemes beszerezni hozzá, mert az adja meg a karakteres ízét.

Angliában és az USA-ban nagy hagyománya van a sós krékereknek, amikbe nem ritkán valamiféle sajt is kerül, de a franciáknak (gougères) és a hollandoknak (kaaswafels) is megvan a saját variációjuk a témára, míg itthon a sajtos tallér az örök favorit. Minket most azonban nem a gouda vagy a cheddar, hanem krémesebb, karakteresebb testvérük, a kéksajt ihletett meg.

Ha imádjátok a sajtos nasikat, akkor ezt is kötelező kipróbálni!

A krémes kéksajt ne maradjon le!

A kéksajt szerepe a receptben az ízesítésen túl az, hogy helyettesítse a vaj mennyiségének felét.

Az ilyen puhább, magas zsírtartalmú sajtok ugyanis a vajhoz hasonlóan remekül alkalmasak krémesítésre és sütésre is, hiszen az olvadás- és dermedéspontjuk is hasonló.

Árban ugyan nem olcsóbb, de kellemes meglepetést és változatosságot biztosít a sajt belecsempészése az ehhez hasonló receptekbe. A vajon és a kéksajton kívül már csak lisztre és kevés keményítőre van szükség az alaprecepthez, minden más fűszerezés már ránk van bízva - illetve arra, hogy mi lelhető fel a kamrában vagy a hűtőben.

Íme, ezekre lesz szükségetek a kéksajtos tallérokhoz!

Nálunk így került most bele az alap fűszereken (só, bors, szerecsendió) túl kevés magos mustár és egy-két korty száraz fehérbor is. A savas alkohol jót tesz a tésztának, míg a magos mustár ízben egészíti ki remekül a kéksajtot.

Maga a recept végtelenül egyszerű: csak keverjünk össze minden hozzávalót a liszten kívül, majd amikor már összeállt a krém, dolgozzuk össze azzal is. A kész tészta meglehetősen puha, de emiatt ne aggódjunk: a tésztából folpack segítségével formázunk szalámit, amit aztán beteszünk hűtőbe dermedni 1-2 órára.

A kéksajt ropogóssá és ízessé varázsolja a tallérokat

A kidermedt tésztaszalámiból éles késsel vágunk szeleteket, és sütőpapíros tepsin, előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára. Gyorsan végezni fogunk, vastagságtól függően 10-12 perc elég nekik.

Ha esetleg nem lenne időnk várni a kidermesztésre, akkor se keseredjünk el!

A tésztából gyúrjunk szalámi helyett diónyi golyókat, amiket tegyünk sütőpapírra, és kézzel lapítsunk szét kissé.

Kicsit macerásabb, és nem tallérok, hanem inkább kekszfélék lesznek, de az ízük így is remek - csak ügyeljünk rá, hogy valamivel hosszabban süssük, mint a tallérokat!

Magában és a zöldfűszeres krémmel egyaránt mennyei ez a sós nasi!

Mascarponés-zöldfűszeres krém a tallérok tetejére

A kéksajtos tallérok már így magukban is veszélyesen finomak, és szó szerint etetik magukat, az élvezeteket azonban még fokozhatjuk egy jóféle mártogatóssal. Esetünkben ezt is a hűtőürítés kényszere szülte, ezért maradék mascarponét és habtejszínt habosítottunk ki a krém alapjául, amibe beleaprítottuk a korábbi főzésekből mentett zöldfűszermaradványokat. A krém önmagában is nagyon ízes, de a tallérokra kenve maga a mennyország!

Ropogós kéksajtos tallérok - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Próbáld ki ezeket az izgalmas aprósütiket is:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti őzgerinc minden jóval

Várjuk húsvétkor vendégeinket ezzel a klasszikus őzgerinccel: az ünnepi ízek csak úgy tobzódnak benne, ráadásul jó előre elkészíthető, így kiváló előétel lehet az olyan ...

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!