„Ne legyél csumpis, csak mert nem lát senki" – Beni 4 érve, hogy otthon is szépen tálalj

Szomorú hírem van. Sajnos gyakran hajlamosak vagyunk összecsapni az étkezéseket, nem fordítunk elég időt arra a tevékenységre, ami pedig az egyik legfontosabb a mindennapi életben. Ideje ezen változtatni, tegyük az otthoni étkezéseket újra örömtelivé!

Persze én magam is tudom, hogy a hétköznapok sűrűjében nincs mindig idő olyan „jelentéktelen és haszontalan” plusz feladatokra, mint az otthoni ételek szép tálalása. Ugyan ki szórakozik ezzel, amikor egymást érik az elintéznivalók, feladatok, takarítani kell, a gyerekért menni, bankba és bevásárolni rohanni? Nos, én személy szerint szeretek ezzel pepecselni néha-néha, és miután a lenti cikkben megosztom az okokat, remélem, hogy minél többen meglátjuk majd az otthoni tálalás fontosságát és szépségét, és ezzel is egy kicsit több vidámságot viszünk a mindennapjainkba.

Néha elég egy kis olívaolaj és egy szórásnyi chilipehely / Fotó: Lakos Benedek

Mert jobban megbecsüljük tőle az ételt

Pontosan épp a rohanás a felgyorsult, felgyorsított tevékenységeink miatt az étkezések sokat veszítettek értékükből. Van, hogy kényszerből útközben eszünk vagy reggel, öltözés közben bekapunk pár falatot. Ugyan ezek nagy része nem direkt történik, mindenképpen egy olyan trend következményei, ami miatt az evés veszített nyugodt, szép és kellemes mivoltából.

Ha tehetjük, az otthon elköltött étkezések nagy részénél lépjünk vissza egyet: terítsünk meg rendesen, üljünk asztalhoz, és élvezzük, amit eszünk.

Ennek pedig egyik kulcsa a díszítés, a tálalás. Ha valami szépen kerül elénk, nem fogjuk olyan figyelmetlenül belapátolni, hanem koncentrálunk majd az ízekre, a színekre, a textúrákra, és tényleg feltöltődünk az étel elfogyasztása után. Talán még az élelmiszerhulladék mennyiségét is csökkenthetjük így.

Mert minden étkezés egy élmény lesz

Nem kell feltétlenül étterembe menni ahhoz, hogy gasztronómiai élményeket szerezzünk. Egy otthon főzött fogás ugyanúgy képes erre. Főleg akkor, ha megadjuk neki a megfelelő körítést. Az ilyen hétköznapi „luxusok” rengeteget javíthatnak a kedvünkön, megszépíthetnek egy amúgy boringósabb napot.

Pár szem sült retek a rizottó tetején / Fotó: Lakos Benedek

Ráadásul szinte alig kell érte tennünk, hiszen a szép és igényes tálalás, némi minimális díszítés nem kerül semmibe (a cikk végén az is kiderül, hogy miért).

Mert megtisztelhetjük vele a családot/barátokat

Ha a családunknak vagy a lakótársainknak főzünk, gyakran úgy érezhetjük, hogy a főzés feladata csupán egy nyűg, amihez nem szeretnénk még több extra feladatot hozzátenni. Miért bajlódnánk akkor a díszítéssel, ha úgyis pár perc alatt elfogy minden?

Nos, ennek egy egyszerű oka van: már egy apró kis változás, szeretettel készült dísz is képes rengeteget hozzáadni az étel élvezeti értékéhez. Ha a családtagjaink észreveszik, biztos hálásak lesznek érte, megtisztelve érzik majd magukat, hogy egy egyszerű szerda esti vacsorára is ilyen szép dolog került eléjük. Talán egy szimpla „köszönöm” vagy „ez nagyon finom volt” is hallható lesz, ami pedig a szakácsnak nagyon jól tud esni.

Mert végtelenül egyszerű

És végül ejtsünk szót arról, hogy hogyan tudjuk elérni a fentebb felsorolt dolgokat. Vegyünk méregdrága alapanyagokat, töltsünk extra órákat a konyhában, miközben mesteri formákat vágunk ki zöldségekből? Most komolyan?

Szerencsére ez cseppet sem ilyen bonyolult, a tálalást és díszítést megoldhatjuk otthon is megtalálható, filléres alapanyagokkal. Csupán a kreativitásunkra lesz szükség.

Néhány csepp olívaolajjal vagy ecettel elegáns külsőt adhatunk a leveseknek, köreteknek, krémeknek vagy főzelékeknek. Ha esetleg valamilyen szószos-szaftos ételt főztünk, abból is kanalazhatunk a fogás többi részére (gondoljunk egy fantasztikusan aromás pecsenyelére).

A zöldfűszerek mindig nyerő dekorációs elemek a konyhában. Persze frissen még szebb látványt nyújt egy levél bazsalikom vagy petrezselyem, de ha ilyen nem nő otthon, teljesen jó a szárított is. Ezen a vonalon elindulva pedig, nemcsak zöld, de más színű fűszereket is használhatunk (pl. kurkuma, paprika, bors).

Egyszerű luxus: sajt és paradicsom / Fotó: Lakos Benedek

Egy kanál tejföl vagy joghurt szintén az olcsó, de látványos megoldások közé tartozik.

Díszíthetünk friss zöldségekkel (uborka, paradicsom, stb.), savanyúsággal, ecetes vagy pirított hagymával, magvakkal és tulajdonképpen bármilyen ehető hozzávalóval, amit otthon találunk.

A tálalásnál pedig legyünk szintén kreatívak!

A rizst formálhatjuk egy kis tállal vagy csészével, más köreteknek is adhatunk jellegzetes, különleges alakot. A lényeg hogy élvezzük, amit csinálunk, nem kell tökéletesnek lennie, az is bőven elég, ha mi szépnek találjuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Szerkesztőink vallomásai, személyes történetei:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek