„Ne legyél csumpis, csak mert nem lát senki" – Beni 4 érve, hogy otthon is szépen tálalj

Szomorú hírem van. Sajnos gyakran hajlamosak vagyunk összecsapni az étkezéseket, nem fordítunk elég időt arra a tevékenységre, ami pedig az egyik legfontosabb a mindennapi életben. Ideje ezen változtatni, tegyük az otthoni étkezéseket újra örömtelivé!

Persze én magam is tudom, hogy a hétköznapok sűrűjében nincs mindig idő olyan „jelentéktelen és haszontalan” plusz feladatokra, mint az otthoni ételek szép tálalása. Ugyan ki szórakozik ezzel, amikor egymást érik az elintéznivalók, feladatok, takarítani kell, a gyerekért menni, bankba és bevásárolni rohanni? Nos, én személy szerint szeretek ezzel pepecselni néha-néha, és miután a lenti cikkben megosztom az okokat, remélem, hogy minél többen meglátjuk majd az otthoni tálalás fontosságát és szépségét, és ezzel is egy kicsit több vidámságot viszünk a mindennapjainkba.

Néha elég egy kis olívaolaj és egy szórásnyi chilipehely / Fotó: Lakos Benedek

Mert jobban megbecsüljük tőle az ételt

Pontosan épp a rohanás a felgyorsult, felgyorsított tevékenységeink miatt az étkezések sokat veszítettek értékükből. Van, hogy kényszerből útközben eszünk vagy reggel, öltözés közben bekapunk pár falatot. Ugyan ezek nagy része nem direkt történik, mindenképpen egy olyan trend következményei, ami miatt az evés veszített nyugodt, szép és kellemes mivoltából.

Ha tehetjük, az otthon elköltött étkezések nagy részénél lépjünk vissza egyet: terítsünk meg rendesen, üljünk asztalhoz, és élvezzük, amit eszünk.

Ennek pedig egyik kulcsa a díszítés, a tálalás. Ha valami szépen kerül elénk, nem fogjuk olyan figyelmetlenül belapátolni, hanem koncentrálunk majd az ízekre, a színekre, a textúrákra, és tényleg feltöltődünk az étel elfogyasztása után. Talán még az élelmiszerhulladék mennyiségét is csökkenthetjük így.

Mert minden étkezés egy élmény lesz

Nem kell feltétlenül étterembe menni ahhoz, hogy gasztronómiai élményeket szerezzünk. Egy otthon főzött fogás ugyanúgy képes erre. Főleg akkor, ha megadjuk neki a megfelelő körítést. Az ilyen hétköznapi „luxusok” rengeteget javíthatnak a kedvünkön, megszépíthetnek egy amúgy boringósabb napot.

Pár szem sült retek a rizottó tetején / Fotó: Lakos Benedek

Ráadásul szinte alig kell érte tennünk, hiszen a szép és igényes tálalás, némi minimális díszítés nem kerül semmibe (a cikk végén az is kiderül, hogy miért).

Mert megtisztelhetjük vele a családot/barátokat

Ha a családunknak vagy a lakótársainknak főzünk, gyakran úgy érezhetjük, hogy a főzés feladata csupán egy nyűg, amihez nem szeretnénk még több extra feladatot hozzátenni. Miért bajlódnánk akkor a díszítéssel, ha úgyis pár perc alatt elfogy minden?

Nos, ennek egy egyszerű oka van: már egy apró kis változás, szeretettel készült dísz is képes rengeteget hozzáadni az étel élvezeti értékéhez. Ha a családtagjaink észreveszik, biztos hálásak lesznek érte, megtisztelve érzik majd magukat, hogy egy egyszerű szerda esti vacsorára is ilyen szép dolog került eléjük. Talán egy szimpla „köszönöm” vagy „ez nagyon finom volt” is hallható lesz, ami pedig a szakácsnak nagyon jól tud esni.

Mert végtelenül egyszerű

És végül ejtsünk szót arról, hogy hogyan tudjuk elérni a fentebb felsorolt dolgokat. Vegyünk méregdrága alapanyagokat, töltsünk extra órákat a konyhában, miközben mesteri formákat vágunk ki zöldségekből? Most komolyan?

Szerencsére ez cseppet sem ilyen bonyolult, a tálalást és díszítést megoldhatjuk otthon is megtalálható, filléres alapanyagokkal. Csupán a kreativitásunkra lesz szükség.

Néhány csepp olívaolajjal vagy ecettel elegáns külsőt adhatunk a leveseknek, köreteknek, krémeknek vagy főzelékeknek. Ha esetleg valamilyen szószos-szaftos ételt főztünk, abból is kanalazhatunk a fogás többi részére (gondoljunk egy fantasztikusan aromás pecsenyelére).

A zöldfűszerek mindig nyerő dekorációs elemek a konyhában. Persze frissen még szebb látványt nyújt egy levél bazsalikom vagy petrezselyem, de ha ilyen nem nő otthon, teljesen jó a szárított is. Ezen a vonalon elindulva pedig, nemcsak zöld, de más színű fűszereket is használhatunk (pl. kurkuma, paprika, bors).

Egyszerű luxus: sajt és paradicsom / Fotó: Lakos Benedek

Egy kanál tejföl vagy joghurt szintén az olcsó, de látványos megoldások közé tartozik.

Díszíthetünk friss zöldségekkel (uborka, paradicsom, stb.), savanyúsággal, ecetes vagy pirított hagymával, magvakkal és tulajdonképpen bármilyen ehető hozzávalóval, amit otthon találunk.

A tálalásnál pedig legyünk szintén kreatívak!

A rizst formálhatjuk egy kis tállal vagy csészével, más köreteknek is adhatunk jellegzetes, különleges alakot. A lényeg hogy élvezzük, amit csinálunk, nem kell tökéletesnek lennie, az is bőven elég, ha mi szépnek találjuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Szerkesztőink vallomásai, személyes történetei:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...