10 lépés a késő őszi nagytakarításhoz, amit most kéne elvégezni

Ha most elvégzünk minden (elsőre nehéznek tűnő) őszi takarítási teendőt, akkor lehet, hogy közben bosszankodni fogunk, de legalább utána nyugodtan élvezhetjük munkánk gyümölcsét. Érdemes a kinti feladatokkal kezdeni, majd az idő lehűlésével a beltér felé venni az irányt.

Az őszi visszahúzódás tökéletes időszak arra, hogy otthonunkat tisztává és hangulatossá tegyük a télre és az ünnepi időszakra, illetve elvégezzük azokat a házimunkákat, amelyeket a nyári vakáció során esetleg elhanyagoltunk. Az alábbi tízes lista segítségével most pik-pakk túllendülhetünk az őszi nagytakarításon.

  • Kerti bútorok

Az őszi nagytakarítás első lépéseként alaposan tisztítsuk meg a kerti bútorokat, majd készítsük elő a téli tárolásra. Ha nincs elegendő tárolóhelyünk a bútorok számára, védjük őket huzatokkal vagy strapabíró ponyvákkal.

  • Kertészeti felszerelések szervizelése és tárolása

Itt az ideje annak, hogy minden szerszámot alaposan megtisztítsunk, és elvégezzük rajtuk a szükséges javításokat. A fűnyírókat és minden gázüzemű berendezést téliesíteni kell, hogy a tavasz első jelzésekor csúcsformában legyenek.

Tisztítsuk meg az ereszcsatornákat
  • Tisztítsuk meg az ereszcsatornákat

Az őszi levelek gyönyörűek – egészen addig, amíg el nem tömik az ereszcsatornákat és a lefolyókat. A levelekkel teli ereszcsatornák problémát okozhatnak a tetőn, akár a faanyag rothadását és szivárgást idézve elő.

  • Téliesítsük a medencét

Ha a szabadtéri medencénk nem fűtött, zárjuk el a vizet, vagy használjunk fedőt. Szánjunk időt a sövek és csaptelepek téliesítésére, hogy elkerüljük a költséges javításokat.

Kezdjük az ablakok külső oldalával, majd folytassuk a belsővel. Mossuk ki a függönyöket, tisztítsuk meg a redőnyöket, ablakpárkányokat.

A függönyöket se felejtsük ki!
  • Ház körüli teendők

Vizsgáljuk meg a tetőt, nincs-e rajta repedés, mielőtt a téli hó, szél és eső szivárgást okozna. Ellenőrizzük az ablakokat és ajtókat, hogy nem hibásak-e a tömítések.

  • Kémények és kandallók

A kéményt évente kell ellenőrizni és megtisztítani.

Az évszakok változása a füst- és szén-monoxid-érzékelők elemcseréjének idejét is jelzi. Bár nem túl nagy munka, mégis alapvető, adott esetben akár életmentő is lehet.

  • Fűtőberendezés

A fűtő és légkondicionáló berendezések rendszeres, évenkénti ellenőrzése és szűrőinek cseréje nagyon fontos, ezáltal otthonunk levegőminőségét is javítjuk. A ventilátorokat is ideje lekapcsolni és megtisztítani.

  • Patyolattisztaság

A hálószobában porszívózzunk fel mindenhol, tisztítsuk meg a szőnyegeket. A fürdőszobában távolítsuk el a penészgombát, tisztítsuk ki a fürdőszobai szekrényeket, dobjuk ki a régi termékeket. Mossuk le a zuhanyfüggönyöket és az összes szerelvényt, az ajtókilincseket. Cseréljük ki a fogkeféket. A nappaliban tisztítsuk meg a távirányítót és az elektronikus eszközöket, a kárpitokat. Töröljük le a port, tisztítsuk meg a falakat, a padlót, a szőnyeget. A konyhában takarítsuk ki a kamrát, a sütőt, a szellőzőtetőt, a hűtőszekrényt, illetve a fagyasztót.

  • Ruhák

Ürítsük ki a polcokat, és válogassuk át a nyári ruháinkat, amiket a következő szezonra is meg szeretnénk tartani, a felesleget pedig adjuk el, vagy adományozzuk el. Amíg a szekrény üres, jól porszívózzuk ki, sőt akár ki is törölhetjük.

Forrásaink voltak: via és via


Még több takarítótipp itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...