Minden sütögetés során egyszer eljön az a pont, amikor már minden szalonna megsült, minden zsíros kenyér elfogyott, a tábortűz szépen az enyészet útjára lépett, mi pedig mellette törökülve beszélgetünk, italozunk. Ezen a ponton valaki egészen biztosan bedob majd az izzó parázsba pár alufóliás burgonyát, még akkor is, ha már senki nem éhes – ezek a szegény gumók gyakran ott is maradnak a tábortűzben, érintetlenül, elszenesedve. Pedig maga a parázsban sütés technikája egy zseniális módszer, sőt, még valami olyan is kisülhet belőle, amit (a szegény krumplival ellentétben) valaki kíván is majd.
Nézd meg galériánkban, miket dughatsz a tábortűzbe sülni, a tippekért kattints a képre!
5 étel a krumplin túl, amit fóliában a tábortűz parazsába dughatsz
Kápia paprika
A szenesre sült, ráncos héjú, édeskés húsú paprika eszünkbe juttathat olyan isteni finomságokat, mint az ajvár. E karakteres zöldségkrém elkészítéséhez amúgy is szabadtűzre van szükség, így a sütögetés több, mint kézenfekvő szituáció. Persze nem kell az egész krémet megcsinálni, elég, ha pár paprikát kisütünk: enyhén beolajozott fóliacsomagban, a haldokló parázson nagyjából 15-20 perc kell neki.
Cukkini
Csodálatos dolog szemtanúi lehetünk majd, amikor kibontjuk a szinte feketére égett cukkini alucsomagját. Nem vicc, a külseje tényleg jól megpörkölődik majd, de nem kell aggódni, marad bőven így is fogyasztható része: az álompuhára sült belsőt kanalazzuk egy tálkába vagy dobozba, majd sózzuk, borsozzuk, ha hoztunk magunkkal még fokhagymát és olívaolajat is adhatunk hozzá. Sütéséhez – mérettől függően – 25-35 perc kell.
Padlizsán
Ugyanolyan barbár módon süthetjük, mint a cukkinit – így kaphatjuk majd meg azt a csodásan lágy, sült belsőt, ami padlizsánkrém alapját is adhatná. Persze, ha nem adja, az sem baj, magát a sült zöldséget is, szinte á la nature, kenyérre kenhetjük. A kisebb darabok akár 25 perc alatt is készre sülnek: mielőtt a parázsba dugnánk, feltétlenül szurkáljuk meg őket egy késsel, a robbanás elkerülése végett.
Kukorica
Amikor már telje erővel tombol a nyár, vihetünk magunkkal a sütögetésre pár cső mézédes kukoricát is. A csuhét lehántva kenjük be fűszeres vajjal a csöveket, majd fóliástul tegyük őket a parázságyra. Érdemes megforgatni a csomagokat időnként, hogy egyenletesen süljön minden cső: 30-40 perc alatt el is készülnek.
Banán
A sütögetések klasszikus édességét, a kekszes, csokis pillecukrot simán kenterbe veri a fóliában sütött banán. A 10-15 perc alatt megpirongatott gyümölcsök belseje teljesen krémes lesz, ha pedig sütés előtt felmetsszük a héjat és csokoládédarabokat dugunk a nyílásba, hát még istenibb lesz a végeredmény. Sütés előtt a banán héján lévő matricákat távolítsuk el!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is tedd el: