Egy igazán különleges faj lett a 2024-es év gombája

A napokban került megrendezésre az Országos Gombakiállítás a Soroksári Botanikus Kertben, ahol kihirdették a Év Gombája 2024 verseny győztesét is.

Idén három „békés” galócafajra lehetett szavazni, így az Év Gombája cím a tüskés galóca, az őzlábgalóca és a szürke galóca között dőlt el – számolt be a hírről a Sokszínű Vidék oldala.

A szürke galóca győzedelmeskedett

Az Év Gombája 2024 címet a szürke galóca nyerte

A fenti képen látható szürke galóca a savanyú talajú erdőkben található meg, illetve elsősorban középhegységeink magasabb régióiban bukkanhatunk rá.

Mivel egy békés galócafajról van szó, ezért alapos hőkezelés után fogyasztható.

De nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt tüzetesen be kell vizsgáltatni a gombát, mivel könnyen összetéveszthető a mérgező párducgalócával. A gombák beazonosításában egyébként egy új, magyar fejlesztésű adatbázis is segíthet, amiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...