Szüreti étkek

Készülődés a szüretre egyszerű ételekkel, érdekes szokásokkal.

Szeptemberben már lassacskán elkezdődik a készülődés a szüreti szezonra, és talán az időjárás is megkegyelmez nekünk, hogy végre élvezni tudjuk ezt a munkával egybekötött szórakozást. Sok szokást ismerünk, amely kapcsolódik a szürethez, de vannak olyanok is, amelyek – legalábbis számomra – egészen újak.

Nagyrészt a szüret közbeni és utáni étkezések érdekeltek, és jópofa, praktikus dolgokra akadtam. Na persze munka közben mindenkinél lecsúszik egy két kupica pálinka, egy-egy pohár a tavalyi borból, de persze csak hogy melegen tartson. Ehhez nem is kell szünetet tartani, a gazda körbejár a butykossal, és pár másodpercre vonja csak el a munkától a szüretelőt.

Na de enni is kell, hiszen kemény fizikai munkát végez mindenki. Erre jó példa ez a gyönyörű szüreti kalács, amelyet egy jó ismerősömtől kaptam Kecel környékéről, és még időben megosztom veletek, hogy a szüretre elkészíthessétek. Meglepően praktikus étel, és ami még meglepőbb, hogy édesen is készíthető, és szokták is készíteni, de az nekem egy kicsit bizarr. Lehet, hogy érdemes megpróbálni. Szóval a lényeg az hogy, kis zsírral készítünk egy kelt tésztát. Gyönyörűen működő élesztőm is volt, szépen megkelt a kalács. Aztán jön a csavar, szó szerint. Kis zsírral (emlékeztek, a paprika zsírban oldódó fűszer) elkeverjük a paprikát, megkenjük vele a kalácsot, majd feltekerjük, és így sütjük meg. Ha édesen készítenénk, akkor cukrot is raknánk a paprikához, de ezt...khm...hát szóval, ízlés szerint. Könnyen szállítható, isteni finom és tökéletesen megy a jóféle kolbászhoz. Egy szőlőtőke árnyékában az őszi napsütésben, konyharuhán eszegetve nagyon idilli és autentikus elemózsia.

Szintén ismerős lehet a kemencés csülök, hiszen azt reggel beteszik a forró kemencébe némi zöldséggel, szőlővel, kis musttal vagy borral, és ha lemegy a nap és a kemence sem forró már, omlós, szaftos húst vacsorázhatnak a munkások. De vajon a musttal párolt sertéskaraj vagy kacsacomb ismerős-e? A must helyett bort használni frissebb, édeskés ízt adhat a húsnak, muszáj ezt is kipróbálnom. És a szőlősaláta a Balaton környékéről? Érdekes desszert vagy uzsonnának való, szintén felkeltette a kíváncsiságomat. Olvastam egy hideg őszi zöldséglevesről is, amelyben előre főtt zöldségek vannak egy kefires-tejfölös-kovászos-uborkaleves vizes lében. Ez is fogyasztható napközben a szőlőben, elég csak felhörpinteni, és máris tele leszünk energiával. Remélem, nem csak engem ragadott el a szüreti hév, és ha más nem, a kalács a ti érdeklődéseteket is felcsigázta. Szüretre fel, ünnepeljünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...