
Az őszibarack nálam az eperhez hasonlóan nagyon népszerű: nem restellem beismerni, ha beszabadulok egy kertbe, ahol barackfát találok, az első dolgom megdézsmálni azt, és jó 2-4 darabbal elégszem csak meg. Persze az isteni gyümölcslé ilyenkor már az ember könyökén is végigcsordul és ragad, de ha egyszer annyira nyári és jókedvre derítő! Eddig azt hittem, csak a júliusi napsütés miatt gondolok rá így, pedig a benne lévő niacin nevű vegyület okozza ezt az érzést, ami mindezek mellett nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre is.
Görög gyümölcsleves
Ezt a receptet attól a szakácsomtól tanultam, aki a sült banán narancsmártással kreációmat ihlette. Lajos, mint azt már leírtam, a végletekig lusta volt, nem csoda, ha ragadtak rá a ...
Joghurt torta
Eper helyett barackot vagy más gyümölcsöt is használhatunk. Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, hogy legyen ideje megpuhulni a keksznek. Könnyű nyári édesség, ami télen is ...
Az őszibaracknak rengeteg fajtája létezik, júliustól szeptemberig érnek. Jellegzetes, szőrös héja miatt sokan idegenkednek tőle, pedig folyó víz alatt átdörzsölve simán eltávolíthatóak a pihék.
Mostanában érik a klasszikus, narancssárgás-pirosas típus, később, nyár végén, kora ősszel a zöld húsú parasztbarack. Magvaváló, különösen az igazán érett szemek, de ha mohóságból előbb szüreteltük, utóéréssel a napon szépen behozza a lemaradást 2-3 nap alatt.
Rostos őszibaracklé mangóval
Nyári italként fogyasszuk. Igen le kell szűrni, még így is rostos marad, és finomabb is.
Kuszkuszos metélt gyümölcssalátával
Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a darás tészta. Mai napig nagyon szeretem, de a búzadarát lecseréltem kuszkuszra.
Grillezett őszibarack kecskesajttal
Régen láttam tv-ben, és most eljött az ideje, hogy kipróbáljam a grillezett őszit. Zseniális! Különlegessége a málnás balzsamecet, amit nagyon szeretek, ezért sokszor használom. ...
Őszibarackos csirkemell mozzarellával
Végre itt a szezonja a személyes kedvencemnek. Kőbánya legeslegjobb éttermének legeslegjobb fogása volt ez, csak pulykamellből és füstölt mozzarellával. Aztán egyszer csak eltűnt az ...
Kekszes süti Tünde konyhájából
Ezt a sütit évek óta készítem. A család és az ismerősök nagy kedvence. Nagyon egyszerű és nagyon finom sütemény. Nyáron friss eperrel készítem, kellemesen hűsítő. :) Lengyel ...
Raffaello torta Vicikó konyhájából
Németországban élő rokonunktól, férjem unokahúgától, nekem egyben legjobb barátnőmtől kaptam ezt a receptet. A sztori pedig az, hogy év elején, augusztusban, új kolléganő érkezett ...
Barackos-kakaós habrácsos süti
Sült habos, rácsos süti még nem szerepelt a repertoárban, így elővettem ezt a receptet!! :-)
C-, B-vitaminból sokat találhatunk benne és lekvár is főzhető belőle. Én is abban a hitben éltem mind ez idáig, hogy az őszibarack nem fagyasztható, de jobban belegondolva, a héjától megfosztva, pürésítve semmi akadálya nincs a jégre kerülésnek. Fogyókúrákban is remekül megállja a helyét, mert tíz dekájában mindössze 40 kalória található, zsír szinte semmi, szénhidrát is minimális.
A víztartalma legalább 90 százalékos az érett barackoknak, így szuper szomjoltónak tartják, bár szerintem ez nem igaz, mivel édes gyümölcsről van szó, nekem egy nagy pohár vizet is utána kell küldenem, ha barackoztam. Hűtőszekrényben tárolva 5-6 napig biztosan eláll, de arra figyeljünk, hogy túlságosan puha, nyomott példányokat ne tároljunk 24 óránál tovább, mert könnyen penészesedik.
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!