Még a májat is szeretik a gyerekek, mióta nálunk is bevezették a svédasztalos menzát

Óriás siker, mióta a gyerekek maguknak szedhetnek ételt néhány magyar suli menzáján: jelentősen csökken az ételpazarlás, a gyerekek a halat, a gombát és a májat is megeszik, a szülők pedig odavannak.

Úgy tűnik, már most széles körben kedvelt ötlet, hogy huszonnégy hazai iskolában bevezették a szabad szedéses étkeztetést - erről korábban mi is írtunk, itt.

A projekt kezdeményezője a HunGast cég volt, mely svéd mintára indította útnak a szabad szedéses közétkeztetést hazánkban is.

Imádják a gyerekek a svédasztalos sulimenzát / a kép illusztráció

A gyerekek (is) imádják

A gyerekek és a szülők is imádják, főként azt, hogy van lehetőség kóstolásra, és a tányérok üresen kerülnek vissza a konyhára. További hatalmas eredmény pedig, hogy az ételmaradék csaknem felére csökkent. Ez azért fontos, mert ma Magyarországon a közétkeztetésben az étel 27 százalékából lesz hulladék, évi 200 ezer tonnából több mint 50 ezer tonna - írja a Magyar Narancs.

A Hungast cégcsoport 25 éve családi vállalkozásként indult, ma már 3 ezer embernek ad munkát, akiknek nagy része hajnalban kel azért, hogy időben elkészüljön a tízórai és az ebéd a gyerekeknek.

...a gyerekek tudatosabbak lesznek, megtanulnak dönteni is, mi csak egyet kérünk, az étkezés végén mindig legyen üres a tányér. A gyerekek annyit esznek, amennyit akarnak, annyiszor szednek, ahányszor akarnak, csak ne legyen kidobandó étel a végén

– emelte ki a kommunikációs igazgató, Enyedi Csaba.

Sok az allergiás és ételérzékeny gyerek

A programot dietetikus szakember is segíti, aki elárulta, hogy jelenleg 6 ezer speciális igényű személy van náluk, ebből 4 ezer táplálkozási allergiás, emiatt nagyon szigorúan szabályozzák, hogy milyen speciális étrendigényű gyermeknek mit raknak a tányérjára - írja az economx.

Tejmentes vadas

Szóval rámjött, hogy anyukám vadasára vágyom, átolvastam pár receptet, ezután pedig hasra ütöttem, és megcsináltam „érzésre”, tejtermék és habarás nélkül. Először azt ...

Tejfölös gombapaprikás

Minél több fajta gombát használunk készítéséhez, annál finomabb a végeredmény. Az ízfokozás kedvéért, mintegy fűszerként kerültek bele a szárított gombák is.

Mint kiderült, a gyerekeket ilyen keretek között könnyebb megtanítani arra, hogy annyit szedjenek, amennyit meg is esznek. A rendszer ott működött a legjobban, ahol a tanárok segítettek a bevezetésében. 

Érdekes, hogy manapság a gombapörkölt, a halpaprikás és a resztelt máj, ami elsőként elfogy a svédasztalról. Ezeket pedig régen a legtöbb gyerek ki nem állhatta.

Forrásaink voltak.


Még több cikk az egészséges étkezésről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...