Kétségtelen, hogy a szupermarketekben való bevásárlás kényelmes és gyors, ám nem mindig kifizetődő, ha szeretnénk igazán egészséges és ízletes ételeket az asztalra tenni. Nézzük, hogy melyek azok az alapanyagok, amelyekkel jobban járunk, ha mi magunk készítjük el, vagy piacon, termelői vásáron szerezzük be.
Kattints a képre, hogy megtudd, mit ne vegyél szupermarketben
Pesztó
A legtöbben a bolti verziót vásárolják, pedig annyira könnyű otthon elkészíteni! Bármilyen fűszernövényt és zöld levelest használhatunk hozzá, amit csak szeretünk vagy ami éppen van otthon. Így ráadásul mentes változatot is készíthetünk, dió vagy éppen tejtermékek nélkül, így a pesztónk könnyebben beilleszthető lesz minden étrendbe.
Paradicsomszósz
Gyors és egyszerű megoldás lekapni a polcról egy kész paradicsomszószt, de az otthon elkészített sem kerül sokkal több időbe, viszont annál ízletesebb! Nem árt tudni, hogy a bolti szószok tele vannak cukorral és tartósítószerrel, amellett, hogy az ízük sem az igazi. Még azzal is jobban járunk, ha veszünk egy adag konzerv paradicsomot, néhány frisset, és ezekből néhány fűszer hozzáadásával készítjük el a tészta feltétjét.
Salátaöntet
Egy saját salátaöntet összerázása gyorsabb lehet, mint átolvasni egy előre elkészített salátaöntet összetevőinek a címkéjét. Ez utóbbi ráadásul biztosan sok tartósítószert tartalmaz, míg a sajátunk friss és egészséges. Egy egyszerű salátára az extra szűz olívaolajhoz elég egy kis citromlevet, sót, borsot, esetleg valamilyen zöldfűszert adni. Meglátjuk majd, ízletesebb lesz, mint bármelyik bolti verzió!
Előre reszelt parmezán
A parmezánt számos helyen megkaphatjuk lereszelt változatban is, ami természetesen lecsökkenti a főzéssel töltött időt, ezért sokan kedvelik. A legtöbb séf viszont arra kéri az amatőr szakácsokat, hogy tiszteljék az alapanyagokat, így például Olaszország egyik kincsét, a Parmigianót is. Igyekezzünk jó minőségű parmezánt keresni, lehetőleg 36 hónaposat, és szánjunk egy percet a frissen történő lereszelésre!
Kenyér
A szupermarketek cipóiból és kenyereiből gyakran hiányzik az az íz és textúra mélysége, nem is beszélve arról, hogy ha a boltnak nincs saját péksége, akkor a frissességre sincs garanciánk. Ehelyett támogassuk inkább a helyi kézműves pékségeket, vagy süssünk otthon saját kenyeret, ahol ellenőrizni tudjuk a hozzávalókat, és élvezhetjük a frissen sült, ropogós, kiváló ízű és minőségű pékárukat.
Kolbász
A kolbász kézműves termék, ami a legtöbb magyar háztartásban megtalálható – és általában házi. De előfordulhat, hogy épp nem jutottunk el az ismerősünkhöz, aki készít ilyesmit, vagy a rokonok legutóbb nem hoztak eleget vidékről. Ilyen esetben lehet, hogy a bolti verzióhoz fordulnánk, de inkább ne tegyük: nemcsak az íz okoz majd csalódást, hanem az összetevőlista is.
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: