Az étel, ami védi a beleket, és távol tartja a betegségeket

Van, aki imádja, és van, akit ki lehet űzni vele a világból... De még akkor is megéri fogyasztani, ha ez utóbbi csoportba tartozunk!

A Penn State Egyetem tudósai egy egereken végzett felmérés alapján azt találták, hogy a brokkoli olyan molekulákat tartalmaz, amelyek képesek elősegíteni a bélrendszer egészségét, miközben gátolják a betegségek kialakulását. Ezek a molekulák ugyanis egy igen hasznos receptorhoz kötődnek, ami bélnyálkahártya-védő tulajdonsággal bír.

Az étel, ami védi a beleket és a távol tartja a betegségeket

Talán nem vagyunk ezzel tisztában, de léteznek olyan, a beleket belülről határoló sejtek, amelyek segítenek az egészség megőrzésében

Ilyenek például a serlegsejtek, amelyek a bélfal mentén egyfajta védőréteget képeznek a nyálkahártyából, valamint a Paneth-sejtek, amelyek pedig emésztőenzimeket tartalmazó lizoszómákat termelnek. A kutatók most összefüggést találtak a brokkolifogyasztás és az ilyen típusú sejtek jelenléte között.

Sonkás-brokkolis quiche

A quiche éppen olyan finom hidegen, mint melegen, ezért nyugodtan szállíthatjuk piknik fogásként, gyermekzsúrokba vagy vendégségbe.

A Laboratory Investigation folyóiratban közzétett tanulmány elvégzése során a kutatók az egyik egércsoportot olyan étrenddel etették, ami 15% brokkoliból állt. A kontrollcsoport ugyanakkor egy tipikus étrendet kapott. Ezután a szöveteiket megvizsgálva rámutattak: azokban az egerekben, amelyek nem kaptak brokkolit, alacsonyabb volt a fent említett hasznos sejtek száma.

Összességében tehát azt láthatjuk, hogy a brokkolit igenis érdemes beépíteni a napi étrendünkbe, hiszen számos pozitív hozadéka lehet az egészségünkre nézve.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...