Ezért nem szabadna soha elfújni a gyertyákat a szülinapi tortán

A gyerekek egyik kedvenc része minden születésnapon, amikor elfújhatják a gyertyákat a tortájukon, de valljuk be: azért a felnőttek is élvezik! De akkor mégis miért nem érdemes követni ezt a szokást?

A torta szinte minden születésnapi ünneplés kötelező eleme, és ugyanígy a gyertyák elfújása is. A hagyomány egészen régre, az emberemlékezet kezdetére vezethető vissza: úgy tartották, hogy a gyertya elfújásával felszabaduló füst képes eljuttatni a születésnapi kívánságokat az istenekhez. Ma már csak egyszerű tradícióról van szó: egymást követi az éneklés, a torta átadása, a kívánság elmondása fejben, majd a gyertyák elfújása. Egy tanulmány azonban rámutatott, hogy egyáltalán nem olyan jó ötlet, ha ezt a gyakorlatot követjük.

Ezért nem szabadna soha elfújni a gyertyákat a szülinapi tortán

A dél-karolinai Clemson Egyetem egy kutatása ugyanis kimutatta, hogy azokon a születésnapi tortákon, amelyeken gyertyákat helyeztek el, majd elfújták azokat, sokkal több baktérium található, mint azokon, amelyeken nem volt semmi.

A kutatók fogtak egy darab cukormázzal borított tortát, és megvizsgálták a rajta található baktériumok mennyiségét. Ezután feldíszítették, elfújták rajta a gyertyákat, majd vártak 15 percet és újra elvégezték a mérést. A kísérlet pedig sokkoló eredményt hozott: számottevő volt ugyanis a különbség a baktériumok számában. De nem csak magától a fújástól ugrott meg a felületen a kórokozók száma: a szokás miatt kialakult nedvesebb környezet plusz baktériumoknak is táptalajt biztosított a szaporodáshoz. A szóban forgó tortadarabon például 100 különböző típust fedeztek fel.

Epres-tejberizses torta

Igazi tavaszi recept, pillekönnyű csokis piskótával, krémes-habos-rizses krémmel és rengeteg eperrel! Ezt tényleg kár lenne kihagyni! ;)

Fraisier torta

Csak ezért a tortáért vártam az eperszezont, mert annyira gyönyörű, hogy már csak a látványért is muszáj elkészíteni. Persze az íze sem semmi, viszont meg kell érte dolgozni. Nekem ...

Éppen ezért érdemes tehát meggondolni, hogy hogyan ünneplünk, ha egy évvel öregebbek lettünk. Ha nem szeretnénk teljesen elhagyni a szokást, akkor már azzal is sokat tehetünk, ha meggyőződünk arról, hogy teljesen egészségesek vagyunk, amikor ünneplése kerül a sor.

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...