Ezért nem szabadna soha elfújni a gyertyákat a szülinapi tortán

A gyerekek egyik kedvenc része minden születésnapon, amikor elfújhatják a gyertyákat a tortájukon, de valljuk be: azért a felnőttek is élvezik! De akkor mégis miért nem érdemes követni ezt a szokást?

A torta szinte minden születésnapi ünneplés kötelező eleme, és ugyanígy a gyertyák elfújása is. A hagyomány egészen régre, az emberemlékezet kezdetére vezethető vissza: úgy tartották, hogy a gyertya elfújásával felszabaduló füst képes eljuttatni a születésnapi kívánságokat az istenekhez. Ma már csak egyszerű tradícióról van szó: egymást követi az éneklés, a torta átadása, a kívánság elmondása fejben, majd a gyertyák elfújása. Egy tanulmány azonban rámutatott, hogy egyáltalán nem olyan jó ötlet, ha ezt a gyakorlatot követjük.

Ezért nem szabadna soha elfújni a gyertyákat a szülinapi tortán

A dél-karolinai Clemson Egyetem egy kutatása ugyanis kimutatta, hogy azokon a születésnapi tortákon, amelyeken gyertyákat helyeztek el, majd elfújták azokat, sokkal több baktérium található, mint azokon, amelyeken nem volt semmi.

A kutatók fogtak egy darab cukormázzal borított tortát, és megvizsgálták a rajta található baktériumok mennyiségét. Ezután feldíszítették, elfújták rajta a gyertyákat, majd vártak 15 percet és újra elvégezték a mérést. A kísérlet pedig sokkoló eredményt hozott: számottevő volt ugyanis a különbség a baktériumok számában. De nem csak magától a fújástól ugrott meg a felületen a kórokozók száma: a szokás miatt kialakult nedvesebb környezet plusz baktériumoknak is táptalajt biztosított a szaporodáshoz. A szóban forgó tortadarabon például 100 különböző típust fedeztek fel.

Epres-tejberizses torta

Igazi tavaszi recept, pillekönnyű csokis piskótával, krémes-habos-rizses krémmel és rengeteg eperrel! Ezt tényleg kár lenne kihagyni! ;)

Fraisier torta

Csak ezért a tortáért vártam az eperszezont, mert annyira gyönyörű, hogy már csak a látványért is muszáj elkészíteni. Persze az íze sem semmi, viszont meg kell érte dolgozni. Nekem ...

Éppen ezért érdemes tehát meggondolni, hogy hogyan ünneplünk, ha egy évvel öregebbek lettünk. Ha nem szeretnénk teljesen elhagyni a szokást, akkor már azzal is sokat tehetünk, ha meggyőződünk arról, hogy teljesen egészségesek vagyunk, amikor ünneplése kerül a sor.

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...